Zo word jij je eigen Hans in elf praktische stappen

Wie betaalt de schade? Jij!

zo word jij je eigen hans
Christian VierigGetty Images

Eind vorige maand lanceerde Videoland de Nederlandse documentaire 'Hans betaalt de schade'. Hans staat voor een 'succesvolle' man die cadeaus geeft aan 'zijn' Grietjes. In ruil voor luxe vakanties en Louboutins houden de vrouwen de mannen gezelschap, in de breedste zin van het woord.

De vrouwen delen hun belevenissen via social media. We zien reisjes naar Dubai, luxe etentjes in sterrenrestaurants en dure auto's, maar met wie ze zijn wordt niet gedeeld. Het leven van een Grietje ziet er van de buitenkant uit als een sprookje, maar bijna niemand weet met welke munt ze betalen.

Laat ik voorop stellen: vrouwen mogen wat mij betreft doen wat ze willen, zolang ze zelf de weloverwogen keuze hebben gemaakt. Maar bedenk je wel dat je altijd je eigen Hans kunt zijn. Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Met deze elf praktische tips word jij je eigen Hans. Kan de oude Hans zich dan nu melden om een kop koffie te brengen...?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

1) Verander je money mindset

Hoe is jouw money mindset? Ga jij zuinig om met geld of ben jij een big spender? Welke overtuigingen heb je over geld en wat is de boodschap die je thuis heb meegekregen? Je hebt een negatieve mindset wanneer je het gevoel hebt dat er nooit genoeg is. Zie jij geld als middel om je dromen waar te maken? Dan heb jij een positieve mindset. Jouw money mindset bepaalt hoe je met geld omgaat (en daarmee dus ook hoeveel jij ervan overhoudt.)

Is het tijd voor verandering? Check bij elk geld gerelateerd onderwerp hoe je geneigd bent te reageren en pas dit aan wanneer het negatief is. Door tevreden te zijn met wat je nu hebt, zul je gelukkiger zijn met de huidige situatie. Dat betekent niet dat je bent waar je heen wil, maar wel dat je met positieve energie kunt toewerken naar meer geld.

2) Houd een financieel dagboek bij

Omarm het huishoudboekje. De kans is groot dat wanneer je het netjes bijhoudt je er zelfs plezier in krijgt. Bekijk iedere eerste van de maand welk geldbedrag je hebt, hoeveel je wil sparen, hoeveel geld je denkt uit te geven en hoe jij je financiële gewoontes wil verbeteren. Een spaardoel zorgt ervoor dat het makkelijker is om geld opzij te zetten. Doe dit ook altijd zodra je salaris betaald wordt. Veel mensen sparen wat ze overhouden, maar de kans is dan aanwezig dat je geen geld meer hebt aan het eind van de maand. Door het spaarbedrag te zien als een van je vaste lasten, zul je altijd blijven sparen en je koopgedrag daar uiteindelijk aan aanpassen.

3) Beleggen

Van de spaarrente hoef je het tegenwoordig niet meer te hebben, maar beleggen kan een uitkomst zijn. Laat je niet tegenhouden door het beeld over beleggen (Lees mannen in driedelig pak) Ook jij kan het! Beginnen? De drie bekendste manieren zijn beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Hierbij een korte toelichting op alle drie de manieren en krijg inzicht hoe je kunt beginnen. Lees je voordat je begint wel in over de risico's van beleggen.

4) Ruil je kleding en accessoires met vriendinnen

Ben je gevoelig voor trends, geef jij veel geld aan mode-items of zoek jij vaak een outfit voor een bepaalde gelegenheid? Opper eens bij vriendinnen om mooie stuks te ruilen. Op die manier draag jij steeds iets nieuws, maar blijft je bankrekening onaangeroerd.

5) Investeer in kledingstukken

Staat een Louis Vuitton-tas of de nieuwste sneakers van Balenciaga hoog op je wensenlijstje? Daar is natuurlijk niks mis mee. Bedenk van te voren wel of je met een trenditem te maken hebt, of een duurzaam stuk. Op die manier bouw je een garderobe op waar je blij mee blijft. Blijven sommige stukken nog echt te duur? Op websites als Vestiaire Collective en Designer-Vintage scoor je prachtige designeritems voor een zachte(re) prijs.

6) Bekijk je abonnementen opnieuw

En ja hoor, hier komt het huishoudboekje weer om de hoek kijken. Loop eens alle abonnementen af. De kans is groot dat jij al maanden voor een fotobewerkingsapp aan het betalen bent, terwijl jij hier geen gebruik van maakt. Of zit je al jaren bij dezelfde zorgverzekering en maak je helemaal geen gebruik van de fysiotherapeut of het aantal tandartsbehandelingen? Neem al je abonnementen onder loep en kijk kritisch of je er op kan besparen. Een tientje per maand op je zorgverzekering, is €120 per jaar.

8) Onderhandel over je salaris

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt ruim zes procent, dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit. De onderhandeling is een veelgehoorde verklaring hiervoor. Vrouwen zouden hier ‘minder goed in zijn’. Onderzoek van Harvard wijst uit dat vrouwen sneller bang zijn om de relatie met hun baas of collega's te verstoren. Hoe je hier verandering in kunt brengen? Durf te onderhandelen en vraag een gesprek aan. Bereid je goed voor door onderzoek te doen. Wat verdienen mensen van jouw leeftijd in jouw branche? Zorg er vanaf nu ook voor dat jij al je successen noteert, omdat je deze anders snel zult vergeten. Zo zorg je ervoor dat je tijdens een onderhandelingsgesprek kunt aantonen waarom jij meer geld waard bent. Praat ook met mensen over het salaris. Alleen op die manier krijg je inzicht in wat normale salarissen zijn voor het werk dat je doet.

9) Luister podcasts over geld

Geld is vaak taboe, maar waarom eigenlijk? Door met elkaar over geld te praten worden bepaalde geldzaken inzichtelijker en zal het je sneller toekomen. Is het geen onderwerp waar jij met je vriendinnen over spreekt? Breng daar verandering in of luister eens podcasts over geld.

10) Maak gebruik van apps

Een echte Hans heeft mensen in dienst. Deze financiële apps doen voor jou het denk- en rekenwerk en je hoeft ze niet eens salaris te betalen.

11) Geniet en wees trots!

Ben jij financieel onafhankelijk? Vergeet er niet van te genieten. Ja, je kunt altijd meer geld en spullen hebben, maar dat is niet de sleutel tot een gelukkig leven. Dankbaar zijn echter wel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points