Columnist Ashlee Janelle: “Zo leerde ik dat ik me niet hoef te schamen voor mijn haar en donkere huidskleur”

"Representatie in de media is zó belangrijk"

ashlee janelle danso  instagram
Ashlee Janelle Danso / Instagram

Ashlee Janelle Danso (29) praatte op school altijd het grootste deel van de les en ontdekte een paar jaar geleden dat het een van haar talenten is. Nu voert ze gesprekken met interessante creatieve mensen via haar podcast Stories of YOUNG. In haar artikelen schrijft ze over purpose, self-love en bewustwording.

In Glamour's oktober-issue vertel ik over hoe het is om op te groeien tussen inspirerende zwarte vrouwen, zoals mijn moeder, tantes en zussen. Door de impact die deze vrouwen op mij hebben gehad, was ik als kind niet echt bezig met het zoeken naar zwarte representatie in de media. De it-girls van die tijd waren blonde meisjes als Avril Lavigne, JoJo, Lauren Conrad en the Olsen Twins. Anno 2020 praten we met z'n allen over inclusiviteit en ontstaan er initiatieven als Omroep Zwart, Late Night Talks en mijn eigen podcast Stories of YOUNG als tegengeluid. Maar wat heb ik als kind gemist? Hebben mijn it-girls impact gehad op hoe ik naar mezelf en andere vrouwen die op mij lijken kijk?

Representatie in de media

Bozoma Saint John is een Ghanese Amerikaanse zakenvrouw, marketingmanager en de huidige Chief Marketing Officer bij Netflix. Ze heeft de lijst Most Influenctial CMO's van Forbes én Black Enterprise's Most Powerful Women in Business gehaald. Ze is geboren in Ghana (daar zijn mijn ouders geboren), is verhuisd naar Amerika (daar ging ik iedere zomer op vakantie), heeft een liefde voor mode (same!) en heeft een passie voor cultuur en marketing (oké, dit wordt een beetje eng nu). Ik ontdekte Bozoma via een oud-vriendinnetje van mij en raakte meteen obsessed. Toen ik in één keer een dosis adrenaline en enthousiasme door mijn lijf voelde gieren, werd me meteen duidelijk waarom representatie in de media belangrijk is. Bozoma liet me zien dat ik mijn dromen kan bereiken. Het is mogelijk en ik mag er wezen!

Vrouwen in topposities

In de podcast van een andere waanzinnige vrouw, Sophia Amoruso van Girlboss en Girlboss Radio, wordt Bozoma Saint John live geïnterviewd tijdens de Girlboss Rally. Ze sprak voor een grote groep vrouwen over hoe we moeten durven om onszelf te vieren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen weinig op zichzelf durven te vertrouwen. Een van de gevolgen daarvan is dat wij vrouwen pas solliciteren als een vacaturebeschrijving perfect bij ons past, terwijl mannen op zo'n beetje iedere functie reageren. Dit heeft volgens het onderzoek van prof. dr. Mirjam Sent te maken met maatschappelijke vooroordelen over vrouwelijkheid en te weinig representatie van vrouwen in topposities. Daar heb je dat woord weer: representatie!

In jezelf geloven

Jezelf vieren en in jezelf geloven, begint volgens Bozoma - die zichzelf Badassboz noemt - bij het manifesteren van woorden. Je moet als vrouw leren om tegen jezelf te durven zeggen dat je de beste bent, zonder bang te zijn om narcistisch of egoïstisch over te komen. Bozoma heeft zo'n krachtige energie, dat de vrouwen in de zaal er duidelijk geen genoeg van kunnen krijgen. Ook ik - met mijn oordopjes in - krijg het gevoel dat Bozoma rechtstreeks tegen me spreekt. Terwijl ik de podcast luister, maak ik notities en druk ik iedere seconde op pauze om Bozoma’s sterke en motiverende quotes op Instagram met mijn volgers te delen. Deze quote van Bozoma is me het meest bijgebleven:

"Ik ben de beste in wat ik doe, niet omdat ik een zwarte vrouw ben, maar omdat ik de beste ben in wat ik doe. En een zwarte vrouw zijn, is slechts de saus."

Rolmodel voor jonge vrouwen

Voorbeelden van verschillende vrouwen in topposities zijn belangrijk, maar het is nog belangrijker dat jonge vrouwen zichzelf terugzien in de media. Ik wou dat ik Bozoma eerder had ontdekt. Ik leer van haar dat ik helemaal mezelf mag zijn en me niet hoef te schamen voor mijn haar, donkere huidskleur en mezelf never nooit naar beneden moet halen om een ander goed te laten voelen. Bozoma doet me denken aan de Ghanese vrouwen waarmee ik ben opgegroeid.

Door hen kan ik mijn dromen waarmaken en heb ik onbewust kunnen werken aan een positief zelfbeeld. Ook de witte rolmodellen uit mijn jeugd hebben een positieve bijdrage geleverd aan de vrouw die ik nu ben. Dus, vraag je mij hoe belangrijk representatie is? Zo belangrijk als alle individuen in een estafette, die samen deel uitmaken van een geheel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated