Column Ashlee Janelle: Waarom déze liefdesquiz kan helpen in deze bizarre tijd

Ontdek welke liefdestaal je loved one spreekt

ashlee janelle over de liefdesquiz
Ila Dani

Ashlee Janelle Danso (29) praatte op school altijd het grootste deel van de les en ontdekte een paar jaar geleden dat het een van haar talenten is. Nu voert ze gesprekken met interessante creatieve mensen via haar podcast Stories of YOUNG. In haar artikelen schrijft ze over purpose, self-love en bewustwording.

Self-love

Een paar weken geleden las ik een stukje uit de bijbel over liefde dat me greep en liet nadenken. Liefde. Een complex woord met zoveel diepgang en lagen. Een gevoel dat we allemaal wel kennen of hebben ervaren. Ondanks dat ik een sucker for love ben, heeft deze combinatie van zes letters mij de afgelopen dagen bezig gehouden. Wat betekent dit? Waar komt het vandaan?

Als je de definitie van liefde in Google opzoekt, toont de zoekmachine woorden als; genegenheid, diepe genegenheid, van elkaar houden, passie, sterk gevoel, hechte relatie. Woorden en zinnen die naar mijn gevoel nog steeds niet de diepte van het woord benadrukken.

Lange afstandsrelatie

Prof. dr. Eveline Crone en onderzoekers van de Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden hebben tijdens een onderzoek vragen gesteld aan een groep jongeren tussen de 10 en 20 jaar over hun gedrag en ervaringen tijdens de Covid-19 pandemie en de bijbehorende maatregelen. Uit dit onderzoek is gebleken dat er een afname te zien is in empathie, iets goed doen voor een ander of steun bieden aan vrienden.

'Huidhonger komt in deze bizarre tijden veel vaker voor'

Wat juist toeneemt in deze tijd is huidhonger. Het komt in deze bizarre tijden veel vaker voor. Een verschijnsel dat ontstaat als je lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact. Een knuffel krijgen van je dierbaren of een kus van je partner zijn prikkels die je hersens opslaan als een geluksmoment en je liefdeshormoon activeert. Denk maar aan een pasgeboren baby die na de geboorte meteen op het borst van de moeder of vader wordt gelegd. Door de aanraking voelt de baby zich snel vertrouwd en beschermd.

Tekst gaat verder onder de video

Bekijk ook: een dag in het leven van Ashlee Janelle

De harde realiteit is dat we door alle maatregelen van elkaar vervreemd zijn. Het voelt een beetje alsof we allemaal in een lange afstandsrelatie zijn beland. Niets mis mee. Ik heb me in ieder geval voorgenomen meer moeite te doen om op afstand mijn liefde voor een ander te tonen en dat bracht me bij de Love Language Quiz.

Love language Quiz

In het boek ‘De 5 talen van liefde’ schrijft Dr. Gary Chapman (relatietherapeut en filosoof) over de verschillende liefdestalen en tips om te weten hoe je liefde uit en ervaart.

1. Word of affirmations

  Dit is een veelvoorkomende; belonende woorden. Je vindt het leuk om complimenten te ontvangen en te weten dat je gewaardeerd wordt. Je hecht bijvoorbeeld emotionele waarde aan woorden die zeggen hoe goed je bent. #DJKhaled #YouTheBest

  2. Act of service

  Je vindt wat iemand doet veel belangrijker dan wat ze zeggen. Ware bedoelingen en gevoelens lees je in de vorm van daden niet woorden. Het aanbieden van praktische hulp, zoals koken of afgezet worden op het werk, zal je hart doen smelten.

  3. Gift

  Het is oké om geschenken te ontvangen als liefdestaal. Sommige mensen zijn gelukkiger met een mooie cadeau dan met lieve woorden. Deze vorm van liefde wordt gewaardeerd omdat er hier naar de intentie wordt gekeken. Het feit dat iemand moeite heeft gedaan om iets voor je te kopen, vind je een aardig gebaar.

  4. Quality time

  Samen tijd doorbrengen is ook een veel voorkomende liefdestaal. Als jij en je partner of vriendinnen samen zijn, eis je onverdeelde aandacht. Het voeren van diepe gesprekken zonder enige afleiding van de televisie of telefoon vind jij zeer belangrijk.

  5. Physical touch

  Mensen die fysieke aanraking als liefdestaal spreken houden van een knuffel of een kus om te weten dat alles oké is. Als dit je dominante liefdestaal is, probeer dan één van de andere bovenstaande talen te oefenen. Zie het als een spier die getraind moet worden. Minder knuffels, meer cadeautjes?

  Na verloop van tijd zal je liefdestaal waarschijnlijk veranderen. Misschien had je vóór de lockdown een sterke behoefte om cadeautjes te ontvangen, maar je realiseert je nu dat tijd doorbrengen met je dierbaren veel belangrijker is. Dat is stiekem wat deze tijden zo bijzonder maakt. Ik behoor tot het team Quality Time en na deze liefdesquiz kwam ik erachter dat acties luider spreken dan woorden!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points