Real life: ik sloot een banklening af op mijn 20e en raakte diep in de schulden

Het is een fout waar niet alleen ik, maar ook mijn omgeving, een harde les van hebben geleerd

Je bent jong en je wil wat; in mijn geval een nieuwe laptop. Maar als negentienjarige groeide het geld niet op mijn rug en de inkomsten van mijn bijbaantje op oproepbasis waren ook geen vetpot. Ik was van mening dat, als bijna-twintiger, ik volwassen genoeg was om een lening af te sluiten. Het is een fout waar niet alleen ik, maar ook mijn omgeving, een harde les van hebben geleerd.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Geld lenen

Ik was klaar met de havo en koos ervoor om te gaan studeren aan de kunstacademie in Rotterdam. Het was inspirerend, gezellig en vooral ook gigantisch duur. Want met projecten die je zo groot (of klein) kan maken als je zelf wil, kan het kopen van materialen flink in de papieren lopen. Na twee jaar vrij en blij over de verdiepingen van het voormalige bankgebouw te hebben gedarteld, ging mijn laptop stuk. In de lessen die ik volgde, maakten we gebruik van zware programma’s voor foto-, en filmbewerking en dus zaten er specifieke eisen aan het aanschaffen van een nieuw apparaat. Na meerdere opties te hebben bekeken, kwam ik uit bij een MacBook Pro.

Het prijskaartje? Zo’n €2000. Ik schrok van het bedrag, zeker omdat er maar €60 op mijn rekening stond. En die spaarrekening waar mijn moeder al jaren op hamerde, was ik nog altijd niet gestart, al had ik dát stukje informatie even niet met haar gedeeld. Toen ik haar dus lief aankeek met de vraag of ze even als geldschieter wilde inspringen, verwees ze me naar mijn (niet-bestaande) spaarrekening en bedankte vriendelijk voor de aanvraag. Shit! Ik moest op zoek naar een alternatieve geldbron.

Studentenkrediet

Ik logde in bij mijn bank en kwam al gauw tot de conclusie dat rood staan ‘slechts’ tot €1000 kon. En dat was pas de helft van het bedrag dat ik nodig zou hebben. En dus zocht ik naar ‘lening’ in de zoekbalk... dat had ik beter niet kunnen doen. Hoewel mijn studentenstatus ervoor zorgde dat ik geen daadwerkelijke lening kon afsluiten, bood mijn bank wél een studentenkrediet aan; precies waar ik naar zocht, maar met een andere naam. Het krediet kon aangevraagd worden voor minimaal €2500 en maximaal €5000.

'Ik las de voorwaarden maar met een half oog'

De pagina’s met voorwaarden scande ik met een half oog en vol goede moed stapte ik het kantoor van de bank binnen. Hier legde ik mijn situatie uit aan een aardige mevrouw, knikte semi-aandachtig terwijl ze nogmaals de voorwaarden oplas en ondertekende een document waarin ik daarmee akkoord ging. En zo simpel was het. Binnen 48 uur was het krediet toegevoegd aan mijn rekening en voelde ik me enorm trots. Want dat had ik mooi even zelf geregeld. Met mijn pinpas in de aanslag liep in de winkel in en kocht mijn nieuwe ‘baby’. Het resterende bedrag werd gebruikt om mijn huur te betalen en binnen 12 uur na de toevoeging van het krediet had ik het alweer doorheen geblazen.

Vakantieliefde

Een jaar later verraste mijn moeder mij met een ticket naar Curaçao; wat fijn om er even tussenuit te kunnen. Al was ik in de weken daarvoor hopeloos verliefd geworden op mijn buurjongen en nadat ik in het vliegtuig was gestapt, besloot hij zijn familie te bezoeken in Kroatië. Na wekenlang aan elkaar vastgeplakt te zitten, voelde het alsof ik een ledemaat miste en dus besloten we dagelijks te bellen. Ja: van Curaçao naar Kroatië. Je snapt wel dat de telefoonrekening bij terugkomst alles behalve mals was. Om precies te zijn, mocht ik binnen twee weken €660 overmaken. Dat had ik helemaal niet. En dus verhoogde ik online zelf mijn krediet naar €5000 zonder dat ik hier iemand over vertelde. Ik was namelijk volwassen en loste mijn eigen problemen op. Met het overige geld betaalde ik wat rekeningen, deed ik riant boodschappen en kocht als verrassing een spelcomputer voor mijn vriendje van twee maanden. Ik besefte me alleen niet dat deze ‘lening’ me jarenlang zou achtervolgen.

Rood staan

Op mijn twintigste stond ik dus al €5000 in de min, plus de rente die daar maandelijks bovenop kwam. Ik had wel een idee hoe ik het wilde afbetalen, maar de werkelijkheid bleek heel anders. En dus besloot ik zo’n twee jaar lang het krediet te negeren door er gewoon niet naar te kijken, brieven van de bank ongeopend te laten en te doen alsof het niet bestond.

Om de rente voor te zijn, moest ik een betaling van minimaal €150 per maand doen en dat had ik niet. Na een tijdje begon het toch aan me te knagen en besloot ik er voor te gaan. Geen smoesjes, geen impulsaankopen, geen vakanties; gewoon afbetalen. Dat lukte aardig. Het bedrag was inmiddels tot zo’n €6500 opgelopen en dus werkte ik in de weekenden lange avonddiensten om mijn schuld weg te werken. Dat is tot ik bleef hangen op €2500. Ik was klaar met mijn studie en liep stage om werkervaring op te doen. Mijn stageplaats vergoedde mijn reiskosten, maar ik kreeg verder niets betaald. En dus knabbelde ik maandelijks zo’n €500 van het krediet af om van te leven. In de tussentijd verhuisde ik weer terug naar mijn ouders, dus hoefde ik mij over huur geen zorgen te maken. Afijn, het bedrag ging naar de zorgverzekeraar, het telecombedrijf, bekostigde mijn lunch en snacks. Dat was het. En dus was ik weer terug bij af. Na zes maanden wist ik een junior positie bij een ander bedrijf te bemachtigen en zou ik eindelijk geld verdienen.

Schulden

Inmiddels was ik 24 en kon helemaal niets leuks doen, omdat ik me een aantal jaar daarvoor in de nesten had gewerkt. Zowel mijn moeder, als vrienden had ik inmiddels op de hoogte gebracht van mijn schuld. Het is namelijk best zwaar zoiets in je eentje te dragen. Hoewel ik het bedrag nog altijd zag oplopen door de torenhoge rente die erover berekend werd, hielp het om het hier met mijn omgeving over te hebben. Zij hielpen me dan ook door overbodige kosten te minimaliseren en mijn wispelturige karakter een reality check te geven wanneer ik weer iets wilde kopen. In de drie daaropvolgende jaren wist ik het bedrag wederom naar ongeveer €2000 terug te brengen (besef dat ik in de tussentijd dus al €8000 had betaald om mijn schuld weg te werken en ik was er nog stééds niet). Mijn moeder zag hoe zwaar het me viel en bood me het resterende bedrag aan.

Maar vergis je niet, het was geen gift. Ze bood me het geld aan zodat ik niet eindeloos de rente hoefde te betalen, maar ik moest haar een plan presenteren over mijn aflossingen bij haar. Samen keken we naar mijn inkomsten en uitgaven, zetten alles op een rijtje en kwamen uit op een afbetaling van €350 per maand. Binnen een half jaar zou ik haar volledig afbetaald moeten hebben. We schreven het op, tekenden beiden een papiertje en zo geschiedde. Zij stortte het geld op mijn rekening, ik stortte het op mijn studentenkrediet en zette het direct stop. Binnen 48 uur was de extra rekening uit mijn digitale bank verdwenen. Het voelde alsof ik weer adem kon halen.

Money management

Uiteindelijk heb ik mijn moeder binnen vier maanden het resterende bedrag weten te betalen. En was ik acht jaar na het afsluiten van de lening eindelijk vrij, al kostte het me in totaal het dubbele van het geleende bedrag. Iedereen om me heen zag hoe ik mijn best deed het hoofd boven water te houden en hoe zwaar de last van een schuld woog op mijn mentale gesteldheid. Het voelde alsof ik had gefaald in money management, in het zijn van een zorgeloze twintiger. Daarnaast schaamde ik me kapot voor de foute keuze die ik op jonge leeftijd had gemaakt. Deze harde les heeft ervoor gezorgd dat ik sindsdien mijn rekeningen altijd op tijd betaal en drie keer nadenk over een grote aankoop. En mijn omgeving? Die zullen eerst goed nadenken voor zij een grote financiële verplichting aangaan. We zijn er met z’n allen sterker uitgekomen. Het praten over geld met vrienden is dan ook helemaal geen probleem meer en we maken er zelfs nog grappen over: ‘Pull nou geen Misha.’

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk