Hoogsensitiviteit: wat is het en hoe weet je of je een hoogsensitief persoon bent?

Ongeveer dertig procent van de mensen is hoogsensitief

young woman with wet leaf
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Voel je dingen diep en ben je snel overwhelmed? Heb je soms het gevoel dat je tijd voor jezelf nodig hebt en je terug moet trekken om bij te komen? Dan kan het heel goed zijn dat je hoogsensitief of hooggevoelig bent. Dit betekent dat je een hoge gevoeligheid hebt voor emoties, geluiden, geuren en andere prikkels om je heen. Hoogsensitiviteit is helemaal niet raar. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat ongeveer dertig procent van de mensen hoogsensitief is.

Wat is hoogsensitiviteit?

Als je een persoon met hoogsensitiviteit zou moeten definiëren kom je uit op "iemand die acuut emotionele, fysieke of mentale reacties ontwikkelt op prikkels," aldus Highly Sensitive Refuge. "Dit kan gaan om externe prikkels, dus prikkels die je ontvangt van je omgeving of mensen waarmee je bent en interne prikkels, waarbij het gaat om je gevoel, gedachtes en bewustwordingen."

Natuurlijk reageren we allemaal wel eens op bepaalde prikkels, maar wanneer je hoogsensitief bent is deze reactie al heel snel, heel heftig en raak je snel overweldigd door het gevoel. Dit heeft volgens Hoogsensitief.nl te maken met het feit dat een hoogsensitief brein anders werkt dan een doorsnee brein. Je merkt andere en vooral ook méér dingen op en trekt hierdoor ook andere conclusies. Vervolgens verwerk je alle informatie die je hersenen binnenkomt op een diepgaande manier – uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat hoogsensitieve personen meer hersengebieden inschakelen. Ze kijken naar het grotere geheel en zetten daarvoor alle gebieden in hun hersenen in die daarvoor nodig zijn. Dit zorgt soms voor een (te) druk hoofd. Dat zorgt ook meteen voor het gevoel dat je je moet terugtrekken en aarden om weer tot jezelf te komen.

Volgens Highly Sensitive Refuge heb je als HSP (hoogsensitief persoon) al vanaf een jonge leeftijd door dat je dingen dieper voelt dan anderen en ook andere mensen hebben dit vaak al snel door. Hier kan soms vrij negatief over gedaan worden, omdat niet-HSP's het gevoel niet begrijpen en al snel aannemen dat de ander zich aanstelt. Laten we je een ding op het hart drukken: dit is niet zo. Hoogsensitiviteit is niets geks, het is gezond en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen.

Hoe herken je hoogsensitiviteit?

Er zijn bepaalde herkenningspunten waardoor je bij jezelf of anderen hoogsensitiviteit kan herkennen. Wij hebben er een paar voor je op een rij gezet.

Empathie

Je bent veel bezig met de emoties van anderen, toont empathie en denkt veel na over wat ze nodig hebben. Daarom help je mensen graag en wil je dat ze zich goed voelen; niet eens alleen om hun gevoel, maar ook om dat van jezelf. Spanningen en negatieve emoties hebben een grote weerslag op je en kunnen je hele gemoedstoestand in de war schoppen.

Voelsprieten

HSP'ers hebben kleine veranderingen of dingen die niet kloppen altijd meteen door. Dat komt dus, zoals eerder al gezegd, door het feit dat je brein op zoek gaat naar het complete plaatje. Als daarin maar ook een klein ding anders is, wordt dat door een hoogsensitief persoon opgemerkt.

Sociale uitputting

Volgens That's So Chicken zijn hoogsensitieve personen sneller uitgeput van sociale activiteiten. Ze raken niet alleen moe van het praten met mensen, maar ook van de gevoelens en emoties die ze bij de ander gemerkt hebben. Gevoelens, emoties, energieën; dit zijn allemaal dingen die een HSP'er oppikt tijdens een gesprek. Niet gek dat je daarna even moet uitrusten, dus!

Schrikachtig

Hoogsensitieve personen kunnen vaak schrikachtig overkomen. Harde geluiden en onverwachtse aanrakingen kunnen zorgen er al voor dat ze bij wijze van spreken in de gordijnen hangen. Dit heeft te maken met het feit dat hun schrikreflexen sneller reageren en het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon gevoeliger is.

Sterke verbindingen

HSP'ers voelen verbindingen met mensen, dieren en de natuur sterker. Je hebt er een speciaal gevoel bij en dat soort verbindingen kun je tot in het diepst van je lichaam voelen, zo meldt That's So Chicken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points