Er zijn zes money types en wij zetten ze voor je op een rij

Hoe jij met geld omgaat, zegt meer over je persoonlijkheid dan je misschien denkt

financial risk
Francesco Carta fotografoGetty Images

We hebben allemaal een andere manier waarop we met geld omgaan. Denk aan die ene vriend die elk dubbeltje vier keer omdraait voor het daadwerkelijk uitgegeven wordt of de manier waarop jij impulsief luxe aankopen met een creditcard betaalt, want zoals je zelf beredeneerd is dat een zorg voor volgende maand. Wist je dat aan jouw geldmaniertjes daadwerkelijke money types te koppelen zijn? Dat blijkt uit onderzoek van First Direct in samenwerking met YouGov en psycholoog Dr. Oliver Robinson. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

De jongleur

  Met een impulsief karakter en gebrek aan geduld (of een spaardoel) ben jij de persoon waarbij de kast vol hangt met mooie merken. Hoewel je voldoening haalt uit het tevoorschijn toveren van je creditcard, ben je binnen vierentwintig uur alweer aan het twijfelen of dit de juiste keuze is geweest. Zeker nu je de financiële consequenties onder ogen moet komen. Je hebt talloze apps op je telefoon om alle inkomsten en uitgaven bij te houden, maar woorden als pensioenopbouw of spaardoel horen ergens in de toekomst. Nu denk je vooral aan de nieuwste Chanel tas.

  Pro-tip:
  Probeer een keer alleen contant geld uit te geven in plaats van te betalen met je pinpas. Hierdoor stel je een budget en voorkom je dus dat je erover heen gaat. Je kan immers precies zien hoeveel je nog over hebt.

    Het strebertje

    Financieel onafhankelijk, dit is de beste manier om jou te omschrijven. Iedereen in jouw omgeving heeft het idee dat jij je leven op een rijtje hebt. En terecht. Met meerdere spaarpotjes, investeringen en een solide plan voor de toekomst hoef jij je de komende jaren geen zorgen over geld te maken. Jij ziet geld als een middel om je doelen te bereiken. Deze tunnelvisie heeft ook een keerzijde, want soms heb je het gevoel dat je dingen mist door de intense focus op money. Maar dan herinner je dat jij over een paar jaar lachend op een strandbedje ligt, terwijl anderen doorploeteren tot hun pensioen.

    Pro-tip:
    Misschien is het een goed idee om een hobby te zoeken die je dwingt wat spontaner te zijn. Je zal merken dat dit je hierdoor ook bij al het andere in je leven de teugels wat losser vast kan houden.

      De levensgenieter

      'Work hard, play hard,' dit is jouw levensmotto. Omdat je graag geniet van het moment, ben je een hit op feestjes met wilde verhalen en ervaringen, waar anderen slechts van kunnen dromen. Deze heb je alleen kunnen maken, omdat jouw gevoel van FOMO (fear of missing out) net iets sneller inslaat dan bij anderen. Om deze reden moet je dus ook met een druk op de knop bij je geld kunnen. Ook als dit betekent dat je hier en daar wat bij moet lenen. Wijze money keuzes voor de lange termijn zijn op het moment dan ook niet aan jou besteed. En dat is maar goed ook, want onderweg naar je vakantieoord, ben je vrienden geworden met je vliegtuig-buurman en plannen jullie samen de volgende reis.

      Pro-tip
      Jouw focus ligt misschien op het hier en nu, maar het is ook tijd om vooruit te gaan plannen. Schrijf op wat je nu met je geld doet en waar je in de toekomst wil staan, dit helpt met de komende jaren te visualiseren en zullen je hoogstwaarschijnlijk (enigszins) afremmen bij het doen van een grote uitgave.

        Het anker

        Jij bent het best te omschrijven als de stabiele, loyale en soms wat traditionele spender van de vriendengroep. Vrienden en familie weten je dan ook altijd te vinden als ze tips over hun financiën nodig hebben. Want je staat erom bekend altijd goed na te denken voor je een uitgave doet, zeker als deze enkele duizenden euro's bedraagt. Maar laat er geen misverstand over bestaan, want je bent niet gierig. Van nature ben je dan ook wel verantwoordelijk en voorzichtig te noemen. Designerstukken zullen we niet snel in jouw huis aantreffen, al moet er wel bij gezegd worden dat bij een duidelijk verschil in kwaliteit je niet te beroerd bent wat extra's uit te geven. Dit gaat gepaard met veel onderzoek vooraf en een voldaan gevoel na aankoop.

        Pro-tip
        De routine is er misschien in geslopen, maar tijd om die af en toe te doorbreken. Ga iets doen waar je normaliter 'nee' tegen zou zeggen. Het klinkt misschien onnodig, maar door een patroon te doorbreken, zal je daar ook andere patronen anders door gaan bekijken – zo ook je geld.

          De zelfstandige

          Oh, materialisme. Dit is zó niet aan jou besteedt. Je vindt het gevoel van onafhankelijkheid misschien wel het belangrijkst om te hebben en hecht dan ook waarde aan een koopje. Een budget voor de week? Ook daar ben je niet vies van. Maar er gaat niets boven fijne momenten delen met loved ones, ook als dat betekent dat je de ene week iets meer uitgeeft. Want uiteindelijk weet je dat weer recht te trekken door de rest van de maand praktisch, creatief en vindingrijk met je geld om te gaan. Jij komt prima uit de voeten met weinig en om die reden heb je dan ook een 'buffer' spaarrekening. Dit geeft je de vrijheid ertussen uit te kunnen wanneer je daar behoefte aan hebt. En het is puur en alleen daarvoor bedoeld.

          Pro-tip
          Je bent niet zo van de lijstjes maken, maar misschien helpt mindmapping je wel om je doelen te visualiseren, zonder een stomme opsomming op papier te zetten. Bedenk wat voor jou van belang is als het op financiën aan komt, en maak er een projectje van–inclusief foto's. Je bent redelijk visueel ingesteld en dus kan dit je op de lange termijn helpen je doelen te behalen.

            De koorddanser

            Het is belangrijk om realistisch te zijn, en dat is precies hoe jij in elkaar steekt en hoe je met je geld omgaat. Het bespreken van een financiële situatie is jou niet vreemd. Zeker niet als het gaat om het doen van grote uitgaven. Anderen om jou heen zien dit dan ook als een fijne, luchtige break van de manier waarop anderen krampachtig gesprekken over geld het liefst vermijden. Maar als je dan toch ergens geld aan gaat uitgeven, dan is dat aan het huis waarin je woont; deze comfortzone is voorzien van de fijnste en beste spullen, want uiteindelijk ben je daar het liefst en kunnen we de uitgaven zelfs een investering noemen. Het geld dat je hebt is misschien niet veel, maar je bent er zelfverzekerd genoeg over.

            Pro-tip
            Nieuwe dingen doen betekent niet meteen grote risico's nemen. Zoek hulp om je budget te maximaliseren én overweeg het dan nog eens goed. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk. Op het moment dat het niet goed voelt, niet doen.

              This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
              Advertentie - Lees hieronder verder
              Meer van Money Talk