Hoe check ik mijn borsten op kanker? Op deze 8 dingen moet je letten

Je borsten leren kennen kan je leven redden

young woman in underwear
Ashley Armitage / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. We weten allemaal dat het belangrijk is om onze borsten te controleren op knobbeltjes en andere symptomen, maar hoe vaak doe je dat écht? En als je het doet, weet je dan ook op welke symptomen je moet letten? Wij helpen je met een overzichtelijke lijst, en laat dit een reminder zijn: controleer in elk geval één keer per maand!

Vrouwen minder vaak naar huisarts door corona

Volgens Glamour UK werd onderzocht dat sinds maart 2020 één op de vijf vrouwen zegt minder aandacht besteden aan de gezondheid van hun borsten en dat ongeveer evenveel vrouwen niet naar de dokter zullen stappen wanneer ze vreemde veranderingen voelen in hun borsten, vanwege de coronacrisis.

Invloed van corona op borstkanker

Professor Ian Smith, oncoloog en borstkanker onderzoeker zegt hierover: "De coronapandemie heeft een ernstige impact gehad op de fondsenwerving van veel organisaties. Meer dan ooit is er financiering nodig om ervoor te zorgen dat het onderzoek naar borstkanker vooruitgang kan blijven boeken. Het is ook verontrustend om te zien dat, zoals blijkt uit onderzoek, sommige vrouwen na corona minder snel bezorgd zijn over de gezondheid van hun borsten. Hoe eerder een borsttumor wordt gevonden, hoe beter we die kunnen behandelen. Dus iedereen die zich zorgen maakt over een mogelijk symptoom van borstkanker, moet het door hun huisarts laten controleren.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Risico op borstkanker

Het risico op borstkanker is, zoals bij andere vormen van kanker, afhankelijk van een aantal factoren en verschilt van persoon tot persoon. Een gezonde levensstijl is natuurlijk het allerbelangrijkst als je de kans op kanker wil verkleinen. Een gezonde levensstijl houdt in grote lijnen in dat je genoeg beweegt, een gezond eet en geen alcohol drinkt. Vrouwen die ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, komen automatisch in een verhoogde risicogroep voor borstkanker terecht. Daarnaast spelen hormoongebruik en menstruatie ook een rol bij de hoogte van het risico op borstkanker. Wil je precies weten welke factoren het risico op de ziekte verhogen? Je leest het op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Om je een handje te helpen delen wij een paar punten waar je goed op moet letten als je jouw borsten controleert:

Waar je naar moet kijken als je je borsten checkt op kanker

   • Veranderingen in de huidstructuur
   • Vloeistof uit je tepel
   • Een zwelling in je oksel of rondom je sleutelbeen
   • Verandering in de vorm of grootte van je borst
   • Uitslag of korsten op je tepel of het gebied eromheen
   • Een tepel die naar binnen trekt

    Waar je op moet letten als je je borsten voelt en checkt op kanker

    Het beste moment om je borsten te controleren door te voelen is ongeveer een week na je menstruatie.

    • Het is belangrijk om het normale ritme van je borsten te leren kennen zodat je veranderingen snel opmerkt
    • Voel of je onregelmatige knobbels (deze kunnen heel klein zijn) hebt die stevig en solide aanvoelen

     Voor een uitgebreidere uitleg van de symptomen bekijk je deze lijst van Pink Ribbon. Voel of zie je een van bovenstaande dingen in of aan je borst? Laat het dan altijd checken bij jouw huisarts. Beter drie keer te veel dan een keer te weinig!

     Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

     This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
     Meer van Talking points