Columnist Eline: "Wat mensen van me vinden is niet mijn zaak"

Een mening gaat 9 van de 10 keer meer over hun dan over mij, die persoon projecteert iets wat binnenin zit

new york   september 09  socialite paris hilton sits in the front row at the tommy hilfiger spring 2006 fashion show during olympus fashion week at bryant park september 9, 2005 in new york city  photo by thos robinsongetty images
Thos RobinsonGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Onlangs had ik mijn fifteen minutes of fame: ik was kortstondig met mijn kop op de televisie. Voor de documentaireserie 'Waarom werken vrouwen niet'? werd ik geïnterviewd over mijn keuze om, zolang mijn jongste kind nog niet naar de basisschool gaat, drie dagen in de week te werken. In Nederland werken veel vrouwen in deeltijd en dat is in de ogen van sommigen problematisch. Ik ben het daar niet volledig mee eens, vandaar het interview.

Koffietijd

Mijn hoofd en de hoofden van mijn kinderen stonden in NRC Nieuwsblad en het interviewtje met mij kwam voorbij bij Koffietijd. Je hebt niet geleefd als Loretta Schrijver je niet heeft besproken, zullen we maar zeggen. Voor iemand die zich introvert noemt was het nogal wat, want naast heel veel lieve en positieve reacties kwam er ook kritiek. Op mij. Van mensen op Twitter. Nu vermijd ik dat platform meestal als de pest, maar dit keer kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ik wilde toch wel graag weten wat men niet per se van mij, maar van de aflevering vond want over dit onderwerp lopen de gemoederen vaak hoog op.

honderd mensen kunnen je een compliment maken, maar er hoeft maar één belediging tussen te zitten en je ligt ’s nachts knarsetandend in je bed denkbeeldig te bekvechten

Het viel eigenlijk alles mee en ik kon op veel bijval rekenen. Maar de enkele negatieve reacties die er ook waren, bleven toch het meest in mijn hoofd hangen. Volgens onderzoek is het mens eigen om je te focussen op het negatieve: het vereist meer nadenken om negatieve emoties en ervaringen te kunnen verwerken. En dus herkauwen we onplezierige dingen in ons hoofd veel langer dan leuke ervaringen. Oftewel, honderd mensen kunnen je een compliment maken, maar er hoeft maar één belediging tussen te zitten en je ligt ’s nachts knarsetandend in je bed denkbeeldig te bekvechten.

Wat mensen van me vinden is mijn zaak niet

Want dat is het met sociale media: iedereen en z’n moeder kan een mening zomaar op het internet slingeren, meningen die ze nooit in je gezicht durven zeggen. Over jezelf lezen op Twitter is zoiets als naar een willekeurige plaats in Nederland rijden en daar lukraak bij mensen aanbellen om te vragen wat ze nou écht van je vinden. Waarom zou je?

Nog iets wat ik me heb gerealiseerd: wat mensen van me vinden is mijn zaak niet. Als iemand die mij niet écht kent - m’n intenties, m’n verleden, m’n ups en m’n downs - een mening over me heeft gaat dat 9 van de 10 keer meer over hun dan over mij. Die persoon projecteert iets wat binnenin zit - onzekerheid, frustratie - op een tweedimensionaal beeld van mij. Dat doen we allemaal weleens. En zelfs als de mensen die je wél echt kennen kritiek op je hebben, kunnen die er alsnog naast zitten. Eigenlijk doet het er alleen toe wat je van jezelf vindt en dat je aan het eind van weer een dag kunt zeggen: ik heb m’n best gedaan. Zo. Mijn vijftien minuten zitten er weer op. Terug naar m’n gewone leven als deeltijdprinsesje.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points