Alles wat je moet weten over Joe Biden

Als je het hele circus niet hebt gevolgd: dit is wat je wil weten over Joe Biden.

topshot us vote biden
ANGELA WEISSGetty Images

Afgelopen zaterdag was er na een vermoeiende week van stemmen tellen (en als je mij bent: de hele week CNN kijken tot je gevoelens hebt ontwikkeld voor al hun nieuwslezers) eindelijk een resultaat in de Amerikaanse verkiezingen: Joe Biden versloeg Trump. Heel Amerika vierde feest op straat, maar de reden dat veel Amerikanen blij zijn met de winst, is omdat de gematigde Democraat vooral... Niet Trump is. De slogan die veel Millennials en Gen Z'ers gebruikten was 'Settle For Biden'. Waarom? Omdat hij voor de jongere generatie niet bepaald de vernieuwing was waar we op hadden gehoopt.

Toch was Biden in deze bizarre periode een goede kandidaat voor de Democraten, omdat hij lekker middle of the road is. Dat maakte hem ook een aantrekkelijke kandidaat voor gematigde Republikeinen die niet achter Trump staan: een belangrijke doelgroep in deze verkiezingen. Joe Biden is – anders dan Trump – een degelijke man met een gevoel voor fatsoen, die zich in wil zetten voor verbroedering in Amerika. Als je het hele circus niet hebt gevolgd: dit is wat je wil weten over Joe Biden.

Geschiedenis

Biden is 77 jaar oud en komt uit Scranton, Pennsylvania – de staat die afgelopen zaterdag uiteindelijk zijn overwinning besliste. Hij werd in 1972 voor het eerst verkozen als senator van Delaware en heeft zes termijnen gediend in het Senaat. Biden heeft al eerder een gooi gedaan naar het presidentschap: in '88 en '08 deed hij al pogingen. In dat laatste jaar werd hij verkozen als vicepresident onder Obama.

Hoe denkt Biden over belangrijke punten?

Coronacrisis

Nou, ten eerste gelooft Joe Biden in de wetenschap. Da's al een bonuspunt. Zijn plan is om coronatesten in Amerika breed beschikbaar én gratis te maken. Ook wil hij het vaccin gratis toegankelijk maken, iets wat bijzonder is in een land waar ziektekosten bespottelijk geregeld zijn.

Zorgverzekering

Biden was vicepresident onder Obama tijdens het invoeren van de Affordable Care Act, een wet die ziektekosten aanzienlijk zou verlagen voor huishoudens met lage inkomens. Joe Biden is echter tegen Bernie Sanders' Medicare For All, een wetsvoorstel dat heel Amerika zou voorzien van zorgverzekering – nu zijn er nog heel veel mensen zonder zorgverzekering, die levenslange schulden opbouwen vanwege bijvoorbeeld een ambulancerit of een korte opname.

Milieu

Joe Biden wil terugtreden in het Klimaatakkoord van Parijs, waaruit Trump zich terugtrok. We bevinden ons nu op een cruciaal moment als het neerkomt op klimaatverandering. Trump stimuleerde het gebruik van fossiele brandstoffen, maar Biden heeft als doel om de VS in 2035 volledig op hernieuwbare energie te laten draaien.

Geld en inkomen

Biden wil iets doen aan de hoge studieleningen waar veel Amerikanen mee kampen. Een van zijn eerste voorstellen is om die voor iedereen met $10,000 dollar te verminderen. Ook wil hij het minimumloon verhogen naar $15 per uur.

Racisme en gelijke kansen

Na de vele protesten in de zomer kan Biden het issue van racisme in Amerika niet langer ontkennen. Eén van de pijlers van zijn programma is een investeringsfonds van $300 miljard voor bedrijven van minorities. Hij is ook van mening van delen van de politiemacht omgeschoold moeten worden, om zo meer ruimte te creëren voor sociale diensten, met een focus op omgaan met mensen met mentale gezondheidsproblemen.

Kritiek

Hoewel we opgelucht zijn dat er iemand in The Oval Office komt zonder het temperament van een kleuter die niet met zijn favo speelgoed mag spelen, is Biden niet zonder kritiek. Hij steunde in 2002 de oorlog in Irak en hij was in 1994 verantwoordelijk voor een tough-on-crime-wet waarmee vooral zwarte Amerikanen doelwit werden van ongefundeerde politiecontroles om drugscriminaliteit tegen te gaan. Deze wet droeg bij aan massa-arrestaties voor kleine vergrijpen als drugsbezit – overvolle gevangenissen zijn nog steeds een probleem waar Amerika mee kampt.

Joe Biden wordt ook door enkele vrouwen beschuldigd van ongewenste aanrakingen, vooral bijvoorbeeld een hand op de rug en – gek genoeg – ruiken aan haren, waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden.

Bruggen bouwen

Trump is in januari dan geen president meer, maar het 'Trumpisme' is wel nog een probleem dat aangepakt moet worden. Hopelijk is Biden de juiste kandidaat om bruggen te bouwen. Vooral als de Democraten in januari nog een meerderheid weet te behalen in het Senaat, zouden de Democraten in de komende vier tot acht jaar een hoop mooie dingen voor het land kunnen doen, die hopelijk ook de Trump-fans ervan kan verzekeren dat stemmen op een zelfingenomen, haatzaaiende, pompeuze driftkikker met dictatoriale ambities niet the way forward is. Onthoud dat ook als wij op 17 maart 2021 in Nederland weer naar de stembussen mogen!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points