11 coronaproof party-ideeën om met een knal 2020 uit te gaan

Voor velen was het geen topjaar, des te meer reden om 2020 goed af te sluiten!

cropped shot of african american couple clinking glasses of champagne on white
LightFieldStudiosGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 14 december 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Een dikke vette streep door Oud en Nieuw? We don't think so. Oké, dit jaar zal de jaarwisseling anders zijn dan 'normaal'. Maar omarm deze tijd, om nieuwe NYE-tradities te maken. Met je vriend (en jullie baby of viervoeter), je twee roomies of je moeder en zus. Voor je gevoel is een traditie misschien tijdloos, maar tradities veranderen all the time. Ze zijn juíst 'levend' als ze mee veranderen met de tijd. En de betekenis ervan: een saamhorigheidsgevoel creëren en het zoeken naar meaning in de dagelijkse dingen, die is hetzelfde. Dus: maak er alsnog een feest van. Thuis, in klein gezelschap en met good vibes.

2020, die zien we nooit meer terug!

Waarschijnlijk zal niemand 2020 écht gaan missen... We hopen allemaal op een bigger and better 2021 en zijn nu al goede voornemens aan het bedenken (meer bewegen! gezonder en gevarieerder eten! tijd maken voor #selfcare). Toch willen we het jaar zo gezellig en veilig mogelijk afsluiten. Daarom: 11 coronaproof party-ideeën om dit gedenkwaardige jaar for once and for all achter ons te laten. 2021, we're so ready for you!

  1. Nodig jouw lucky few uit voor een NYE-dinner

  Voor je twee lievelingsmensen welteverstaan. Natuurlijk, je had het liefst minstens vijf vrienden uitgenodigd. But look on the bright side, omdat je maar twee gasten thuis mag ontvangen, heb je meer tijd om echt iets van het NYE-menu te maken. En dat levert spannende gerechtjes op. Plus: mooie momenten. Je hebt nú oog en aandacht voor elkaar en al het lekkers. Geen zin om uren in de keuken te staan, er zijn ook fantastische kerstboxen te bestellen. Dan hoef je alleen een feestelijke outfit aan te trekken.

  2. Host een O&N PJ party

  Opdoffen niets voor jou? Koop een pyjama waarin je cool en comfy voor de dag komt en host een pyjama party for two (jij en je geliefde, plus: foodbaby in de buik) of met je twee beste vriendinnen. Misschien niet de glamour die je verwacht op NYE, maar álles in 2020 was al anders dan verwacht, dus waarom ook niet. Op het program: praten en proosten in je pyjama's. Enne, als je even niet wil praten: zet dan een zo-slecht-dat-ie-goed-is kerstfilm aan. Lang leve goedkope decors, romantische clichés en nepsneeuw galore! We zetten al eerder de kerstfilms en- series van 2020 voor je op een rijtje. Gevalletje: kiezen en kijken.

  3. Organiseer een grote 2020-quiz

  Matthijs van Nieuwkerk stopte dit jaar met De Wereld Draait Door. Sinds welk jaar liep het programma? In 2020 had De Grand Prix van Zandvoort weer verreden moeten worden (well that didn't happen...). In welk jaar was de laatste editie? Wie hadden de 3 presentatoren bij het Eurovisie Songfestival geweest als het dit jaar in Rotterdam was gehouden? Maak een grote eindejaarsquiz met bijzondere gebeurtenissen uit 2020 (en eventueel met hilarische filmpjes), stuur 'm naar je vrienden en spendeer NYE zoomend door. Goed om te weten: een online oudejaarsquiz kun je zelf in elkaar zetten of je kunt een kant-en-klaar script kopen. Wie weet zijn er zelfs op oudejaarsavond online quizmasters te huur...

  4. Creëer een O&N in de tuin mét een buitenbarbecue

  Ga je eigen tuin in en maak een simpel maar lekker buitendiner (ook met maximaal twee gasten). In Zweden is het heel normaal om zelfs in de vrieskou eten te grillen. Zoals de Zweden zeggen: 'Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder', oftewel 'slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel', dus laat de glitterjurk in de kast hangen en kleed je warm aan. Hang er een après ski-thema aan, zodat je ongestoord je skikleding aan kan. Met een vuurkorf, de barbecue, glühwein, warme chocolademelk en warme kleding en een fijne playlist kun je prima een buiten O&N organiseren. Geen veranda? Dan is een partytent geen overbodige luxe.

  5. Initieer een NYE-burenborrel

  Mis je die borrels rondom de feestdagen? Snappen we. Kijk het kunstje af bij de Italianen in de eerste lockdown, toen ze elkaar gebroederlijk toezongen vanaf balkons. Installeer je met een vuurkorf, warme dekens en lekkernijen (oliebollen!) op je tuinstoel in je voortuin (of op het balkon) en nodig je buren uit hetzelfde te doen in hun eigen voortuin/balkon. Proost en zing met elkaar op het nieuwe jaar, 2021 here we come!

  6. Sharing is caring

  De feestdagen draaien niet om krijgen, maar om geven. Sluit dit jaar positief af en bied alle bewoners van je appartementencomplex (ok, van jouw etage is ook goed!) - op afstand - jouw versgebakken oliebollen aan. Iedereen kan deze laatste dagen van het jaar wel een lief gebaar en een vriendelijk gezicht gebruiken. Deel waar en wanneer je kan, juist nu.

