Columnist Eline: 'Ik vind een aversie tegen kerst heel saai en Hollands'

Ik vind een aversie tegen kerst ook heel saai en Hollands

renee zellweger sighted filming "bridget jones' baby"
Neil MockfordGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Kerstmis

Ik kan heel erg genieten van truttige dingen. Neem nou mijn lievelingswinkel: ze draaien er klassieke muziek en je kunt er doe-het-zelf kits kopen om bloemen mee te drogen, naast vilten frutsels, lavendel badzout, groentekiemen en heel veel andere verrukkelijk kneuterige dingen die ik dolgraag wil maar beslist niet nodig heb. Ik heb nog nooit van mijn leven bloemen gedroogd of kiemen gekweekt maar het idee dat het kàn, dat het er is mocht ik er gebruik van willen maken, is genoeg. Die winkel geeft me het gevoel dat er een heel ander leven op me wacht, waarin ik sereen mijn eigen jam maak in weckpotjes in plaats van als een kip zonder kop door het leven te rennen.

Die liefde voor kneuterigheid verklaart ook waarom ik nu al uitkijk naar de kerst terwijl de blaadjes net van de bomen vallen. Ik snap mensen wel die niet van kerst houden: die schaamteloze vreetfestijnen, geforceerd gezellig moeten doen met familie, min of meer verplicht worden tot het kopen van cadeaus die je eigenlijk helemaal niet kan betalen en met een beetje pech moet je een Beef Wellington maken terwijl het stresszweet je bilnaad in gutst.

Kerstborrels

Maar tegelijkertijd vind ik een aversie tegen kerst ook heel saai en Hollands. Kerst is immers bij uitstek een flamboyant feest van glitter, gekleurde lampjes en geldverspilling en daar houden die calvinistische Hollanders over het algemeen niet van. Gezelligheid is tot daaraan toe maar het moet allemaal niet te gek worden. Ik vind die buitensporigheid juist heerlijk. Ik ga met kerst dan ook helemaal los op alle vlakken. Vanaf begin november luister ik minimaal één keer per dag naar All I Want for Christmas. De dag na Sinterklaas - zo lang kan ik me nog net inhouden - tuig ik de kerstboom op. Als het kon zou ik de gehele maand december zo’n drie meter hoog, energie slurpend rendier op mijn dak zetten die de hele buurt verblindt. En mijn grote droom is om elk jaar een legendarische, over-the-top kerstborrel te geven, à la Kris “Kristmas” Jenner, maar al die moeite zou totaal verspild zijn aan mijn kerst-hatende vrienden. Parels voor de zwijnen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vorig jaar heb ik me zelfs gewaagd aan het maken van mijn eigen kerstkrans voor op de voordeur. Ik heb me nog nooit zo intens gelukkig gevoeld als toen ik aan mijn keukentafel zorgvuldig takjes hulst zat te rangschikken met het kerstalbum van Elvis op de achtergrond. Ik weet ook wel dat je je geld veel beter kan besteden dan aan kerstballen a 30 pegels per stuk. Maar dit jaar in het bijzonder gun ik mezelf een zalig kerstfeest, met alle extravagantie die erbij komt kijken. Want het is weer iets om naar uit te kijken, nietwaar? Een lichtje in de duisternis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points