''Demonstranten' in het capitool - was dit niet gewoon een terroristische aanslag?'

Waarom wordt de term 'terrorisme' gemeden als het gaat over de aanslag van Trump-aanhangers?

pro trump protests over electoral college vote certification
Kent NishimuraGetty Images

"Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw." "Capitool afgegrendeld na bestorming door Trump-aanhangers." "Vier doden gevallen bij bestorming Capitool." Zo luiden de koppen over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten van gisteravond. Het is allemaal waar, wat er wordt gemeld. En toch is er één term die onterecht gemeden wordt: het gaat hier om terrorisme.

Terroristische aanslag op Capitool

Het begon als een demonstratie van aanhangers van President Trump voor het Capitool, terwijl het Congres de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen vaststelde. Het begón misschien als een protest, maar het mondde uit in een terroristische aanslag. Aanhangers van Donald Trump bestormden het Capitool: de plek waar het Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zitten en daardoor misschien wel het belangrijkste gebouw in de Amerikaanse politiek. Duidelijker kan de boodschap van de Amerikaanse terroristen niet zijn: ze gebruiken geweld en overtreden de wet met een politiek doel - namelijk Donald Trump aan de macht houden en de aanstelling van Joe Biden als nieuwe President tegenhouden.

Wat is terrorisme?

Mocht je nog twijfelen of het hier om een terroristische aanslag gaat - ziehier een paar definities van terrorisme:

"Terrorisme: het onder druk zetten van een regering of bevolking door daden van terreur." - Van Dale.

"Terroristen proberen door het plegen van aanslagen of het ermee dreigen angst te zaaien en daarmee de maatschappij te ontwrichten. Op die manier willen zij hun ideologische overtuigingen opdringen en de besluitvorming beïnvloeden." - Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Nederland.

"Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek of religieus doel." - Wikipedia.

Trump-aanhangers versus Black Lives Matter-supporters

Waarom het zo kwalijk is dat we het beestje niet bij de naam noemen? Zoals de Amerikaanse nieuwszender CNN gisteravond al herhaaldelijk verwoordde: als het moslims waren geweest of Black Lives Matter-protestanten die voor het Congresgebouw hadden gestaan, geweld tegen de politie hadden gepleegd en één van de belangrijkste politieke gebouwen van de V.S. hadden binnengedrongen, dan had de hele wereld het zonder twijfel terrorisme genoemd. Sterker nog: toen in 2020 Black Lives Matter-protesten plaatsvonden in Amerika, werden deze vreedzame protesten (met de nadruk op vreedzame) verbroken met politiegeweld.

Even ter contrast: gisteravond verstreken er uren waarin de Amerikaanse terroristen hun gang konden gaan en er te weinig politie aanwezig was om de situatie onder controle te krijgen. Uren. Als dat geen blijk geeft van het institutionele racisme dat momenteel nog steeds plaatsvindt in Amerika (en in de rest van de wereld), weet ik het ook niet meer.

>> Waarom de bizarre aanslag op het Capitool het perfecte voorbeeld van white privilege is

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated