Video: Eva Jinek en Lize Korpershoek in gesprek over het schoonheidsideaal en ons zelfbeeld

"Aan het begin dacht ik dat ik mensen aan het oplichten was," aldus Eva Jinek

eva jinek en lize korpershoek in gesprek
Instagram

'Waarom wordt er zoveel nadruk gelegd op ons uiterlijk?'- zo luidt de titel van de video waarin Eva Jinek en Lize Korpershoek het hebben over hoe het schoonheidsideaal je zelfbeeld beïnvloedt. De twee vrouwen zijn allebei een publiek figuur en weten wat voor grote rol uiterlijk in het dagelijks leven heeft. In een persoonlijk gesprek spreken Eva en Lize hier openhartig over en hoe zij hiermee omgaan. Eva: "Misschien is het alleen maar fijn en goed dat mensen zien dat er onwijs veel opgaat voordat je op tv bent. Ik ben blij met mijn gezicht, dit is hoe ik eruitzie zonder make-up, en vanavond gaat er wat op en ben ik ook mooi op tv. Maar aan het begin dacht ik dat ik mensen aan het oplichten was."

Eva Jinek en Lize Korpershoek

Ik heb er geen moeite mee om zonder make-up de deur uit te gaan. En toch, to be honest, zet ik geen make-uploze selfie op Instagram en maak ook ik graag gebruik van een filter (of twee). Want ondanks dat we anno 2020 veel meer verschillende lijven voorbij zien komen dan alleen maatje zero, en foto's niet meer tot op het bot gepolijst worden, verschijnen er nog steeds heel veel onrealistische foto's op het web. Eva en Lize delen die mening en vertellen erover in hun video. "Je vindt het prettig om naar te kijken, because it's flawless," vertelt Eva. "Ik zie dat uiterlijk veel meer de nadruk heeft gekregen dan toen ik een tiener was. Als je nu 14 jaar oud bent en je hebt Instagram, dan word je blootgesteld aan krachten die er toen niet waren. De hoeveelheid, de massaliteit, gefilterdheid, retouch, airbrush..."

Vrouwen in quarantaine omarmen steeds meer hun 'natural looks' zónder make-up >

Weerstand bieden

De talkshowhost legt uit dat je vroeger de welbekende supermodellen had - Cindy Crawford, Naomi Campbell et cetera, en dat je die dan op een cover van een groot magazine zag. "Dat was toen het hoogst haalbare. Maar dat was het dan ook." In deze tijd zien we óveral om ons heen ideale lijven en flawless faces. Volgens Eva verandert daarom ook haar eigen denk- en kijkwijze wanneer ze nu, als 42-jarige vrouw met naar eigen zeggen een rijk en vol leven, door haar Instagramfeed scrolt. "Want daarna loop ik naar de badkamer om mijn lenzen in te doen en denk ik: f*ck, wat staat daar nou!? En dat vind ik heel heftig. Ik weet niet hoe een jong iemand daar weerstand tegen kan bieden, als het mij al niet eens lukt."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Levenskwaliteit

Ondanks het feit dat we dus nog steeds doodgegooid worden met ideaalbeelden - en ik daar dus eigenlijk net zo hard, hoe onschuldig en minimaal het misschien ook is, aan meedoe door een lekker filtertje over mijn foto's heen te gooien - is uiterlijk aan het einde van de rit maar een onderdeel van ons leven. Er is namelijk zoveel meer wat jou, jou maakt, dat het eigenlijk zonde is om ons zo druk te maken om hoe we eruitzien. Lize: "Ik las het boekje DAMN, HONEY, wat heel erg gaat over lichamen. En ik dacht bij mezelf: ik ben zoveel levenskwaliteit van mezelf aan het afnemen door de hele tijd met mijn lichaam bezig te zijn. Het is nu twee jaar geleden dat ik het las en sindsdien ben ik niet meer met mijn lichaam bezig. En dat is zó fijn en rustig."

Ook Eva deelt de mening dat uiterlijk lang niet alles is. "Hoe leger de kamer is, hoe meer het gevuld kan worden met dit. Naast je uiterlijk, wat er natuurlijk is, want het is leuk om er mooi uit te zien, is het wel belangrijk dat je daarnaast nog heel veel andere dingen hebt," vertelt ze. "Wat je denkt, wat je doet, wat je leest, de mensen die je spreekt, je verhouding met andere mensen, whatever. Dan is die kamer vol met van alles en nog wat. Dan kan dat ene onderdeel, die schoonheid of de beoordeling daarop, nooit zo groot zijn. Als de kamer leeg is en het is alleen maar gevuld met dat, dan lijkt mij dat niet bevredigend."

De video van Eva Jinek en Lize Korpershoek vind je op Instagram.

Waarom Love Island funest is voor mijn zelfvertrouwen >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points