  7. Bouw een Champagne Piramide

  Omdat. Het. Kan. En: omdat het er leuk uitziet op je Instagram Stories. Wedden? En als je dan toch in the mood bent, zet de boel dan ook klaar om prosecco pong te spelen, kan gewoon 1 tegen 1. Een lange tafel, pingpongballetjes, plastic prosecco glazen en prosecco is all you need.

  8. Serveer oesters

  In plaats van (of naast) oliebollen op zoek naar een feestelijk Oud & Nieuw hapje? Zoek niet verder! Haal oesters in huis, voorzie ze van feestelijke toppings zoals: gin, passievrucht en zeekraal en serveer ze iets voor óf na 12 uur. En als je dan toch zo lekker bezig bent, maak voor de gelegenheid ook hartverwarmende cocktails. De kater komt later...

  9. Haal een pińata in huis

  Wie het lukt om 'm geblinddoekt stuk te slaan, krijgt je al het lekkers dat erin verstopt zit. Zó ga je knallend het jaar uit, zonder vuurwerk welteverstaan.

  10. Maak een sterrenwandeling

  Nu er met Oud & Nieuw geen vuurwerk zal zijn, is de hemel een stuk helderder om 00.00. Maak daar gebruik van en ga 'm bewonderen. Wandel door je buurt heen en wens iedereen die je tegenkomt - op afstand - een happy and healthy 2021! P.S. neem wat thermoskannen warme drank en lekkers mee voor onderweg, dan hou je het langer vol in de kou.

  11. Laat los

  Laat je inspireren door gelukstradities die je helpen negatieve gedachtes en gevoelens los te laten. In China maken ze hun huizen schoon en 'vegen ze al het slechte naar buiten', waardoor het goede geluk verwelkomd wordt. Ook veel mensen geloven dat het helpt om je negatieve gedachtes en herinneringen aan 2020 op te schrijven en ze in kampvuur te gooien. Alle kleine beetjes helpen om met een lekker gevoel het oude jaar achter je te laten en het nieuwe jaar te kickstarten.

  Tot slot: Oud en Nieuw 2020 is de kans om extra intiem te vieren. Los van je huishouden zal je niet veel mensen in het écht zien. Spendeer de laatste avond van het jaar om met elkaar positieve herinneringen op te halen en samen nieuwe dromen en doelen te maken voor 2021.

  Jongeren, deze is voor jullie!

  Groots online thuisfestival als afscheid van 2020: Goodbye 2020

  We kunnen dit jaar natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, dat dacht ook Maarten Schulz, grondlegger van het online festivalplatform Follow the Beat. Met ruim 40 streams brengt hij dit jaar met Oud & Nieuw heel veel artiesten en DJs samen op zijn platform. Denk aan Sunnery James & Ryan Marciano, De Jeugd van Tegenwoordig, Suzan & Freek en Vunzige Deuntjes. En dat alles kan jij gratis en voor niks, tot in de late uurtjes (lees: 05:00u) direct vanuit je huiskamer bekijken! Bekijk hier het event.

  Join us: oudjaarsevent voor eenzame jongeren

  Join us @ New Years Eve biedt eenzame jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud een gezellig oudjaar, zodat ze 2020 afsluiten in (digitaal) samenzijn. Deze avond geeft jongeren wat perspectief in de kerstvakantie zodat jullie allemaal iets hebben om naar uit te kijken...

  Guess what, de virtuele en interactieve quiz duurt van 21:00 tot 23:00, maar daarna is het feest nog niet voorbij! Door de hashtag #joinusnye start je 2021 ook samen. Post een foto van jezelf op Instagram of Facebook en gebruik de hashtag. Zo zie jij en al die honderden andere jongeren wie er deze avond ook digitaal bij waren.

  Dus: heb je nog geen plannen voor nieuwjaar? Vanaf nu wel! Je kunt je hier aanmelden.

  Activiteiten gemeenten

  Good to know: de overheid heeft geld vrijgemaakt om activiteiten te organiseren voor jongeren, nu zij het zwaar hebben door de coronacrisis. De eerste acties voor jongeren zijn gestart. Surf naar de website van jouw gemeente om te zien welke online activiteiten er plaatsvinden.

  Ook zeker de moeite waard: De Winter Games, een initiatief van de Krajicek Foundation, de Johan Cruyff Foundation en Social Werk Nederland. Doel? Jongeren te motiveren om tijdens deze donkere wintermaanden lekker in beweging te komen en te blijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren tijdens de coronapandemie minder zijn gaan bewegen, 4 op de 5 beweegt zelfs te weinig. Be part of De Winter Games, verwacht: extra sport- en spelactiviteiten in jouw eigen wijk tijdens de wintermaanden.

  DIY: zo bereid je je voor op NYE

  Hoe en met wie je Oud & Nieuw thuis ook viert, een goede voorbereiding is in alle gevallen het halve werk. Echter is boodschappen doen in aanloop naar the happiest time of the year eveneens anders dan anders. Glamour heeft de belangrijkste praktische tips voor je opgesomd:

  • Doe doelgericht aankopen (maak een boodschappenlijstje!)
  • Doe je boodschappen van tevoren, in de ochtend of doordeweeks
  • Ga vooral naar de supermarkten dichterbij huis
  • Kom zoveel mogelijk alleen, vermijd drukte
  • Houd 1.5 meter afstand en draag een mondkapje
  • Bestel online als je ziek of in quarantaine bent

   Zó kunnen we met elkaar de drukte in de decembermaand spreiden.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io