Anna Nooshin: "Ik vind het fijn om met verhalen bezig te zijn waarin ik niet het onderwerp ben"

Anna over haar luisterdocumentaire, spiritualiteit en haar wens om te leren voor zichzelf te kiezen

anna nooshin voor storytel
Storytel

Anna Nooshin gaat met haar luisterdocumentaire Einde. in gesprek met experts over mogelijke manieren waarop het leven kan eindigen. Bijzonder is de glansrol voor haar moeder Laia. De zelfbenoemd 'irritante optimist' sluit iedere aflevering af met een inspirerende boodschap. We spraken Anna over haar nieuwste werk, dat nu exclusief te beluisteren is via Storytel.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Fascinatie voor het einde

Het idee voor de documentaire is ontstaan uit Anna's fascinatie voor het onderwerp. "Ik hoorde steeds vaker dat mensen in mijn omgeving bezig waren met preppen (red: voorbereiden op rampen) of daar bepaalde ideeën over hadden." Ze besloot zich te verdiepen in mogelijke eindes, waaronder natuurrampen en cyber hacks. Anna acht de kans op een einde het meest groot middels het laatstgenoemde. Ze doelt hiermee op hackers die verzekeringen platleggen. In de docu wordt dat scenario uitgelegd: Wanneer hackers het verzekeringssysteem onderuit halen, varen grote zeetankers niet meer omdat ze onverzekerd zijn. Dan is er geen toevoer meer vanuit China. Hierdoor kunnen grote tekorten in voedsel of materiaal van levensbelang ontstaan. Toch is Anna zelf na de docu niet aan preppen begonnen. "Ik vind het mooi om verhalen van anderen te horen, maar ik ben me daardoor niet gaan voorbereiden op het einde der tijden."

Het onderwerp gaat voor Anna verder dan mogelijke eindes en hoe je je daar op kunt voorbereiden. "Mijn interesse gaat vooral uit naar de verschillende manier waarop mensen met dit onderwerp omgaan." In de docu omschrijft ze zichzelf als een struisvogel, die haar kop in het zand kan steken bij lastige onderwerpen. In de documentaire ontdekt ze dat mensen die zich op een einde voorbereiden, vaak juist niet bang zijn.

Hoe gaat Anna met eindes in haar leven om?

In de laatste aflevering stipt Anna aan dat ze op werkvlak goed knopen kan doorhakken, maar dat ze dat privé nog lastig vindt. "In mijn carrière kan ik op een rationele manier dealen met de risico's. Het draait daarin om mij, dat is makkelijker. Privé ben ik emotioneler omdat het grotere gevolgen heeft voor meerdere mensen. Ik houd veel rekening met anderen en kan andermans geluk boven dat van mij zetten. Ik hoop dat ik in de toekomst ook privé de dingen meer los kan laten en leer vertrouwen op het universum."

"Spiritualiteit zit in je eigen ontdekking en je leert het meeste wanneer je zelf opzoek gaat."

Anna wil dat alles wat ze doet, 100 procent vanuit haar hart komt en bij haar past. De luisterdocu is zo'n project, ook al beseft ze dat het waarschijnlijk niet het grote publiek bereikt dat ze doorgaans gewend is via social media. "In mijn vakgebied krijg je regelmatig de opmerking dat het te veel over jezelf gaat en dat er diepgang mist. Maar zodra je wel zoiets maakt, dan is daar toch en minder groot publiek voor. Dat is waarom collega's hier soms niet aan beginnen. Ik wil het wel blijven proberen, ook als de groep die ik bereik minder massaal is. Ik vind het leuk om mensen aan te spreken die de tijd nemen en die nieuwe dingen willen ontdekken." Op de vraag of ze het jammer vindt dat er minder interesse is in diepgang, reageert ze stellig. "Ik weet niet of dat jammer is. Ik heb het geaccepteerd. Ik doe dit vanuit mijn passie en ik focus me niet op luistercijfers. Ik vind het fijn om met verhalen bezig te zijn waarin ik niet het onderwerp ben. Daarom hoop ik in de toekomst meer van dit soort projecten op te pakken."

Spiritualiteit

Anna's wens om in de toekomst meer op het universum te durven vertrouwen, klinkt spiritueel. Anna bevestigt dat ze daarmee flirt. "Die interesse zit altijd al in mij en daar probeer ik ook gehoor aan te geven door docu's te kijken via YouTube en guru's te volgen die het op een fijne manier vertellen. Een kant en klaar boekenlijstje heeft Anna niet. "Spiritualiteit zit in je eigen ontdekking en je leert het meeste wanneer je zelf opzoek gaat." Zelf verdiepte Anna zich in verschillende stromingen, waaronder het non-dualisme. Dat is een filosofie waarin zelfbewustzijn centraal staat en waar er uitgegaan wordt dat alles en iedereen onlosmakelijk verbonden zijn. Daar kan alles als één geheel opgevat worden.

Anna heeft daarnaast veel geleerd van haar moeder en vond het daarom prettig om haar een stem te geven in haar luisterdocumentaire. "Door die keus geef ik gehoor aan de vrouw die mij inspireert. Haar wijsheden hebben mij door de jaren heen erg geholpen. Ook vrienden kloppen inmiddels bij haar aan voor advies."

Over de vraag wat haar moeders belangrijkste les is, hoeft Anna niet lang na te denken. "Hoe veel je ook voorbereid, het leven gaat niet zoals je gepland hebt. Heb weinig verwachtingen, dan kan je ook niet teleurgesteld worden. Mijn moeder wordt heel blij van gewone dingetjes in het leven." Anna geeft toe dat ze een denker is en met dingen kan blijven zitten. "Mijn moeder geeft mij het inzicht dat je het meest gelukkig bent als je niet te veel piekert."

Je luistert de vijfdelige documentaire Einde. nu via Storytel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points