Joann van den Herik: "Elke dag een lekker wijf zijn hoeft niet"

Met Glamour praat het model over body positivity, zelfliefde en representatie

joann van den herik
Robin van der Schaft

Ze werd dagelijks uitgescholden, hongerde zichzelf als gevolg daarvan uit en was jarenlang onzeker. Tot model Joann van den Herik (21) over body positivity las.

Eerlijke foto's

“Was er maar een Joann toen ik opgroeide. Dat zou me enorm hebben geholpen. Ik had zo veel tijd kunnen besparen als ik vroeger al wist dat ik er mocht zijn. Zo durfde ik als tiener nooit met vriendinnen te zwemmen, uit angst dat mijn buik op zou vallen. Tegenwoordig is dat anders en plaats ik juist eerlijke foto’s van mezelf op Instagram. Zo zien jonge meisjes dat er meer bestaat dan alleen maar slanke lichamen. Het is belangrijk dat nieuwe generaties zien dat ieder mens een ander figuur en huidkleur kan hebben. Representatie is nodig om te weten dat je niet alleen bent.

Onzeker

Vroeger voelde ik me geen dag niet alleen. Ik was van jongs af aan de langste en dikste van de klas. Dat maakte me enorm onzeker. Mijn vriendinnen hadden maat 34 en ik kwam, hoe graag ik dat ook wilde, niet onder de 40. Ondertussen noemde mijn omgeving me dagelijks te dik en zag ik ook nog alleen maar dunne vrouwen in de media. Dat was niet goed voor mijn zelfbeeld. Als gevolg heb ik zo’n beetje alle diëten geprobeerd en een tijd zelfs laxeermiddelen gebruikt. Het ging zo ver dat ik mezelf iedere dag uithongerde. Ik vond mezelf zó lelijk en moest koste wat kost afvallen. Daardoor kreeg ik op mijn vijftiende een eetstoornis.

Body positivity

Die nare tijd bracht me, jaren later, op het idee om mijn profielwerkstuk over het schoonheidsideaal te doen. Zo stuitte ik op de body positivity beweging: mensen die respect opeisen voor hun lijf. Ineens zag ik dat ik zo veel meer ben dan enkel mijn maten en gewicht. Ik wist niet wat ik las. Eindelijk voelde ik dat ik er mocht zijn en dat ik goed ben zoals ik ben. De kennis die ik opdeed over body positivity werd het begin van mijn reis naar zelfliefde.

Ik begon vrouwen op Instagram te volgen die hun lijf, inclusief vetrollen, met trots lieten zien. Dat vond ik prachtig. Ze wisten zichzelf te omarmen – ook al hebben ook zij hun onzeker-heden. Het inspireerde me om, net als zij, mijn lichaam te laten zien zoals het is. Nu ik veel volgers op social media heb, krijg ik steeds meer uiteenlopende reacties. Er zijn meiden die me vertellen dat ik ze help door mijn vetrollen te laten zien. Anderen reageren dat ik moet sporten en noemen me een varken. Vroeger vond ik zulke opmerkingen heftig, nu lach ik er alleen maar om.

Goed voor jezelf zorgen

Zelfliefde bereik je niet in een week tijd. Ook is het onmogelijk om jezelf iedere dag een lekker wijf te vinden. Bij zelfliefde probeer je juist zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, naar je lichaam te luisteren en jezelf de tijd te gunnen om te groeien. Dat doe ik door elke dag in de spiegel te zeggen dat de wereld van me houdt, en dat ik mooi ben zoals ik ben. Daarnaast mediteer ik, waardoor ik positiever in het leven sta. Ik ben echt niet iedere dag positief over mezelf, maar daar werk ik wel naartoe. Het is belangrijk om te weten dat je onzeker mag zijn, dat is iedereen. Maar weet dat je zoveel meer bent dan je uiterlijk. Tegenwoordig focussen we te veel op de buitenkant. Het is belangrijker om een goed mens te zijn. Wat ik de laatste jaren heb geleerd is dat élke maat, huidskleur en minderheid respect en liefde verdient. Wist ik dat vroeger maar.”

Dit artikel lees je in het oktobernummer 2020 van Glamour dat nú in de winkels ligt. Naast het verhaal van Joann, staat het issue in het teken van Selma Omari. Met haar half miljoen volgers kun je niet meer om de vlogster en muzikante heen. Met Glamour spreekt ze in het XXL-beautyissue, dat nu in de winkels ligt, voor het eerst openhartig over kiezen voor je eigen geluk, feminisme en ex-vriendje Boef. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm online! Wil jij iedere maand het leukste blad van Nederland op je deurmat krijgen? Meld je dan aan als abonnee, en mis nooit meer een editie van Glamour.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points