Waarom ik geen echte kerstboom in huis wil hebben

Het gaat tegen al mijn principes in

kerstboom
Oana Craciun

Mijn huisgenoot kwam vorige week thuis na een middagje boodschappen doen. "Verrassing", riep ze terwijl ze een kleine kerstboom de woonkamer in sleepte. "Ik heb een echte kerstboom voor ons gehaald!" Heel leuk, die verrassing, maar wat ze niet wist is dat dit tegen al mijn principes ingaat. Er is een aantal december-tradities dat mij niet aanstaat (ja, ik heb het óók over Zwarte Piet), en het kopen van een echte kerstboom is daar één van.

Kerstboom kopen

Als je erover nadenkt, besef je misschien ook wel hoe belachelijk deze traditie is: ieder jaar kopen miljoenen mensen over de hele wereld bomen, die allemaal geplant zijn met één doel: een maand lang in onze huizen staan, versierd worden met ornamenten die ieder jaar kitscher zijn om vervolgens op straat gedumpt te worden om te rotten. Nu zijn we misschien met z'n allen "gezellig" naast de kerstboom aan het dineren, maar over een maand is het buiten weer één groot bomenkerkhof, zoals ieder jaar halverwege januari het geval is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Duurzame kerstboom

Natuurlijk gooit niet iedereen z'n kerstboom op straat. Het merendeel doet dat wel, maar er zijn ook mensen die kiezen voor een duurzame kerstboom. Je kunt tegenwoordig een boom 'adopteren', zodat deze na de feestdagen weer opnieuw geplant wordt en door kan leven in de natuur. Als je per se een echte kerstboom in huis wil hebben, is een herplantbare boom een optie. Maar ook dit is geen ideale optie; niet iedereen neemt de moeite om een boom te adopteren en na de feestdagen weer weg te brengen. Daar komt nog eens bij dat herplanten niet altijd werkt; bomen overleven hun uitstapje niet altijd en kunnen hun pracht verliezen, waardoor hij toch weer wordt ingeruild voor een versgeplant exemplaar.

Alternatief voor kerstboom

Een betere keuze is als je het mij vraagt de echte kerstboom in te ruilen voor een kunstkerstboom. Investeer één keer in een nepboom en you're set for life. Trouwens, dan zit je ook niet met die duizenden beestjes die in je kerstboom wonen. Plús je kunt je creativiteit loslaten op je boom. Wil je een felroze exemplaar? Kan gewoon. Een glitterkerstboom? Why not! En als je helemaal voor een duurzame kerst wil gaan, dan zijn er nog genoeg andere alternatieven voor een kerstboom. Wat dacht je van christmas stockings? Pinterest staat vol met DIY kerstversieringen, waardoor je huis - óók zonder kerstboom - helemaal klaar is voor de feestdagen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points