Laten we stoppen met het shamen van slachtoffers van uitgelekte seksvideo's

"Maak gewoon géén seksvideo, probleem opgelost!" - Nee. Probleem niet opgelost.

woman in lingerie laying on bed
ShestockGetty Images

Het komt inmiddels zo vaak voor, dat we er bijna niet meer van opkijken: seksvideo's die in privésferen zijn opgenomen en die, zonder toestemming van degenen ín de video, verspreid worden.

Hoeveel naaktfoto's van tienermeisjes zijn er ondertussen rondgegaan door middelbare scholen? Hoeveel BN'ers moeten dealen met seksueel getinte video's van hunzelf die door een ander openbaar zijn gemaakt, voor heel Nederland om te zien? Te veel. Veel te veel. Dit zou überhaupt niet mogen gebeuren.

Het is al erg genoeg dat mensen in privésferen niet kunnen doen wat ze willen zonder het risico te lopen dat hun privébeelden in verkeerde handen terecht komen. Maar waar we het ook over moeten hebben, is wat er vervolgens gebeurt. Nádat zo'n seksvideo of privéfoto openbaar is gemaakt, en mensen deze kwestie bespreken. De algemene boodschap lijkt nog net te vaak: maak geen seksueel getinte foto's of video's, want ze kunnen uitlekken. Maar moet de boodschap niet zijn: stop met het illegaal verspreiden van privébeelden?

Victim blaming

Op het moment dat er een seksueel getinte video van een bekend persoon online verspreid wordt, hebben we het met z'n allen over degene die op de video staat. Met andere woorden: over de persoon die slachtoffer is van het werk van een crimineel. Want het verspreiden van beelden zonder toestemming van degene in kwestie, is volgens de wet illegaal en strafbaar.

Het mag niet, we weten allemaal dondersgoed dat dit moreel gezien niet oké is, en toch hoor ik nog te vaak geluiden als "ja, maar het is ook dom om met je gezicht herkenbaar op zo'n foto te staan" of "maak gewoon geen seksvideo's of -foto's, probleem opgelost!". Nee. Probleem niet opgelost. Want het probleem ligt helemaal niet bij de persoon die seks heeft en dat laat filmen. Het probleem ligt bij degene die de privacywet schendt en persoonlijk materiaal openbaar maakt aan de rest van de wereld. Ongeacht wat de inhoud daarvan is. Te vaak gaan we over op victim blaming, terwijl de dader het probleem is. Dáár moeten we het over hebben.

Verspreiden van uitgelekte seksvideo's tegengaan

En daar komt nog iets bij; op het moment dat jij een video doorgestuurd krijgt, die bekijkt en zelf weer doorstuurt, houd jij het probleem in stand. Of het nu om een seksvideo van een BN'er of een naaktfoto van een minderjarige scholier gaat: laten we het respect opbrengen om andermans privacy niet te schenden. Krijg je zo'n video of foto doorgestuurd? Ga 'm dan niet kijken. Verspreid het niet. Spreek degene die het naar je doorstuurde erop aan. En hopelijk komt er uiteindelijk een moment dat het voor die walgelijke mensen die zoiets persoonlijks online gooien niet meer interessant is om dat te doen, omdat zíj ervoor geshamed worden, en niet het slachtoffer.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points