Waarom parttime werken juist goed voor je is

"Ik leef niet om te werken. Ik werk om te leven"

Taboe. Het is bijna een vies woord waar je nog net geen uitslag van krijgt. Want wanneer is iets nou ongepast om te bespreken? Juist, (bijna) nooit. Toch maak ik me er zelf ook wel eens schuldig aan - ik bespreek lang niet alles met iedereen. Waar ik wel enorm open over ben? Werk. En dan niet zozeer qua inhoud, maar meer over de duur ervan. Want waar een veertig uur durende werkweek tegenwoordig de maatstaf lijkt te zijn, zie ik parttime werken juist als het ideale scenario.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Fulltime werkweek

Het voelt of je tegenwoordig minimaal veertig uur in de week moet werken om ambitieus en succesvol te zijn. Doe je dit niet? Dan krijg je een stel opgetrokken wenkbrauwen in return. Waarom wordt parttime werken vaak samengevoegd met het ontbreken van onder meer ambitie en heerst er ergens toch een beetje een taboe op?

Don't get me wrong, ik houd van mijn werk als digital editor. De creativiteit die ik erin kwijt kan, het schrijven van content waar mensen echt wat aan hebben - met af en toe natuurlijk ook een vleugje vermaak. Ik werk bijna altijd vijf dagen in de week, wat neer komt op een werkweek van circa veertig uur.

Toch zie ik dat niet als de ideale situatie. Ik kijk zelfs uit naar het moment dat ik terug kan schalen naar maximaal drie dagen in de week. A little bit lazy? Zeker niet. Ik durf mijzelf een harde werker te noemen. Er is alleen wel een grote 'maar' en daarvoor quote ik voor het gemak maar even Luc uit Emily in Paris: "You live to work. We work to live."

Fulltime of parttime werken

Ondanks dat ik het werk dat ik doe hartstikke leuk vind, leef ik niet om te werken, maar werk ik om te leven. Ik mag niet klagen over mijn salaris en kan er veel leuke dingen mee doen en kopen. Een designer bag op de wishlist? Een luxe vakantie op de planning? Ik weet waarvoor ik werk: om deze dingen te kunnen bekostigen.

Ik kan alleen minstens net zo hard genieten van een middagje me-time door op de bank te hangen of een stuk te gaan wandelen. En dat is zo goed als gratis, terwijl het mij wel veel voldoening geeft. Ondanks dat ik nu dus vrijwel fulltime werk, schaal ik in de nabije toekomst het liefst af naar drie dagen in de week. En dat zorgt in mijn omgeving nog weleens voor de nodige discussie.

Minder werken staat volgens velen gelijk aan minder ambitieus of gemotiveerd zijn. Dat is complete onzin, als je het mij vraagt. Die negativiteit rondom parttime werken is überhaupt onnodig, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers van Wharton School in Pennsylvania tonen aan dat het verminderen van je uren zelfs bijdraagt aan je concentratie en effectiviteit.

Glamour's Eline: 'Als ik sommige feministen moet geloven, heb ik gefaald als vrouw' >

Minder stress door minder te werken

Ook uit een onderzoek van het bedrijf Perpetual Guardian - waar een jaar lang een proef werd gedaan van vier dagen in plaats van vijf dagen in de week werken - bleek dat mensen die minder werkten, minder stress ervaren. Ook waren ze meer tevreden met hun werk en was hun leven meer in balans.

En juist die balans is o zo belangrijk. Want wat heb je aan al dat harde werken, als je er niet eens van kan genieten? En daarbij: als je juist creatiever en productiever bent door minder te werken, waarom plukken we daar dan niet gewoon de vruchten van? Je levert beter werk af én je hebt meer rust in je privéleven.

Mijn doel is dus om binnen een aantal jaar naar drie dagen in de week te gaan, en minstens net zo ambitieus en gemotiveerd te zijn als degenen die wél besluiten om fulltime te werken. Want ook dat is oké. Zolang je iedereen die parttime wil werken maar niet scheef aankijkt. Want dat is dus not done met een hoofdletter N.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk