Is het slim om een maximale hypotheek te nemen?

Wat is nu verstandig? We zochten het voor je uit

vrouw voor een huis
Jasper Rens van Es

Het is lastig om in deze tijd een hypotheek te krijgen. Als het dan lukt, is het dan aan te raden om een maximale hypotheek te nemen omdat de rente dan laag is, of juist niet? Glamour zocht het uit.

Het antwoord ligt ergens in het midden en is afhankelijk per persoon. Het hangt af van de hypotheekrente, je rentevaste periode, of je alleen een huis koopt, je manier van leven en je toekomstwensen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hypotheekrente

Laten we beginnen met het taaiere stuk. De hypotheekrente is belangrijk wanneer er een berekening gemaakt wordt van wat je maximaal bij de bank kunt lenen. (Oh ja, en weet dat de aankoop van het huis zelf ook veel geld kost. Dat bedrag moet je direct aftikken.) Momenteel is de rente laag, maar die is wel variabel door de rentevaste periode. Een lange rentevaste periode leidt tot hogere maandlasten, omdat je rente dan hoger is.

Wellicht denk je daarom dus dat het beter is om voor een korte periode te kiezen. Let op dat dit niet altijd het geval is. Het risico is dat de rente in de tussenliggende jaren stijgt, waardoor je nadat de vastgestelde periode afgelopen is, je rente veel hoger is dan daarvoor. Met een lange rentevaste periode, bied jij de bank een langdurige zekerheid. Je spreekt dan over 10 tot 30 jaar. Die zekerheid die je de bank geeft, zie je terug in een lagere hypotheekrente.

Omdat de rente momenteel zo laag is, is het dus in veel gevallen verstandig om nu voor een langere periode een hypotheek te nemen. Lagere hypotheeklasten dan nu kan simpelweg bijna niet om bovenstaande reden.

Wat is een rentevaste periode? De tijd in jaren waarin jij de hoogte van je hypotheekrente vastzet.

Wat zijn je maandlasten?

Het is slim om je uitgaven eens in kaart te brengen wanneer je een huis wil kopen. Zo ontdek je wat je maandelijks financieel overhoudt, zodra de hypotheek betaald is. Houd in je berekening altijd ruimte voor een spaarbedrag. Je wil niet voor verrassingen komen te staan als er iets stuk gaat of wanneer je kostbaar onderhoud hebt aan je huis. Bedenk je ook dat je jaarlijks gemeentelijke belastingen betaalt als rioolheffing, waterschapsbelasting of afvalstoffenbelasting. Dit kan in de duizenden euro's lopen.

Wat is je gezinssituatie?

Eenverdieners met kind(eren) hebben meer risico om financieel onder druk te komen staan, zo waarschuwt Autoriteit Financiële Markten (AFM). Krediet- en hypotheekadviseurs baseren berekeningen vaak op kinderloze stellen. De grenzen bij het berekenen van de maximale hypotheek worden overigens niet door adviseurs bepaald, dat doet de overheid.

Hoe sta jij in het leven?

Tenslotte is het belangrijk om van je zelf te weten wat voor soort leven je wil leiden. Zit je graag thuis en leef je een financieel sober leven? Of ga je wekelijks uiteten en regelmatig op vakantie? Hecht je veel belang aan een eigen plek en wil je inleveren op zaken als uitjes en kleding? Of ga je liever veel op pad en maakt de grootte van je huis minder uit? Uiteraard kan het voor de lucky few ook hand in hand gaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk