Waarom single zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn

Nee, ik heb geen vriend, Brenda. Moet dat dan?

the fashion awards 2019  show
Lia Toby/BFCGetty Images

De top drie ergste clichés die wat mij betreft nooit meer uitgesproken hoeven te worden: 1. Heb je nu al een vriend? (De vraag die steevast iedere kerst op me afgevuurd wordt door m'n tantes.) 2. Waarom ben jíj nog single? (Als je in de kroeg met (in mijn geval) een guy staat te kletsen en hij een compliment probeert te geven.) 3. Geen zorgen, jij vindt ook nog wel iemand. (Door kennissen die het zonder twijfel lief bedoelen maar die geen idee hebben dat hun van medelijden druipende opmerking misplaatst is.) Laat ik je even vertellen waarom ik die uitspraken zo ongegrond vind en waarom ik ze nóóit meer hoef te horen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vragen aan singles

 1. Nee, ik heb geen vriend, Brenda. Moet dat dan? En waarom ga je er meteen vanuit dat ik (alleen) op mannen val? Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat een vage (meestal oudere) kennis me vroeg of ik "al een vriend" heb, dan zou ik nu rijk zijn.
 2. Wat wil je dat ik zeg? Dat ik diepgewortelde issues heb die ontstaan zijn bij mijn opvoeding en erin geresulteerd hebben dat ik last heb van bindingsangst, verlatingsangst en daarom geen vaste relatie kan aangaan? Of heb je liever het zelfverzekerde 'ik heb geen idee waarom ik single ben, ik ben fantastisch'-antwoord? In feite zou het antwoord moeten zijn: wat is er mis met single zijn?
 3. "Geen zorgen?" Ik maakte me geen zorgen totdat jij impliceerde dat ik me zorgen moest maken over iets waarover ik me in feite absoluut geen zorgen over zou moeten maken. Wie zegt dat het mijn ultieme levensdoel is om een wederhelft te vinden? En trouwens: wie zegt dat ik een 'helft' ben die pas heel kan zijn als de andere helft erbij is gevoegd? Ik ben gewoon een 'heel' mens, thank you very much.

  Single zijn is geen probleem

  Waarom zien we single zijn als iets dat gefixt moet worden? Als een soort tussenstadium in je zoektocht naar het ware geluk? Alsof we in een soort zieke toestand leven waar maar één geneesmiddel voor is: een levenspartner vinden. Laten we die logica voor de grap eens volgen.

  Dan zouden alle mensen die in een relatie zitten toch gelukkig moeten zijn? En dan zouden singles toch nooit echt gelukkig kunnen zijn? Kijken we naar het bewijs in de wijde wereld, dan zie ik het tegendeel gebeuren: sommige mensen zijn gelukkig, sommigen niet. Dat heeft er weinig mee te maken of ze in een relatie zitten of niet, dat heeft vooral met hunzelf te maken.

  Single zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn

  Ik heb de gelukkigste momenten van mijn leven single meegemaakt. En als ik behoefte heb aan een relatie, dan wil ik die omdat het mijn leven verrijkt, maar niet omdat het me compleet zou maken. Dan nog zo'n misverstand dat uit de weg geholpen moet worden: single zijn staat niet gelijk aan eenzaam zijn. Ik ken genoeg mensen die al jaren een relatie hebben en zich bijna constant alleen voelen. En ik ken genoeg singles die omringd zijn door liefhebbende mensen en zich geen moment eenzaam voelen.

  Single zijn is geen keuze

  En dan nog iets: sommige mensen zeggen dat single zijn een keuze is. En in sommige gevallen is dat ook zo. Maar ik de meeste gevallen is single zijn gewoon... single zijn. Zonder bewuste keuze.

  Je hebt geen relatie, that's it. Wat zegt dat over jou? Helemaal niets. Waarom moeten we dat steeds zo benoemen? Alsof je op een dag hebt besloten dat je eens níet verliefd op iemand bent. Of dat je vanaf dat moment niet wil samenwonen met iemand met wie je een kind hebt. Single zijn is geen keuze. Je bent het, of je bent het niet. En over een tijdje verandert dat misschien weer. Ook prima.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points