De CoronaMelder-app: hoe werkt het en wat moet je weten?

Wij spraken app-bouwer Hidde om al jullie vragen over de CoronaMelder-app te beantwoorden

street style in paris  may 11th 2020
Edward BerthelotGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 10 november 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Een vaccin tegen het coronavirus komt steeds dichterbij, maar tot die tijd zijn we nog steeds hard bezig om de schade te beperken en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Iets waar je misschien al eerder over gehoord hebt en wat kan helpen bij deze strijd, is de CoronaMelder-app. Deze app helpt ons om te voorkomen dat we andere mensen onbewust besmetten. Maar hoe werkt de app nu precies? Is het anoniem? Moet je zelf aangeven of je corona hebt gehad? We zochten het voor je uit.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe werkt de CoronaMelder-app?

De CoronaMelder-app geeft je een melding als blijkt dat je langer dan vijftien minuten in de buurt van iemand bent geweest die het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar het kan ook gaan om iemand die je niet kent en waarbij je bijvoorbeeld in de trein hebt gezeten.

Heb je een melding ontvangen in de app? Dan kun je meteen lezen welke maatregelen je kan nemen en of je je kunt laten testen. Zo weet je eerder of je misschien besmet bent en voorkom je dat je onbewust een ander besmet – want je kan het virus al doorgeven vóórdat je klachten krijgt.

Hoe gebruik je de CoronaMelder-app?

Het is van belang dat je de app op de juiste manier installeert en gebruikt, omdat de app anders niet goed werkt. Wij loodsen je stapsgewijs door het proces heen.

 1. Download de CoronaMelder op je telefoon. Je vindt 'm in de Google Play Store en App Store.
 2. Volg de instructies op je scherm en installeer de app.
 3. Loop de instructies door op de introductieschermen.
 4. Ga naar de instellingen van je telefoon en zet je Bluetooth aan. Het is belangrijk dat je deze aan laat staan; zo kan de CoronaMelder volgen welke mensen – die ook de CoronaMelder op hun telefoon hebben staan – er bij je in de buurt zijn geweest.
 5. Wanneer je een melding ontvangt, kun je meteen lezen wat je kan doen en of je jezelf moet laten testen.
 6. Heb je zelf het coronavirus opgelopen? Wanneer je je positieve testuitslag doorgegeven krijgt van de GGD, word je gevraagd om je uitslag ook te delen in de CoronaMelder. Samen met een medewerker van de GGD zet je dit dan in gang. Zo kun je anderen waarschuwen. De ontvanger ziet niet wie je bent of waar er contact is geweest. Over de melding beslis je zelf, het is niet verplicht en gaat niet automatisch.

  Hoe zit het met mijn privacy in de CoronaMelder-app?

  Een vraag die veel mensen waarschijnlijk hebben is hoe de CoronaMelder-app omgaat met je privacy. Goed om te weten is dat alles volledig anoniem gaat; de CoronaMelder vraagt je niet om je persoonsgegevens. Je hoeft je naam, e-mailadres of telefoonnummer niet door te geven. Daarnaast werkt de CoronaMelder met Bluetooth en niet met GPS, de app weet hierdoor niet waar je precies bent of wie je allemaal hebt ontmoet.

  Is de CoronaMelder-app verplicht?

  De CoronaMelder-app hoeft niet verplicht op je telefoon te staan en het downloaden is altijd vrijwillig. Niemand mag je ooit verplichten om de CoronaMelder te gebruiken of te laten zien om ergens toegang te krijgen.

  Wat moet je weten over de app? App-bouwer Hidde beantwoordt al jullie vragen.

  We gaan in gesprek met student Hidde Schultze, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de CoronaMelder-app.

  Hoe ben jij van start gegaan met het bouwen van de app?

  Ik werkte een jaar geleden mee aan een schoolproject over het signaleren van infectieziektes. Hoe verspreidt een ziekte als de griep zich? Hoe breng je dat in kaart? En wat zou het effect zijn als je een melding zou kunnen krijgen als je mogelijk die ziekte hebt? Daar werkte ik aan van oktober tot december 2019. Enkele maanden later was corona ineens een ding en werd ik gecontacteerd door de lector waarvoor ik die opdracht had gedaan. Daarnaast had ik de nodige ervaring op dit gebied, ook omdat ik al langer werk met de zorg en overheidsinstanties.

  Op Twitter werd een oproep gedaan voor programmeertalenten – of iedereen input wilde leveren. Daardoor is er een goed app-concept gekomen, en toen waren er ontwikkelaars en experts nodig die dat daadwerkelijk gingen bouwen zodat jij en ik het op onze telefoons konden installeren op een veilige en verantwoorde manier. Zo ben ik erbij betrokken.

  Weet jij hoeveel mensen in Nederland de app gebruiken?

  Ik weet dat er nu zo rond de vier miljoen Nederlanders zijn die de app hebben geïnstalleerd. Er zijn een aantal heel mooie positieve cases waarbij besmettingen zijn voorkomen door het gebruik van de app, het is fantastisch om te horen dat het ook echt iets uithaalt.

  Hoe registreert de app afstanden? Krijg je bijvoorbeeld ook een melding als je op vier meter afstand van iemand hebt gestaan?

  De app registreert het als je vijftien minuten bij iemand in de buurt bent geweest, binnen een bepaalde afstand. Dat is niet vier meter, maar anderhalf tot twee meter. Daarbuiten gaan we geen contacten registreren. Maar als jij een kwartier lang binnen twee meter van iemand bent geweest, onthouden we dat als een contact.

  Als je je Bluetooth uitzet, werkt de app dan niet?

  Dat ligt een beetje aan je telefoon. De app opereert op een ander Bluetooth niveau als bijvoorbeeld je airpods. Hij loopt op Bluetooth Low Energy, wat nauwelijks tot geen stroom gebruikt op je telefoon. Die scant steeds welke apparaten in de buurt zijn, bijvoorbeeld bij je oortjes, maar ook andere telefoons. Doordat elke nieuwe telefoon die functie heeft, kunnen we daarmee bepaalde anonieme informatie uitwisselen. Elke telefoon heeft een unieke code en daarmee kan je die contacten gaan registreren.

  Wat als je met iemand in contact bent geweest die besmet is, maar je hebt de app niet?

  Het is vooral belangrijk dat de persoon die corona heeft de app heeft. Op het moment dat je je besmetting bevestigd krijgt door de GGD vraagt de GGD-medewerker je om in de app jouw codes te delen. Dat houdt in dat alle codes van andere telefoons die jij de afgelopen 14 dagen hebt uitgewisseld via BlueTooth Low Energy, gemarkeerd worden als mogelijke besmettingskans. Ook als je de app dan pas installeert, kan het zijn dat jij een melding krijgt.

  Dus als je een coronabesmetting hébt, en je installeert de app dan pas, dan kan hij het niet traceren?

  Nee, precies. Daarom is het belangrijk dat je 'm zo snel mogelijk installeert, zodat de app kan beginnen met registreren en het systeem kan ondersteunen. Het is een klein appje dat niet veel energie verbruikt.

  Kan iedereen zomaar in de app zeggen dat ze corona hebben?

  Nee! De bevestiging loopt via de GGD. In je app staat een GGD-sleutel en die staat toe dat jij de codes mag delen. De GGD-medewerker voert de sleutel in een bepaald systeem in ter controle. Daarna kunnen jouw codes gedeeld worden, wat uiteindelijk jouw eigen keuze is. Anders kan iedereen zomaar aanklikken dat ze corona hebben, ook als dat niet zo is. Daar is de app natuurlijk niet voor.

  Waarom kan je de app niet op alle telefoons downloaden?

  Helaas hebben sommige oudere telefoons – vanaf een jaar of zes oud – niet de technologische benodigdheden die de app nodig heeft om te functioneren. Bij iPhone is dat bijvoorbeeld alles onder de 6S, wij hebben daar helaas zelf geen invloed op. De meeste telefoons die op dit moment in Nederland worden gebruikt ondersteunen de app.

  Kan de app gehackt worden? Hoe groot is dat risico?

  Alles op de wereld kan gehackt worden, maar wij doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken. Het hele ontwikkelproces is met de rest van de wereld gedeeld, zo van: dit is de code die we hebben, zien jullie hier verbeterpunten op? Daar zijn eindeloos veel tests op uitgevoerd van zowel binnen de overheid als buiten de overheid. Daardoor is het hele systeem zo veilig mogelijk. Ook via Apple en Google moet je aan talloze eisen voldoen voordat de app wordt goedgekeurd. En stel dat iemand erin slaagt om binnen te dringen, is er ook alleen maar pseudo-anonieme informatie te vinden. Niets is terug te leiden naar persoonlijke gegevens.

  Vind jij dat de app verplicht zou moeten worden?

  Hidde geeft aan van niet. Dan krijg je juist dat mensen het niet willen, wat de werking van de app tegenwerkt. Een 'tracing-app' klinkt misschien eng, maar er is steeds meer besef dat de app je dus niet in de gaten houdt, of kijkt waar je op straat naartoe gaat. Ze zien dat het veilig en privacy-vriendelijk gebeurt, waardoor mensen vrijwillig willen helpen.

  Waarom zouden mensen volgens jou de app moeten installeren?

  Ik zag een hele mooie visual dit jaar over een rijtje lucifers. De lucifers lagen naast elkaar en alles steekt elkaar aan, maar zodra er één lucifer 'tussenuit stapt', stopt de hele kettingreactie. Ik denk dat de app een mooie manier is om díe lucifer te zijn. Dus dat je voordat je weet of je zelf besmet bent, al een paar dagen binnen kan blijven en de maatregelen nog iets zorgvuldiger opvolgt. Daarnaast, als je nog twijfelt over de privacy: als je de app installeert wordt eerst in detail uitgelegd hoe de app werkt. Pas als alles duidelijk is, geef jij ín de app toestemming om te beginnen met het delen van informatie. Er zijn dus geen risico's aan verbonden, en het kan een groot verschil maken.

  Heb je nog andere vragen of wil je meer weten? Alle informatie over de CoronaMelder vind je hier.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io