Columnist Ashlee Janelle: "We zijn allemaal bang om als een nobody gezien te worden"

We stellen ons vaak voor met wat we doen, in plaats van met wie we zijn. Waarom, eigenlijk?

ashlee janelle danso  instagram
Ashlee Janelle Danso / Instagram

Ashlee Janelle Danso (29) praatte op school altijd het grootste deel van de les en ontdekte een paar jaar geleden dat het een van haar talenten is. Nu voert ze gesprekken met interessante creatieve mensen via haar podcast Stories of YOUNG. In haar artikelen schrijft ze over purpose, self-love en bewustwording.

Who are you?

“Ik ben Ashlee Janelle Danso, 29 jaar oud, en ik werk als Creative Consultant en Content Creator”, antwoordde ik heel braaf toen er tijdens een strategiemeeting aan mij gevraagd werd wie ik ben. Best interessant, toch? Dat ik mezelf voorstel met wat ik doe en niet met wie ik werkelijk ben.

Mijn ouders zijn allebei geboren in Ghana en kwamen begin jaren tachtig naar Nederland, waar mijn zussen en ik zijn opgegroeid met de hulp van een selectieve gemeenschap van familie en vrienden. Ik beschrijf mijn moeder altijd als een traditionele Ashanti-vrouw uit Kumasi en mijn vader als een trotse ingeburgerde Ghanees uit Accra. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik de schoonheid van beide culturen kan waarderen en me eigen mag maken.

Nobody

Onze normen, waarden, muziekkeuze, vrienden, lievelingskleur, levensgebeurtenissen (en nog zoveel meer) zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat we zijn zoals we zijn. Dus waarom laten we al deze mooie delen van onszelf achterwege tijdens een eerste voorstelronde?

Van jongs af aan ben ik een grote liefhebber geweest van mode. Vanaf mijn 21ste schreef ik op mijn blog Celebrities Musthaves over hoe je op een goedkope manier op jouw favoriete celebrity kon lijken en ging ik vol spanning naar Amsterdam Fashion Week om de laatste trends te spotten. Met Lauren Conrad van ‘The Hills’ als mijn It-girl en Miranda Priestly (Meryl Streep) van ‘The Devil Wears Prada’ als mijn representatie van mode leerde ik op heel jonge leeftijd hoe belangrijk het was om mezelf te presenteren in de modewereld.

Iedereen heeft dezelfde angst

Maar ondanks dat ik deze vrouwen ‘interessante’ karakters vond, was er toch iets in mij wat meer wilde weten over de modewereld. Zijn alle modemensen gemeen? Willen echt alle vrouwen een Chanel-tas of zeggen ze het gewoon om ergens bij te horen? Waar halen al deze mensen de kracht vandaan om er elke dag mooi uit te zien? Ik wilde weten hoe deze cultuur is ontstaan en of mensen er echt voldoening uit halen.

Mijn vraag werd heel snel beantwoord toen ik in 2014 op YouTube Jimmy Kimmel’s ‘Lie Witness News’ tegenkwam, waarin hij en zijn team de New York Fashion Week bezoeken om alle fashionista’s en zogenaamde modecritici vragen stellen over verzonnen ontwerpers en collecties. Ik heb me kapot gelachen en realiseerde me hoe bang we allemaal zijn om als een nobody gezien te worden.

- De tekst gaat verder onder de video-

Bekijk hieronder de Estafette Vlog van Ashlee Janelle

Embrace your flaws and all

Ik wil meer! Meer van mezelf, meer van jou en meer van de mode-industrie. Er zijn meer dagen dat ik geen zin heb om er leuk uit te zien dan dagen dat ik daar wel zin in heb. Who cares? Ja oké, ik snap dat ik mijn eigen visitekaartje ben. Maar is het niet leuker om te weten wat ons verbindt? Ik merk dat mijn gesprekken veel mooier en diepgaander zijn geworden sinds ik mijn mindset heb veranderd. Mensen voelen zich opgelucht. Minder bezwaard. Gehoord.

Wie je bent, is nog lang geen simpel antwoord dat in één gesprek kan worden beantwoord. Het is een zoektocht, een vraag die wij onszelf continu moeten stellen. Ik ben nog lang niet de vrouw die ik wil zijn en moet nog zoveel leren. Dus als je me nu vraagt wie ik ben... Aangenaam e-kennis te maken. Ik ben Ashlee Janelle Danso en ik ben liefdevol, ambitieus en creatief, heb een grote liefde voor storytelling, ben soms ongeduldig, gepassioneerd en Vissen van sterrenbeeld. Wie ben jij?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points