Eenzaamheid tijdens de kerst ligt op de loer: een aantal tips om dit te voorkomen

Niemand hoort met kerst alleen te zijn, en toch is het voor sommigen de realiteit

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 14 december 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

It’s the most wonderful time of the year, toch? Normaal gesproken wel. Maar dit jaar is het anders dan dat we gewend zijn, als gevolg van het coronavirus dat begin dit jaar om de hoek kwam kijken en heeft besloten voorlopig geen rechtsomkeert te maken. Hierdoor kunnen we deze kerst niet met iedereen uit onze inner circle spenderen. Sommigen moeten het zelfs zonder enig gezelschap doen. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Zó voorkom je dat nare gevoel.

Eenzaamheid kerst

Niemand hoort met kerst alleen te zijn, en toch is het voor sommigen de realiteit. Uiteraard voor heel veel ouderen, maar vergeet ook zeker jongeren niet. Zelf ben ik alweer een tijd vrijgezel, en vier ik kerst zonder lief. Wel keer ik tijdens de feestdagen vanuit mijn woonplaats Amsterdam terug naar het Gelderse mini-dorp waar ik geboren en getogen ben en mijn familie nog steeds woont.

Om vervolgens pas na New Year’s Eve weer terug te keren naar de bruisende stad. Of nou ja, bruisend… Ook hier zal het er dit jaar geen klap aan zijn. Eenzaam ben ik dus zeker niet tijdens de feestdagen. Wél realiseer ik me dat dit pure luxe is en dit lang niet voor iedereen het geval is.

Eenzaamheid vs. alleen zijn

Want wat nou als je dit allemaal niet hebt of er bewust kiest om alleen thuis te blijven? Let wel: eenzaamheid en alleen zijn, zijn twee verschillende dingen. Ben je alleen, maar heb je wel familie met wie je eventueel op afstand kerst kunt vieren, dan zijn er inmiddels genoeg mogelijkheden. Denk aan iedere dag een virtueel kerstdiner met verschillende groepen of een uitgebreide maaltijd voor jezelf koken – of bestel een lekker kerstdiner van een (sterren)chef, terwijl je op de bank naar de nieuwste Netflix-films en -series ligt te kijken. Kortgezegd: alleen hoef niet per se saai te zijn – on the contrary, sommigen vinden het géén probleem om de feestdagen alleen door te brengen.

Praat erover

Eenzaamheid is echter andere koek. En een stuk pittiger. Niemand wil de feestdagen in eenzaamheid doorbrengen. Een echte oplossing hebben we misschien niet voor je, maar er zijn wel een aantal tips die we je kunnen meegeven.

Met stipt op nummer één: praat erover. Eenzaamheid is niks om je voor te schamen, en door het uit te spreken, kan je omgeving er ook rekening mee houden. Daarnaast kan het door het erover te hebben enorm opluchten. So talk. Met je ouders, vrienden of met een coach.

Selfcare

Daarnaast laat Happinez, een magazine over spiritualiteit en geluk, weten dat ook het bewust worden van je verwachtingen kan helpen. Door je van tevoren alvast voor te bereiden op wat er komen gaat, zou je het makkelijker los kunnen laten. Ook is het belangrijk om je gevoelens toe te laten. Het is niet erg om een traantje weg te pinken. You do you, en dat is genoeg. En als laatste belangrijke punt: selfcare. Trakteer jezelf op een fijn diner, ga een stuk wandelen en maak het thuis zo gezellig mogelijk.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst