Alles wat je wil weten als je overweegt om naar een psycholoog te gaan

De weg naar therapie is soms spannend als je niet weet hoe het werkt

portrait of young beautiful woman
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Eerder schreef Glamour's Elke al over waarom zij vindt dat iedereen een keer met een psycholoog zou moeten praten. Volgens haar zou het voor ons allemaal eens goed zijn om ons hart uit te storten bij een professional. Misschien denk je er al langer over na, maar staan er nog een paar dingen in de weg. Wellicht weet je niet hoe je bij een psycholoog terechtkomt bijvoorbeeld, of vraag je je af wat het kost om in therapie te gaan. Om je te helpen zocht Glamour het voor je uit, want wij willen therapie voor iedereen zo toegankelijk en niet-eng mogelijk maken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe kom je bij een psycholoog terecht?

Als je hebt besloten in therapie te gaan is het het best om eerst een afspraak te maken bij je huisarts. Aan diegene kan je vertellen wat je dwarszit en waarom je denkt dat je in therapie moet. Samen kunnen jullie dan kijken wat de beste opties zijn en wat er voor nodig is om jou weer beter te laten voelen. Soms is dit een doorverwijzing naar een psycholoog, maar als je issues nog nader onderzocht moeten worden kan de huisarts je ook doorverwijzen naar een praktijkondersteuner.

Wat is een praktijkondersteuner?

Een praktijkondersteuner (officieel een POH-GGZ) is een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in psychische problemen en deze taken van de huisarts overneemt. Doorgaans stuurt de huisarts je door naar een praktijkondersteuner wanneer je klachten 'milder' zijn. Aan de hand van de gesprekken met je praktijkondersteuner wordt er bepaald hoe jouw traject eruitziet. Heb je genoeg aan de gesprekken bij de praktijkondersteuner, of zou het beter zijn om een doorverwijzing te geven?

Wat is het verschil tussen een basis GGZ en specialistische GGZ?

Binnen de wereld van psychologen heb je de basis geestelijke gezondheidszorg en de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Waar de huisarts je naartoe verwijst hangt af van de ernst van de mentale problemen. Volgens de Rijksoverheid is de basis GGZ is er voor lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen en mensen met chronische maar stabiele problematiek. Vaak bestaan dit soort behandeling uit gesprekken met een psychotherapeut of psycholoog. Ook kan er gebruikgemaakt worden van een online hulpmodule. Wanneer je ernstige psychische problemen hebt verwijst de huisarts je door naar specialistische GGZ. Deze is bedoeld voor mensen met een ingewikkelde psychische aandoening. De behandelingen kunnen plaatsvinden in een psychiatrische instelling, het ziekenhuis of in een praktijk.

Wat kost het om naar een psycholoog te gaan?

Wanneer je in behandeling gaat bij een praktijkondersteuner zijn er geen kosten aan verbonden. Ook bij een psycholoog wordt volgens de Consumentenbond therapie in de meeste gevallen vergoed door je basisverzekering, hier zit geen maximum aan. Dit betekent dat je hele behandeltraject dan wordt vergoed.

Wel is het belangrijk om een doorverwijzing te krijgen van je huisarts – je huisarts kan je in de meeste gevallen ook helpen met een lijstje mogelijke psychologen in jouw stad waar zij goede ervaringen mee hebben. Wanneer je zonder verwijzing naar een psycholoog gaat is de kans aanwezig dat je de behandelingen zelf moet betalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te checken met welke psychologen praktijken jouw verzekering een contract heeft. Als je in behandeling gaat bij een praktijk die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar moet je de behandelingen zelf bekostigen, en dat kan heel duur uitpakken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points