Waarom de anti-abortus discussie – ja, in 2020 – weer oplaait

Als je geen abortus wil, dan neem je er lekker geen

anti abortus demonstranten
Alfred GescheidtGetty Images

Inmiddels zien we het in Nederland als iets vanzelfsprekends, maar het recht op abortus werd hier pas in 1984 ingevoerd. In veel andere (ook Europese) landen is abortus nog steeds niet legaal, zoals in Polen. Daar werd enkele weken geleden het recht op abortus nog verder ingeperkt, wat leidde tot enorme demonstraties. Ook hier in Nederland laait de discussie rondom abortus steeds meer op, mede door de groeiende conservatieve beweging in Europa. Christelijke actiegroep Schreeuw Om Leven voert deze week campagne met de 'Week van het leven' op televisie, social media en billboards.

De week van het leven

In de campagne zien we een vrouw die onbedoeld zwanger raakte en abortus overwoog. Later in de video zien we dat ze nu moeder is van een kindje. Gelúkkig heeft ze haar kind niet vermoord. Live, laugh, love, heerlijk, probleemloos, end scene. In de video's wordt er gepleit voor 'meer hulp voor vrouwen bij onbedoelde zwangerschap', maar abortus behoort in geen van deze gevallen tot de opties. Baren, zal je. Zoals God het heeft gewild.

Demonstranten bij klinieken

De bovengenoemde o zo vriendelijk ogende tv-spotjes gaan hand in hand met iets wat we in Nederland steeds vaker zien: demonstranten bij abortusklinieken. Het argument dat groepen als Schreeuw Om Leven gebruiken is dat ieder leven het recht heeft om te leven. Zij willen hoe dan ook dan een foetus op de wereld gezet wordt. Dat het kind dan wellicht ongewenst is (met alle gevolgen van dien), opgroeit in een onveilige of instabiele situatie: dat zien we dan wel weer.

Cijfers rondom abortus

Ruim de helft (55%) van alle zwangerschapsafbrekingen vindt plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap – een foetus is bij zeven weken een klompje cellen ter grootte van een erwt. Slechts 18% van het aantal zwangerschapsafbrekingen vindt plaats na 13 weken zwangerschap (Inspectie Gezondheid & Jeugd, 2019). In Nederland is het legaal om een zwangerschap af te breken tot 22 weken, alleen gebeurt dat zeer zelden: alleen als de zwangerschap de moeder of de baby in gevaar brengt.

Laat je dus niet misleiden door de schokkende beelden die Christelijke organisaties als NPV gebruiken in hun spotjes: het beëindigen van een zwangerschap in deze termijn is voor de moeder diep traumatisch. Zoals recent bij Chrissy Teigen, die tussen de 20 en 22 weken zwanger was van haar zoontje Jack en door bloedvergiftiging haar zwangerschap moest beëindigen. Dat doet niemand voor z'n lol.

Een moeilijke keuze

Daarnaast is de keuze voor een abortus – in welke termijn dan ook – zelden een makkelijke keuze, of een die slecht wordt overwogen. Bij een abortus hoort een verplichte bedenktijd van vijf dagen, met indien nodig hulp en begeleiding. In die vijf dagen overweeg je alle opties en uiteindelijk kom je tot het besluit om de bevruchte cellen weg te laten halen. Dit is zowel fysiek als mentaal een ingrijpende gebeurtenis.

Het allerlaatste waar je op zit te wachten na het maken van een beslissing over jouw toekomst, is een groep fundamentalisten die je hun geloofsovertuigingen aan je willen opdringen of je beschuldigen van moord. Feminismeplatform De Bovengrondse lanceert deze week een tegencampagne: Abortus Redt Levens. "Een verhaal over het recht gewenst te zijn. Een verhaal over het recht om te kiezen. Te kiezen wat er met je lichaam gebeurt. Te kiezen wat er met je leven gebeurt." Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor een objectiever verhaal over abortus.

Samen met het Het Humanistisch Verbond lanceerde De Bovengrondse ook het abortusbuddy-project. Hierbij kunnen mensen die behoefte hebben aan begeleiding bij hun bezoek aan een kliniek, een aanvraag kunnen doen voor een buddy die met hen meeloopt om hen af te schermen van demonstranten.

Abortus verbieden houdt abortus niet tegen

Je kan voor of tegen abortus zijn, maar één ding is zeker: het verbieden van abortus houdt het beëindigen van ongewenste zwangerschappen niet tegen. Naar schatting vinden er wereldwijd jaarlijks 25 miljoen onveilige abortussen plaats, wat een grote doodsoorzaak is voor moeders, schrijft Amnesty International. Door iets te verbieden, los je het probleem niet op. Ieder ontwikkeld land zou dit inmiddels moeten begrijpen, en er alles aan doen om vrouwen zo veilig mogelijk een keuze te laten maken over hun toekomst.

Voor de fundamentalisten en demonstranten, wellicht een suggestie voor een nieuwe hobby: focus je op kwaliteit van de levens die er al zijn. Daar kunnen we jullie hulp een stuk beter gebruiken. Zet je met net zo veel gusto in voor vluchtelingen, voor mentale gezondheid en zelfmoordbestrijding. Voor kinderen die in het systeem terechtkomen omdat ouders niet voor ze kunnen zorgen. Tegen armoede en honger. En pas wat naastenliefde toe op volwassen mensen die voor zichzelf een beslissing hebben gemaakt. Als jij geen abortus wil, dan neem je er lekker geen. Maar laat een ander alsjeblieft in hun waarde.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points