Waarom de bizarre aanslag op het Capitool het perfecte voorbeeld van white privilege is

De terroristen hebben zich, in tegenstelling tot de BLM-beweging, geen seconde zorgen hoeven maken

trump supporters hold "stop the steal" rally in dc amid ratification of presidential election
Jon CherryGetty Images

Terwijl ik een stukje sushi in mijn mond prop, gaat mijn telefoon als een gek tekeer. Bij het openen van mijn telefoon zie ik allemaal dezelfde appjes: of ik de aanslag op het Capitool in Washington volg. Na een kwartier allerlei video's, nieuwsberichten en de speech van president Donald Trump te hebben gezien en gelezen, dwalen mijn gedachten gelijk af naar de Black Lives Matter-protesten van het afgelopen jaar.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Capitool Washington

Hoe noemde Donald Trump, die gisteren met zijn speech zijn allerlaatste hersencellen kapot maakte, de Black Lives Matter-beweging ook alweer? 'Tuig,' dat is de titel die hij de mensen die opkomen voor hun rechten, gaf. De woorden die hij gisteren in zijn speech gebruikte voor de terroristen die het Capitool binnenvielen? Dat hij hun pijn kent, weet dat ze pijn lijden, ze speciale mensen zijn en hij van ze houdt. Mijn klomp breekt. Is dit een grap? Ben ik naar een filmpje van LuckyTV aan het kijken? Dit kan niet echt zijn.

Black Lives Matter

Hoe durf je mensen die zolang ze bestaan al onderdrukt worden tuig te noemen, en deze terroristen, want dat zijn ze, op zo'n voetstuk te zetten? De president is overigens niet de enige. Waar er bij Black Lives Matter-protesten alles en iedereen werd opgetrommeld, was er van een harde aanpak door de veiligheidsdiensten gisteren absoluut geen sprake. Integendeel: ze werden nog net niet aan de arm naar binnen begeleid. Hierdoor kregen de terroristen vrij spel en wisten ze binnen no time het Capitool binnen te dringen.

White privilege

Dat ze hier urenlang hun gang konden gaan, terwijl er in het gebouw mensen vreesden voor hun leven en inmiddels ook vier mensen zijn overleden door de bestorming en vernieling van het Capitool, is voor Donald Trump blijkbaar niet zo'n probleem. Hij vindt het belangrijker om nog maar eens te roepen dat de verkiezingen van hem gestolen zijn. De Black Lives Matter-protesten, waar gedemonstreerd wordt tegen het geweld tegen zwarte mensen, keurt hij echter wel met veel bombarie af. Zei er iemand white privilege?

Terroristen

Ik weet zeker dat de terroristen gisteren vrijwel niet hebben gevreesd voor hun leven. Ze zijn niet zwart of gekleurd, geloven niet in Allah en kunnen hierdoor zonder angst om te worden neergeschoten hun gang gaan. Ze kregen niet alleen de ruimte om binnen te dringen, maar ze konden ook nog eens urenlang in het Capitool verblijven. Ze zijn niet massaal in de boeien geslagen of direct gestopt door de politie. Ze konden simpelweg hun gang gaan. En dat alles bij elkaar, dat is nu wat je wit privilege noemt.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated