Lily verdiende €22000 per jaar als stewardess en is sinds april met verlof

Door de coronacrisis is haar toekomst een stuk onzekerder geworden

verlof door corona
Unsplash

Lily is 23 en woont in Canterbury. Ze is stewardess en verdient €22000 per jaar, maar ze heeft sinds de komst van het coronavirus verlof. Dit waren haar uitgaven deze maand...

Verlof door corona

"Ik ben single en woon bij mijn ouders. Ik gaf mijn geld altijd uit zodra het binnenkwam en dacht nooit echt aan de toekomst. Sinds ik met mijn fulltime baan als stewardess begon, ben ik meer gefocust op het sparen van geld voor de toekomst. Ik spaar nu bijvoorbeeld ook voor mijn pensioen. Voor de pandemie was mijn mentaliteit om wat geld te sparen, maar ook om te genieten en het geld te besteden aan ervaringen, avonturen en etentjes. Ik kwam in zoveel landen en daar wilde ik het ook gewoon naar mijn zin hebben. Vanaf april zit ik thuis en ik heb geen idee hoelang het nog gaat duren, maar ik gok tot januari 2021. Normaal gesproken laat het bedrijf waar ik voor werk van tevoren weten of het verlof verlengd wordt of niet. Maar momenteel is er geen informatie.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tijdens de pandemie heb ik erover nagedacht om meer te sparen en mijn geld te investeren voor langetermijndoelen. De toekomst van mijn baan is nog steeds onzeker, dus ik probeer een bijbaan te verzinnen of te kijken of ik op een andere manier geld kan verdienen. Ik denk er aan om te investeren in de aandelenmarkt, maar het is riskant en ik heb een vangnet nodig.

Rekeningen

Betaalrekening: €110
Spaarrekening: €6152
Pensioen: €1321 (op dit moment kan ik nog maar 2% bijdragen tot ik langer voor mijn werkgever heb gewerkt). Dit wordt van mijn loon ingehouden.

Inkomsten

Bruto jaarsalaris: €22000
Maandsalaris: €1321

Uitgaven

Huur: €165 (ik woon nog thuis)
Rekeningen:
€330 (auto, telefoon, abonnementen)
Budget:
Ik heb niet echt een budget, maar ik probeer de 50:30:20 regel aan te houden (50% opzij zetten voor dingen die echt nodig zijn, 30% voor dingen die ik wil en 20% spaar ik.)
Wat ik heb uitgegeven deze maand:
€330

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Schulden

Creditcard: Ik gebruik mijn creditcard alleen in het buitenland of voor benzine en moet het elke maand meteen volledig terugbetalen. Soms betaal ik het meteen helemaal, omdat ik alleen een creditcard heb om te helpen met mijn kredietscore.
Auto:
Ik heb een lease-auto. Ik wilde een nieuwe auto omdat ik betrouwbaarheid wil voor lange reizen, omdat ik twee uur moet rijden naar mijn werk.

Mijn gedachtes over geld

Waar ik voor wil sparen: Ik wil veel spaar geld en een investeringsportefeuille.
Hoe ik mijn geld uit wil geven in de toekomst:
Ik wil graag financieel onafhankelijk zijn; mijn uitgaven laag houden en inkomsten hoog. Daarnaast zou ik graag passief inkomen genereren uit investeringen in vastgoed.
Mijn slechtste gewoonte met geld:
Ik geef veel geld uit aan ervaringen en avonturen als ik in het buitenland ben. Ik ga met mijn geld om alsof het Monopoly-geld is en heb echt een vakantie mindset terwijl het eigenlijk gewoon werk is.
Mijn grootste zorgen over geld:
Dat ik niet mijn eigen huis kan kopen en geen financiële stabiliteit ga vinden.

Bekijk ook: Relatieprobleem door geld? 4 tips voor minder geldgezeik

Wat de expert zegt

Alice Tapper is schrijfster van het boek Go Fund Me en oprichtster van het gelijknamige platform. Ze geeft Lily advies.

Plannen voor de toekomst in een onzekere tijd

Niet weten wat je te wachten staat is vervelend, maar je doet het juiste en hebt al grote vooruitgang geboekt door het opbouwen van financiële zekerheid. Je hebt het misschien nooit nodig, maar het hebben van een noodfonds geeft rust en, belangrijker nog, de mogelijkheid om te doen wat je wil. Als je wat financiële inspiratie nodig hebt, lees dan het iconische essay van Paulette Perhach. Door thuis te wonen zijn je kosten vrij laag, dus bereken hoeveel je moet sparen om de kosten van je levensonderhoud voor zes maanden te dekken. Verdeel dat in realistische, maandelijkse doelen en zet het geld weg. Investeer het nog niet!

Investeren in de aandelenmarkt

Als je eenmaal een noodfonds hebt aangelegd, kan beleggen een geweldige manier zijn om je rijkdom op te bouwen. Maar (en het is een grote maar), er zijn geen kortere wegen. Door de lockdown is de belangstelling voor daytrading enorm toegenomen, wat ertoe heeft geleid dat een aantal nietsvermoedende, beginnende investeerders zijn gelokt door zogenaamde cursussen die je de 'geheimen van easy money' leren. Helaas bestaat zoiets niet. Investeren kan het beste op de lange termijn, wat in de financiële wereld meer dan vijf jaar is. Dat geeft je voldoende tijd om de hobbels op de markt te trotseren.

Waar investeer je in?

Het klopt dat beleggen in de aandelenmarkt riskant kan zijn, maar de soorten investeringen die je doet variëren en bepalen op hun beurt hoeveel risico je neemt. Kijk goed naar je fonds en maak een mooie mix. Als een bedrijf een snoepje is en het fonds dat je hebt een zak, dan vestig je jouw hoop natuurlijk niet op een snoepje. Je kan het risico zelf in de hand houden door op verschillende bedrijven in te zetten. Hiervoor heb je een paar opties: doe-het-zelf beleggen; dit bespaart geld, je kunt je eigen onderzoek doen en een fonds kiezen. Daarnaast heb je 'robo-adviseurs' dit zijn slimme algoritmen die je advies kunnen geven als je een financieel adviseur te veel geld of gedoe vindt. Dan zijn er natuurlijk nog de echte financieel adviseurs die kunnen je advies op maat geven en namens jou investeren.

Wat is de back-up?

Nu je extra tijd over hebt, kunt je een strategie bedenken en een back-upcarrièreplan opbouwen. Een beetje zoals het noodfonds; je hebt het misschien nooit nodig, maar wetende dat het er is, kan het echt een troost zijn als het lastig wordt. Neem de tijd om over je carrière na te denken en andere opties te verkennen. Kijk voor inspiratie naar gratis online cursussen en kijk wat je interesse wekt. Terugdenken aan de aspecten van je werk waar je echt van hield, kan ook nuttig zijn.

Bouw je bijzaken op

Je wil wat extra geld verdienen. Dat is een geweldige manier om je spaargeld te versnellen. In grote lijnen kun je bijzaken opsplitsen in online: vaardigheden verkopen, een Etsy-winkel runnen, social media beheren en bijvoorbeeld online bijles geven. En offline: eten bezorgen, Ubers rijden, persoonlijke bijles geven en honden uitlaten.

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk