Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Wat is het en wanneer betaal je het? Glamour zocht het voor je uit.

sitting, beauty, leg, photo shoot, model, skin, human leg, fashion, thigh, joint,
Jasper Rens van Es

Gisteren werd de jaarlijkse Miljoenennota op Prinsjesdag gepresenteerd en het zoekvolume naar overdrachtsbelastingen steeg daarna enorm. In de nieuwe plannen van het kabinet staat dat starters tussen de 18 en 35 jaar oud die voor het eerst een huis willen kopen eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Maar overdrachtsbelasting, wat is dat eigenlijk?

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt als je een huis koopt of hebt gekregen, aldus de Rijksoverheid. Gemiddeld is dit bedrag volgens de Consumentenbond twee procent van de waarde van het huis dat je koopt of krijgt. Je betaalt overdrachtsbelasting alleen bij een bestaand huis, bij een nieuwbouw huis doe je dit volgens KNAB niet. Dan betaal je een bepaald bedrag aan omzetbelasting.

De overdrachtsbelasting is al een tijdje een stuk lager dan eerst, aldus KNAB. In 2011 is deze verlaagd van zes procent naar twee procent. Dit om het kopen van een huis te stimuleren en aantrekkelijker te maken – je bent zo in ieder geval een stuk minder geld kwijt bij het kopen van een huis. Voor huurders is er ook een lichtpuntje; zij krijgen huurverlaging als ze een hoge huur betalen ten opzichte van een laag inkomen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting?

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit is onder andere wanneer je met iemand trouwt en het huis hierdoor ook van jou wordt, je gaat scheiden en weer als enige eigenaar wordt van een huis, wanneer je een huis erft en wanneer jij een huis binnen een halfjaar weer verkoopt en de waarde van het huis in de tussentijd niet is gestegen. In al deze situaties is het betalen van overdrachtsbelasting niet nodig.


Waar moet je rekening mee houden als het gaat om overdrachtsbelasting?

Iets waar je volgens KNAB goed op moet letten, is dat je de overdrachtsbelasting moet betalen van je eigen geld. Je kunt tegenwoordig honderd procent van de huiswaarde krijgen qua hypotheek, maar de bijkomende kosten – waar overdrachtsbelasting onder valt – worden hier niet in meegerekend. Hou dus in je achterhoofd dat je dit bedrag zelf al moet hebben en niet bij je hypotheek kan krijgen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk