Fotograaf David Paul Larson maakt fotoboek met naaktfoto's van modellen zonder toestemming

Paulina Keamy, één van de vrouwen die in het boek verschijnt, doet haar verhaal op Instagram

antipodium  double trouble present anti at tape london
David M. BenettGetty Images

The Cut publiceerde vorige week een essay van Emily Ratajkowski over machtsmisbruik in de modewereld. Emily vertelde daarin dat ze seksueel misbruikt is door fotograaf Jonathan Leder en hij zonder toestemming foto's van haar in lingerie heeft opgenomen in een van zijn boeken.

Gisteravond is er een soortgelijk verhaal naar buiten gekomen van een ander model. Instagramaccount @diet_prada vertelt het verhaal van Paulina Keamy. Zij liet zichzelf jaren geleden naakt fotograferen en komt er nu achter dat David Paul Larson, de fotograaf tijdens de fotoshoot, haar foto zonder toestemming heeft geplaatst in een boek dat hij binnenkort uitbrengt.

David Paul Larson maakt boek zonder consent van naaktmodellen

Paulina besloot in 2016 een naaktfotoshoot te doen met David Paul Larson. Ze vertelt dat ze deze keuze maakte, omdat hij met bekende modellen had gewerkt die bij agencies zaten waar zij ook bij wilde. "Ik dacht dat zijn interesse om met mij te shooten een bevestiging was dat ik goed genoeg was om gecontracteerd te worden door de agencies waar ik graag wilde tekenen," aldus Paulina. De shoot zelf verliep op z'n zachtst gezegd ongemakkelijk en de fotograaf spoorde Paulina aan om dingen te doen waarvan ze zelf niet zeker was. "Tijdens het shooten zei hij dingen als: 'wat vind jij sexy? Laat me dat nu maar zien.'"

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Model over naaktfoto's in boek David Paul Larson

Terugkijkend op de shoot heeft Paulina spijt van de foto's. Toen de fotograaf haar een privébericht stuurde met het nieuws dat zij in zijn nieuwe boek zou verschijnen, begon Paulina zich dan ook zorgen te maken. Ze stuurde hem een bericht terug waarin ze schreef: "Ik weet dat wanneer foto's gemaakt zijn ze het bezit zijn van de fotograaf (wat op zich al een probleem is) maar het is vervelend dat nu het drie, vier, vijf jaar later is en ik als volwassen 26-jarige met een relatie en een goede baan naakt in een boek verschijn waar ik geen toestemming voor heb gegeven."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


David Paul Larson reactie

David Paul Larson weigert haar foto uit het boek te laten. "Ik begrijp het, maar je hebt hier toestemming voor gegeven," reageert hij. "Het is een grote investering voor mij qua tijd en energie om de foto's die ik heb geschoten niet te kunnen gebruiken."

Dit verhaal bewijst nog maar eens dat er heel wat misstanden zijn in de modewereld die nog niet zijn opgelost. Het feit dat een foto in het bezit blijft van de fotograaf en niet van het model dat te zien is op de foto, is problematisch. Er zijn nog een hoop bergen te verzetten, dat is wel duidelijk.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points