Columnist Eline: 'Ik ben de koningin van uitstelgedrag'

"Het is dus niet dat ik niet wil werken maar dat ik de lat voor mezelf zo hoog leg dat het me lam legt."

2015 us open celebrity sightings   day 9
Jean CatuffeGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Voordat ik aan deze column begon te schrijven heb ik eerst uitgebreid koffie gezet. Toen ben ik twintig minuten lang op de Instagram pagina van, vraag me niet waarom, country zangeres Shania Twain beland. Die blijkt tegenwoordig in Zwitserland te wonen – weet je dat ook weer. Daarna heb ik op mijn telefoon het nieuws gelezen en heb ik nog meer YouTube video’s gekeken, een wasje gedraaid, iets opgezocht op Wikipedia over diepzeevissen… alles om maar niet te hoeven beginnen.

Het allerlaatste moment

Ik ben al sinds jongs af aan de koningin van uitstelgedrag. Als ik vroeger iets moest doen voor school, bijvoorbeeld een werkstuk of leren voor een toets, stelde ik het altijd uit tot het allerlaatste moment. En dus kwam het er meestal op aan dat ik de avond ervoor aan de keukentafel met het angstzweet op mijn rug iets in elkaar moest flansen. Of in recordtempo Franse vervoegingen in mijn hoofd zat te stampen. Met steevast een teleurstellend resultaat: een laag cijfer of een werkstuk dat er inderdaad uit zag alsof het met heel veel haast in elkaar was geprutst.

Ik ben standaard te laat met mijn belastingaangifte en mijn bestekla gaat al jaren (jaren!) niet meer dicht omdat ik het steeds maar voor me uitschuif om deze te laten repareren. Zelfs als het werk is dat ik leuk vind om te doen, zoals deze column schrijven, kost het me ongelofelijk veel moeite om me ertoe te zetten. De wetenschappelijke term voor zulk uitstelgedrag is procrastinatie. ‘Pro’ betekent voor en ‘crastinus’ betekent morgen. Oftewel, je schuift klusjes waar je geen zin in hebt zo lang mogelijk voor je uit. Misschien ken je het ook wel als ‘soggen’, een afkorting van ‘studie ontwijkend gedrag’. 20 tot 50 procent van alle studenten heeft hier zelfs zoveel last van dat het van invloed is op hun studieresultaten.

Faalangst

Ik heb lang gedacht dat ik altijd alles voor me uitschoof omdat ik gewoon lui ben. Maar met de jaren ben ik erachter gekomen dat mijn uitstelgedrag, voor mij persoonlijk, meer voortkomt uit faalangst en perfectionisme dan uit labbekakkerigheid. De reden waarom ik niet aan deze column wil beginnen is niet omdat ik er geen zin in heb maar omdat ik bang ben dat, als ik begin, het (in mijn ogen) niet goed genoeg blijkt te zijn. Zolang ik blijf uitstellen, kan ik mezelf nog wijsmaken dat ik de Allerbeste Column in de Geschiedenis van Columns ga schrijven. Maar als ik er ook daadwerkelijk voor ga zitten en het echte werk moet doen, loop ik tegen mijn eigen tekortkomingen aan. Daarnaast heb ik ook best een beetje last van imposter syndrome: de angst om door de mand te vallen. Elke keer als ik een column inlever ben ik toch weer bang dat Glamour terug mailt met: “sorry hoor, maar deze bagger kunnen we echt niet publiceren. Thanks anyway.” Het is dus niet dat ik niet wil werken maar dat ik de lat voor mezelf zo hoog leg dat het me lam legt.

Inmiddels heb ik een aantal vaste strategieën om mijn uitstelgedrag te omzeilen: zo gebruik ik de app Focus, waarmee je een taak op kan delen in kleine stukjes met daarna een korte pauze. En verbaas ik me erover dat het me toch steeds weer lukt om dingen te doen waar ik tegenop zie. Sterker nog, ik ga NU een klusjesman- of vrouw bellen om die bestekla te repareren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points