Bezem door je vriendenkring: waarom je het uit mag maken met sommige ‘vrienden’

Marit kreeg een burnout en besloot de bezem door haar vriendenkring te halen

bezem door je vriendenkring
Yanshan ZhangGetty Images

Marit Smit was altijd druk en bezig met het pleasen van anderen. Tot ze een burn-out kreeg. Sindsdien doet ze aan mental decluttering, een soort Marie Kondo voor je geest.

Mijn reis met dit magische mental decluttering begon toen ik het boek The life-changing magic of not giving a f*ck van Sarah Knight las. Ik ben een pleaser. Ik deed oneindig veel dingen tegen mijn zin, zolang de ander maar blij of onder de indruk was. Ik ging naar verjaardagen van mensen die ik eigenlijk niet leuk vond, stond op netwerkevents die ‘je echt niet kunt missen als je je carrière serieus wilt nemen!’, bood aan om voor mensen te koken omdat ik dacht dat ik dienstbaar moest zijn, gedroeg me compleet anders dan hoe ik ben om maar professioneel/lief/aardig/interessant over te komen. Ik was continu met anderen bezig, en bijna nooit met mezelf. Het resulteerde in een burn-out. Mijn hoofd was overvol. En toen las ik het boek van Sarah Knight. Ze had het over een ‘f*ck budget’. Het is het idee dat je elke dag een bepaald aantal ‘f*cks’ hebt om uit te delen. Je kunt ze aan anderen geven, of aan jezelf, maar wat je ook doet, aan het einde van de dag is het op. “De tijd, de energie en/of het geld dat je uitgeeft zou moeten resulteren in meer geluk voor jou”, aldus Sarah Knight. Oké, die komt binnen.

Je brein opruimen: dat begint bij jezelf en wat anderen (niet) over je denken

Veel pleasers zijn continu bezig met wat anderen over ze denken. Maar tijdens therapie kreeg ik dit inzicht: de meeste mensen zijn helemaal niet met jou bezig. Zij zijn vaak al bezig met wat anderen over hén denken. En stel dat ze wel met jou bezig zouden zijn, hoe erg is dat dan eigenlijk? Wat als je eens gaat nadenken over wie er voor jou echt toe doen en de rest buiten beschouwing laat? Ben je dan nog steeds zo druk met wat anderen over je denken? Een manier om daarachter te komen is om op zoek te gaan naar wat belangrijk is in jouw leven: je waarden.

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?

Psycholoog Anita Noppe treft dagelijks mensen met een brein vol stress in haar praktijk. Noppe: “Ik denk dat over het algemeen onze maatschappij wel een vrij gestreste maatschappij is. Je krijgt door sociale media veel prikkels, en we doen allemaal alsof het normaal is om al die prikkels te krijgen. Via de tv, of social media, er is veel, veel, veel. Je moet best stevig in je schoenen staan om tegen die norm in te durven gaan.” Een manier waarop je dat kunt doen is door eerst inzichtelijk te maken welke waarden voor jou belangrijk zijn. Noppe doet dit met de bekende Waarden Sorteertaak. Als je deze term invoert op Google kom je hem wel tegen. Het idee is dat je een stapel kaartjes hebt waar allerlei waarden op staan. Uiteindelijk moeten er tien overblijven. Het helder hebben van je waarden geeft richting in je leven. Je hoeft niet meer alle kanten op, ook niet in je hoofd. Dat helpt je in het maken van (lastige) keuzes, maar geeft vooral meer rust. En dat is weer top voor je brein!

Kwaliteit boven kwantiteit (waarom je het uit mag maken met sommige ‘vrienden’)

Uiteindelijk is het dus belangrijk dat je voor jezelf zorgt, en keuzes maakt die goed zijn voor jouw gezondheid. Hanneke Kuipers is lifestylecoach en heeft zelf een burn-out gehad. Kuipers: “Zelf heb ik sinds mijn burn-out best veel mensen uitgezwaaid. Dat waren mensen die niet begrepen dat ik vaker voor mezelf kies. Ik kies nu heel bewust voor mensen met wie ik over twintig jaar ook nog graag vrienden wil zijn. Ik merk dat ik een leuker mens ben als ik mijn grenzen bewaak. Je kunt altijd proberen mensen tevreden te houden, maar ben je dan zelf nog leuk en tevreden? Als je bijvoorbeeld drie verjaardagen hebt op een dag, dan kijk je toch steeds naar de klok of je al weg moet. Ik ben liever ergens met mijn volle aandacht. Mijn kring is sinds mijn burn-out echt kleiner geworden, en dat geeft me rust.”

Jouw manier is niet dé manier

Het verhaal van Hanneke ken ik, ook ik spreek sommige ‘vrienden’ niet meer. En ik zet dat woord bewust tussen aanhalingstekens. Want ik geloof er wel in dat echte vrienden het begrijpen als jij aan jezelf denkt en je grenzen bewaakt. Ook Anita Noppe denkt dat je prima vrienden kunt hebben die anders in het leven staan maar wel respect hebben voor jouw keuzes. Noppe: “Iedereen heeft een eigen realiteit, een eigen waarheid, een eigen filosofie en manier van naar de wereld kijken. Jouw manier is niet dé manier. Respecteer dat een ander andere keuzes maakt, maar maak uiteindelijk wel je eigen keuzes over je eigen leven. Het hoef geen probleem te zijn als je elkaar niet volledig begrijpt, zolang je elkaars keuzes maar kunt respecteren. Zolang die ruimte er is, kun je prima vrienden blijven. Merk je dat een bepaalde relatie je heel veel energie kost, en dat het niet goed voor je is, dan kun je een andere keuze maken. Zelf merk ik dat dat vaak op een natuurlijke manier uit elkaar groeit.”

Het volledige stuk over Marits burn-out clean-up lees je in het nieuwste issue van Glamour, dat nu zonder verzendkosten te bestellen is! Het stuk bevat handige tips over hoe jij je eigen grenzen kan bewaren, betere keuzes kunt maken en hoe je weet welke mensen een toegevoegde waarde hebben aan je leven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points