Wordt de financiële staatsteun aan zelfstandigen met de tweede coronagolf verlengd?

Lees als zelfstandig ondernemer of zzp'er hier alles over Tozo 3

corona regeling zelfstandigen en zzp'ers
Daniel GrizeljGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 29 september 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Ondanks dat we het al een beetje zagen aankomen, voelen de nieuwe corona-maatregelen als een kater. We bevinden ons momenteel in een tweede coronagolf en dus is het van belang dat de regels weer worden aangescherpt. The day after de persconferentie poppen er allemaal vragen in ons op, waaronder: wordt de financiële staatsteun aan zzp'ers en zelfstandigen nu verlengd? Glamour zocht het uit.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Steun onder aangepaste voorwaarden

Goed nieuws. Het kabinet komt per 1 oktober met een steunpakket voor ondernemers, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Klik nu niet meteen dit artikel weg, want de voorwaarden voor deze steun zijn wél aangepast.

De inkomensondersteuningen aan zelfstandig ondernemers en zzp'ers noemt men Tozo. Inmiddels hebben we Tozo 1 gehad en is Tozo 2 bijna achter de rug. Vanaf 1 oktober gaat Tozo 3 in en dit zal lopen tot en met 30 juni 2021.

Wat doet deze Tozo-regeling precies? De steun is een aanvullende uitkering voor je levensonderhoud, wanneer je inkomen door corona onder het sociaal minimum daalt. Heb je de uitkering hard nodig? Zorg ervoor dat je Tozo 3 snel aanvraagt. Vanaf 1 december kun je de uitkering niet meer met terugwerkende kracht vanaf oktober ontvangen, maar vraag je 'm aan voor diezelfde maand.

Heb je tijdens Tozo 1 en 2 al veel ontvangen? De Tozo regeling kent een maximum van € 10.157 in zijn totaliteit.

Tip: ben je zzp'er of zelfstandig ondernemer en besef je nu dat je de afgelopen 3 maanden onder het sociaal minimum hebt geleefd? Je kunt tot 1 oktober 2020 Tozo 2 aanvragen via Rijksoverheid.

Wat zijn je beschikbare geldmiddelen?

Heb je momenteel een Tozo 2 uitkering? Zak dan niet vol vertrouwen onderuit. Deze uitkering wordt niet automatisch verlengd. Je dient opnieuw aan te geven of je situatie inmiddels is veranderd én je moet verklaren dat je totaal aan beschikbare geldmiddelen lager is dan de toegestane grens van €46.520.

Wat wordt er verstaan onder je beschikbare geldmiddelen? Er wordt verder gekeken dan enkel je spaarrekening. Zo telt het inkomen van je partner ook mee. Je moet dan ook een schatting van jouw inkomsten en die van je partner opgeven voor de aankomende 9 maanden. Probeer een zo goed mogelijk beeld van deze situatie te schetsen. Wanneer je uiteindelijk meer verdient dan je hebt opgegeven, dan moet je dit bedrag terugbetalen. Wanneer je te weinig geld ontvangen hebt, krijg je dit nog na van de gemeente.

€46.520 aan beschikbare geldmiddelen is dus de grens. Naast de middelen van jou en je partner, wordt ook het vermogen van je kinderen jonger dan 18 jaar meegerekend en die van je bedrijf als je een eenmanszaak hebt. Het is dus dikke pech als je heel ijverig jarenlang voor je pensioen, de studie van je kind(eren) of voor eventuele arbeidsongeschiktheid hebt gespaard. Ook het bedrag dat je opzij hebt gezet voor een verwachte belastingaanslag telt mee bij de toetsing op beschikbare geldmiddelen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder