Halima Aden stopt met modellencarrière vanwege verkeerde representatie

Halima is het eerste model dat een hijab droeg op vele catwalks en covers

halima aden
Tommaso BoddiGetty Images

Halima Aden, het eerste model dat een hijab droeg op vele internationale catwalks en de grootste tijdschriftcovers, laat via Instagram weten dat ze wil stoppen met haar modellencarrière. Ze heeft het gevoel dat ze door de mode-industrie gedwongen wordt om dingen te doen en te dragen die niet aansluiten bij haar geloof.

Halima Aden over haar carrière

In een Instagram Story deelt het topmodel vele voorbeelden van momenten waarop ze zich niet oké voelde op een shoot of een catwalk, maar toch akkoord ging met bijvoorbeeld slechte styling, hoofdbedekking die geen hijab was of merken die aan virtue signaling deden door haar wel in te huren maar geen rekening te houden met haar geloofsovertuiging.

Jeans op je hoofd

Ze begint haar story met de highlights – hoe bijzonder het voor haar was om een rolmodel te zijn, omdat ze in veel gevallen de eerste was. Ze bedankt Rihanna omdat zij haar inhuurde voor een van haar eerste grote campagnes – bij de shoot mocht ze haar eigen hijab ophouden. Halima vertelt dat het moeilijk is om een hijabi te zijn in de modewereld, en dat ze vaak haar grenzen heeft overschreden om de wereld te pleasen. In één van de voorbeelden die ze post, draagt ze bijvoorbeeld een paar jeans op haar hoofd in plaats van een hijab.

"Onthoud dat ik deze fouten moest maken om een betrouwbaar rolmodel te zijn. Weet dat ik niemand had die de weg voor mij had vrijgemaakt, dus fouten maken hoort bij het leerproces. Ik heb het goed gedaan, maar niet goed genoeg. We moeten deze gesprekken aangaan om het systeem écht te veranderen," schrijft ze in een slide.

Hijab journey

Halima vertelt dat haar moeder haar al jaren smeekt om de juiste keuzes te maken. "Door COVID en de break die daarbij kwam heb ik eindelijk ingezien waar ik fouten heb gemaakt in mijn persoonlijke hijab journey." Ze laat weten dat haar moeder altijd het beste met haar voor heeft gehad, en dat ze zou willen dat ze zelf niet zo koppig was geweest. Halima's Instagram Story is nog te zien in de highlights op haar profiel.

Andere moslimas uit de modewereld staan Halima bij: Noor Tagouri laat in een Instagram-post weten dat zij en andere moslima's meermaals opdrachtgevers die royaal wilden betalen hebben laten zitten, omdat het werk niet overeenkwam met hun waarden, of omdat ze niet als volwaardige creatieven werden gezien.

Hopelijk is het voor de modewereld een wake-up call om moslima's in te huren als talenten op alle plekken in de industrie, en te kiezen voor echte representatie in plaats van: 'kijk, wij hebben een model met een hoofddoek'. Alleen op die manier kunnen dit soort blinde vlekken worden vermeden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points