Columnist Eline: "Ik ben blijkbaar verslaafd aan slecht nieuws"

"Doom-scrolling is onze collectieve 'hobby' geworden"

kendall jenner coachella festival
Christian VierigGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Ik lig op de bank, moe van een lange dag, en besluit tegen beter weten in nog even het nieuws te checken op mijn telefoon. Al snel zit ik tot m’n nek in de misère, tragedie en rampspoed. Het laatste Corona nieuws. De vluchtelingencrisis op Lesbos. Het nog immer uitblijven van gerechtigheid voor Breonna Taylor. Onder een Facebookpost van de NOS over de vluchtelingen crisis lees ik, wederom tegen beter weten in, de comments. Tip voor de lezer: als je nog een beetje vertrouwen wil houden in de mensheid moet je dit vooral niet doen. Eén commenter vindt dat ‘die vluchtelingen’ het allemaal aan zichzelf te danken hebben. Hadden ze maar niet geboren moeten worden in een onveilig land. Ik ben blij dat ik nog even door ben blijven scrollen. Anders had ik nooit geweten dat JohnTrotsopHolland71 een groot voorstander is van “eigen volk eerst”.

Doom-scrolling

Als ik even later in bed lig en probeer te slapen is het in mijn hoofd één grote brij van Twitter feeds, comments, artikelen en opiniestukken over opiniestukken. Ik heb blijkbaar last van een soort slecht nieuwsverslaving. Er lijkt ook gewoon niets te zijn behálve slecht nieuws en ik merk dat ik daar steeds somberder van word. En ik ben niet de enige. Doom-scrolling, oftewel het consumeren van een eindeloze processie van negatief online nieuws, is onze collectieve “hobby” geworden. Volgens een artikel in de Washington Post triggert doom-scrolling twee primaire emoties in ons: verontwaardiging (“hoe kan het dat er een oliedomme oranje baviaan in het Witte Huis zit?”) en angst (“ik hoop dat dat akelige virus mij niet te pakken krijgt”). Die emoties, hoe gek dat ook klinkt, kunnen verslavend zijn: je brein registreert deze als beloning voor dat eindeloze scrollen terwijl je eigenlijk zou moeten gaan slapen. Tel daarbij op dat sociale media dankzij algoritmes je steeds maar weer hetzelfde laat zien en, tadaa, je komt vast te zitten in een slecht nieuws-bubbel.

Slecht nieuwsberichten

Ik heb overwogen om me vanaf nu maar helemaal af te sluiten voor het nieuws. Maar toch voelt dat alsof ik dan mijn burgerplicht verzaak. Hoor ik niet te weten wat er gaande is in de wereld? De vraag is alleen: wanneer gaat het van simpelweg op de hoogte zijn van wat er speelt naar een ongezonde obsessie? Mijn ouders keken vroeger alleen ’s avonds het 8 uur journaal en lazen de krant. Er moest wel iets heel geks gebeuren wilden ze tijdens hun werkdag opgeschrikt worden door slecht nieuws. De huidige generatie heeft constant de lijnen openstaan en dat niet alleen voor nieuws, maar ook voor beschouwingen en meningen over dat nieuws. En dus kom je, zonder dat je dat eigenlijk wilt, op een dinsdagavond om 23:12 te weten wat één of andere droeftoeter in Schubbekutteveen van de mondkapjesplicht vindt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Te midden van alle ellende zoek ik steeds vaker mijn toevlucht in dierenfilmpjes. Panda’s, poezen, koalaberen... als het maar cute is. En if all else fails is er altijd nog dit filmpje. Graag gedaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points