Waarom het hebben van lage verwachtingen jou een gelukkiger mens maakt

Gevalletje expectations vs. reality

vrouw met gele jas bruin haar en rode oogschaduw
Unsplash

Ik ben een beetje zenuwachtig. Niet om het feit dat we in een pandemie leven en de grenzen dicht zijn, noch over het feit dat er een nieuwe variant op COVID-19 is ontdekt (hoewel ik door beiden behoorlijk veel angst heb ervaren). Wat mij zo gespannen maakt, is dat veel mensen denken dat, zodra de klok twaalf uur slaat op 31 december, alles magischerwijs voorbij zal zijn en we weer terugkeren naar "normaal".

Jaarwisseling

"Tot ziens, 2020!" leest een bijschrift bij een foto op Instagram. "Nog één week tot 2020 voorbij is!", valt er bij een ander te lezen. Ben ik de enige die denkt dat we onszelf voorbereiden op een enorme teleurstelling? Het coronavirus zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen op het moment dat je de champagnefles ontkurkt, de Brexit-deal zal nog steeds doorgaan en het jaar beginnen met een schone lei is zeker niet van toepassing op de wereldwijde economie. Het enige dat ik hoop, is dat het nieuwe jaar minder ellendig wordt naarmate de maanden verstrijken. Denk er eens over na: 2020 begon redelijk goed – ik bedoel, het was niet geweldig, maar het was oké. 2021 begint echter zonder twijfel behoorlijk slecht.

New year, new me

Alle opgehoopte frustraties die mensen nog hebben van de afgelopen maanden, zullen hoogstwaarschijnlijk worden meegenomen naar het nieuwe jaar. Hoe kan het ook anders? Maar dan… dan wordt het beter, echt waar. Optimisme is het enige dat ons door deze tijd zal helpen, toch ben ik er een groot voorstander van om de verwachtingen laag te houden. Waarom? Om teleurstelling te voorkomen – en ik ben niet de enige die in deze aanpak gelooft.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Onderzoekers van University College London ontdekten dat wanneer je lage verwachtingen hebt, je vaker en sneller tevreden zal zijn met de resultaten. Uit dit onderzoek blijkt dat het geluk van de deelnemers niet afhangt van hoe goed alles verliep, maar juist van of het beter ging dan verwacht. "Er wordt vaak gezegd dat je gelukkiger zult zijn als je verwachtingen lager zijn," zegt Dr. Robb Rutledge naar aanleiding van het onderzoek. "We ontdekken dat hier een kern van waarheid in zit: lagere verwachtingen maken het waarschijnlijker dat die verwachtingen overtroffen worden en dat heeft een positieve invloed op je eigen geluk."

2021

Het is belangrijk om op te merken dat het hebben van lage verwachtingen niet hetzelfde is als pessimistisch zijn. Blijf plannen maken en daarnaar uitkijken en naartoe werken, maar pin je toekomstige geluk niet vast op een perfect verloop daarvan. Maar hoe doe je dat eigenlijk - je verwachtingen bijstellen? Glamour's Elke spreekt met therapeut Audrea van Poppelen, die haar praktische tips geeft. Lees gauw verder.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking Points