9 belangrijke carrièrelessen van Chantal Janzen, Gerdi Verbeet en Sylvana Simons

De succesvolle vrouwen vertellen je over hun belangrijkste lessen en geven advies

sylvana simons chantal janzen gerdi verbeet
Jameson Enriquez

Chantal Janzen, Sylvana Simons en Gerdi Verbeet zijn stuk voor stuk succesvolle vrouwen die met dank aan hun power en authenticiteit veel hebben bereikt binnen hun vakgebied. Glamour interviewde de dames en vroeg hen naar hun belangrijkste carrièrelessen- en adviezen.

Gerardina Alida ‘Gerdi’ Verbeet was lerares Nederlands tot ze door een wending van het lot de politiek in rolde. Jarenlang was ze voorzitter van de Tweede Kamer en in 2012 werd ze benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. De immer charmante Verbeet is wars van mom guilt of people pleasing en haar Amsterdamse humor houdt haar altijd op de been. Carrière maak je niet door te piepen, dat weet ze maar al te goed.

1) Laat het los

"Toen ik voorzitter was van de Tweede Kamer had ik een coach. Hij woonde in Frankrijk en keek via de televisie mee naar mijn optreden in de kamer. Hij leer mij: doe je iets fout, laat het dan meteen los. Daarnaast zei hij me dat ik niets op mezelf moest betrekken. Iedereen strijdt op zijn eigen manier voor zijn eigen zaak."

2) Zoek een sponsor

"In het begin heb je de neiging elk advies aan te nemen. Maar je hebt een eigen stijl nodig, je moet herkenbaar zijn voor anderen. Vraag één iemand jou te spiegelen in plaats van zelf in andermans spiegel te kijken. Zoek een 'sponsor', iemand met wie je geen gezagsrelatie hebt, die bloed eerlijk is en maar op één ding uit is: jou helpen je eigen kracht te ontdekken."

3) Maak meters

Als je de politiek interessant vindt en hier een carrière in ambieert heeft Gerdi een specifieke tip voor je: ga meters maken. "Heb je interesse in de politiek, sluit je dan aan bij een partij die je bevalt. Je moet meters maken. Elke politieke partij biedt scholing over hoe je iets wat je belangrijk vindt op de agenda krijgt. Dat is een vak, een ambacht. Verder heel veel met mensen spreken, vooral buiten je eigen kennissenkring. Daarnaast moet je natuurlijk veel kranten en biografieën lezen."

Danseres, presentator en politicus Sylvana Simons van de politieke partij BIJ1 is niet bang om fouten te maken en strijdt voor een gezondere wereld. “Niet voor een enkeling, maar voor ons allemaal.” In het geluid van haar partij doorklinken de stemmen van haar helden: de Amerikaanse politicus, activist en Green New Deal-initiator Alexandria Ocasio-Cortez en schrijver en mensenrechtenvoorvechter Maya Angelou. Trouw aan jezelf blijven is een enorme kracht, vindt de politicus en presentatrice. Ongeacht wat je doet, want iedereen heeft waarde. Haar beste adviezen hebben we voor je op een rijtje gezet.

1) Bedenk je altijd: alles kan veranderen

Iets wat Sylvana graag aan mensen wil meegeven die aan de start van hun werkende leven staan is dat alles kan veranderen. "Niks is in beton gegoten. Er wordt vaak gedacht dat we op ons 25ste al moeten weten wie we zijn, wat onze levensmissie is. Maar als mijn leven was geëindigd op mijn 22ste, dan was ik gestorven als alleenstaande bijstandsmoeder. Deze wijsheid heb ik overigens van mijn grote inspiratiebron Maya Angelou, die op latere leeftijd de Nobelprijs won. Je blijft groeien en in mijn geval ben ik op mijn 55ste partij-leider van een politieke partij. Niet te vergeten: ik heb geen universitair of zelfs middelbareschooldiploma. Niet om af te doen aan opleiding, maar dit kan limiterend werken. Terwijl ja, je kunt ook zonder papiertje alles behalen wat je wilt! Zolang je je hart blijft volgen."

2) Blijf trouw aan jezelf

Sylvana ontvangt best wat haat, maar door trouw te blijven aan haarzelf kan ze daar goed mee omgaan. "Roept een groep mensen dat je minderwaardig bent, dan is het heel belangrijk dat jij jezelf en je eigen waarden kent. Focus op wat je voedt, verlies geen tijd en energie aan wat jouw licht tracht te doven. Ik realiseerde me bovendien al snel dat die kritiek niet persoonlijk is. Zolang je mij niet een-op-een kent, afgaat op hele leugens en halve waarheden, kan ik ook niet zo veel waarde hechten aan je mening."

3) Accepteer falen en wees authentiek

Als het gaat om Sylvana's werkstijl is doorzettingsvermogen het sleutelwoord. Maar authenticiteit en fouten maken hoort er ook bij. "Zonder doorzettingsvermogen had ik het niet gered. En één woord komt altijd terug: authenticiteit. Danseres, dj of politicus: terugblikkend op mijn loopbaan zie ik daarin een rode draad. Hiernaast doe ik mijn achterban altijd één belofte: ‘Ik ga fouten maken.’ Als je succesvol wilt zijn, moet je ook falen accepteren, en daar moet je ruimte en vertrouwen voor krijgen. Een fout is slechts een fout totdat je hem herstelt."

Chantal Janzen bereikte op haar twintigste al haar grote droom: de hoofdrol spelen in een musical. On to the next thing: alle volgende stappen in haar carrière bepaalt ze zelf, geleid door gevoel en enthousiasme in plaats van door geld of door de meningen van anderen. Zo zette ze haar eigen online platform &C op – iets wat ontstond uit haar liefde voor de industrie en het ambacht. Chantal ontpopte zich van uitvoerend artiest tot een uitgesproken presentatrice met in 2021 (hopelijk post-corona) ook het Songfestival op haar naam. Dat alles terwijl ze als maker haar magazine slash platform &C verder uitbreidt. Aan Glamour geeft ze haar beste adviezen en tips.

1) Laat je stem horen

"Ik ben als danser opgeleid, met daarna de musicalopleiding. Daar word je tot op zekere hoogte afgebroken. ‘Been omhoog en mond houden!’ – dat soort werk. Kort door de bocht gezegd, maar in de danscultuur heb je veel met autoriteit te maken. Bij bevriende ballerina Igone de Jongh zie ik dat ook terug. Nu ze haar vleugels uitslaat na jaren bij een dansgezelschap stimuleer ik haar ook om haar stem te laten horen. Zij heeft zo veel intelligentie en bovendien humor! Vanwege mijn achtergrond heeft het langer geduurd voordat ik in mezelf geloofde. Een zekere bescheidenheid siert de mens, maar het kan je ook klein houden. In meetings voor mijn eerste televisieshow dacht ik: tja, wie ben ik? Maar de presentator is nét zo belangrijk als de camera-man of wie dan ook op de set. Iedere schakel telt; loopt één radertje niet soepel, dan de grote wijzers ook niet."

2) Doe wat je leuk vindt

Chantal vindt het heel belangrijk iets te doen wat ze leuk vindt en hiervoor ook zelf de gesprekken te voeren. Zo heeft ze bijvoorbeeld ook geen manager. "Ik vind het belangrijker dat iets leuk is, dan dat het zakelijk interessant is. Veel mensen denken dat 'leuk' niet genoeg is, maar voor mij is dat altijd doorslaggevend geweest. Je mag best op microniveau overwegen of iets leuk, slim of goed voelt, in plaats van meteen te denken aan de potentiële smak geld. Ik ben ook niet zo'n twijfelaar."

3) Begin niet te groot

Begin klein en bouw het zo uit, is Chantal's laatste advies. “Je kunt groot denken, maar begin niet te groot. Een huis bouwen waarvan de fundering niet helemaal ligt, of waarvan een investeerder zegt: oh, ik zet de vide er wel eventjes voor je in. Begin liever zelf met stenen leggen. Kijk daarbij eerlijk of je wel aanleg hebt voor het vak dat je ambieert."

Het hele interview met Chantal, Sylvana en Gerdi lees je in Glamour's September birthday issue. Dit is niet meer in de winkel te verkrijgen, maar nog wel te bestellen. Ook deze maand ligt er een gloednieuwe Glamour in de winkel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points