Deze TED Talk over uitstelgedrag heeft me ontzettend veel geleerd over hoe ik (niet) werk

Uitstelgedrag is een eigenschap waar ik van baal, en waar ik graag iets aan zou doen. Maar liever morgen.

hair, face, water, eyebrow, beauty, lip, transparent material, drink, blond, glass,
Jasper Rens van Es

Ik ben een uitsteller. Ik zou heel graag die meid willen zijn die ver van tevoren aan een project begint en dan de avond van tevoren tijd heeft om alles nog eens rustig door te nemen. Die meid die haar kwartaalbelasting indient zonder dat haar boekhouder twee dagen voor de uiterste deadline een herinnering moet sturen dat er een boete boven mijn hoofd hangt. Het is één van mijn vele eigenschappen waar ik van baal, en waar ik graag iets aan zou doen. Maar liever morgen.

TED Talk over uitstelgedrag

Toen ik laatst in het weekend nog aan een opdracht wilde werken, en wéér aan het uitstellen was door uren op YouTube naar Brad Mondo te kijken, gaf YouTube me een suggestie die voelde als een teken dat het algoritme doorhad dat ik een slappe uitsteller ben. Ik kreeg in mijn 'related video's' een TED Talk voorgeschoteld van Tim Urban uit 2016, waarin hij praat over zijn uitstelgedrag.

Tim Urban over wat uitstelgedrag veroorzaakt

Wat hij in die presentatie vertelde, gaf me ontzettend veel inzicht in hoe uitstelgedrag werkt. Zie het zo: je beslissingen worden gemaakt door je ratio. Bij normale mensen heeft je ratio gewoon overzicht en controle, denk je: over drie weken moet ik een essay aanleveren, laat ik er vast aan beginnen zodat ik niet op het laatste moment paniek krijg. Bij mensen met uitstelgedrag wordt je ratio helaas vaak overmeesterd door wat Tim de 'instant gratification monkey' noemt. Een agressief aapje dat liever aan het hier en nu denkt, en in het hier en nu willen we graag zien hoe Brad Mondo beoordeelt hoe meiden thuis hun haar bleken. Dat essay komt morgen wel.

Waarom kan ik wél hard werken voor een deadline?

Hoe kan het dan dat ik de avond voor een deadline wél de hele nacht door kan halen en me een slag in de rondte werk om alles af te krijgen? Dat is omdat de 'instant gratification monkey' enkel en alleen bang is voor de 'panic monster' – het gevoel van paniek dat komt opdagen zodra er een deadline nadert. Ik kan het nu wel uitleggen, maar het is beter als je de video onderaan het artikel kijkt voor een duidelijke uitleg met plaatjes.

Het gaf me een stuk mee inzicht in mijn eigen uitstelgedrag om hier bewust van te worden: de 'monkey' in mijn hoofd is egoïstisch en daarmee verspil ik een hoop waardevolle tijd aan doomscrollen, YouTuben en het spelletje ToonBlast (ik ben op level 684). Is mijn uitstelgedrag nu opgelost? Nee. Ik heb de deadline van dit stuk – die ik als senior editor zelf bepaal – twee keer verschoven. Maar ik ben me er wel bewust van dat ik het doe, en dat is de eerste stap.

Inside the mind of a master procrastinator

Dus als je nu werk- of studie-ontwijkend gedrag aan het vertonen bent, gebruik het dan in elk geval nuttig door de onderstaande TED Talk te kijken. Misschien heb je er ook wat aan.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points