Waarom je als BN'er de verantwoordelijkheid hebt om niet zomaar ongenuanceerde, ongefundeerde troep de wereld in te slingeren

Door honderdduizenden mensen op te roepen om zich niet meer aan de regels te houden sta je niet sneller weer met je schnabbel in de Time Out in Gemert

corona virus
Baac3nesGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 22 september 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Gisteravond postte een groep BN'ers – bestaande uit onder meer Famke Louise, Bizzey, Mental Theo, Temptation Island-verleidster Dorien, Thomas Berge en Robert Jensen – een statement beginnende met #ikdoenietmeermee, waarin ze aankondigen niet meer mee te doen met de coronamaatregelen. Stuk voor stuk dreunen ze hetzelfde tekstje op: "Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people." Vaak gepaard met het onderschrift 'WE HOUDEN ONZE BEK NIET MEER'. Met betrekking tot dat laatste: wellicht is het goed om je bewust te zijn van je invloed en welke gevolgen het kan hebben om ongefundeerde complottheorieën te delen met je fanbase in de vorm van een ongenuanceerde hashtag.

#ikdoenietmeermee met wát, precies?

Laat ik voorop stellen: vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Ik nodig iedereen uit om zijn mening te delen, en dan heb ik de keuze om het er wel of niet mee eens te zijn. Iedereen heeft het recht én zelfs de verantwoordelijkheid om kritische vragen te stellen omtrent onze regering en hun beleidsvoering. Dat is een belangrijk deel van een democratie.

Daarin is het wél belangrijk om bewust te zijn van je invloed is, vooral als je pak 'm beet een miljoen jonge volgers op Instagram hebt. Je hebt een verantwoordelijkheid om mensen niet op te jutten met onjuiste informatie, vooral als er letterlijk levens op het spel staan. En als je dan complottheorieën wil delen, doe het dan volledig; waar baseer je je claims op dat de anderhalvemeter-regel niets zou uithalen? Wat zijn de gedegen bronnen wie wij als 'mainstream media' van je proberen weg te houden? Wat is volgens jou het uiteindelijke doel van de grote, boze overheid?

De enige argumenten die ik voorbij zie komen is 'doe je eigen onderzoek' – maar ik zie nooit bronnen voorbijkomen waar we dat baanbrekende onderzoek dan zouden moeten zoeken. Tot die tijd geloof ik liever mensen die jaren hebben gestudeerd om viroloog te worden, dan iemand die in de krochten van het internet een in Comic Sans MS-geschreven new age-blogje heeft gevonden.

Gebruik je bereik beter

Denk na over wat de mogelijke gevolgen zijn als jij mensen op gaat roepen zich niet meer aan de corona-maatregelen te houden, juist op een cruciaal punt waarin de besmettingen weer op beginnen te lopen. Neem je verantwoordelijkheid en wees éven niet egoïstisch. We zijn allemaal moe van de regels, maar dit is het moment om met z'n allen weer een tandje bij te zetten, zodat we niet wéér een lockdown in hoeven. En onthoud: in Nederland mag zó veel wel. Je mondkapje draag je alleen in het OV. Je mag je vrienden zien, je mag naar buiten zonder avondklok. De kroegen, winkelstraten, bioscopen en musea zijn nog open.

Ja, de culturele sector is enorm hard geraakt, en daar moeten oplossingen voor komen. Snel. Maar door honderdduizenden mensen op te roepen om zich niet meer aan de regels te houden sta je echt niet weer sneller met je schnabbel in de Time Out in Gemert. Verveel je je? Bied dan aan of je je bereik kan gebruiken om een weekje mee te lopen op de Intensive Care. Wellicht leer je er wat van.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder