Waarom je de aankomende verkiezingen wil stemmen

Als je denkt dat je slechts één stem bent in een zee van miljoenen anderen en dat je daarom niet het verschil kunt maken, not true

gigi hadid met vote shirt in new york city
GothamGetty Images

Op woensdag 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen weer plaats; het moment waarop je je stem kan laten horen en de samenstelling van de Nederlandse regering en haar beleid kunt beïnvloeden. Hoewel we stemmen misschien al snel for granted nemen, blijft het van belang in te zien hoe invloedrijk je kunt zijn als burger want letterlijk elke stem telt. Twijfel je of je wil gaan stemmen? Wij leggen je uit waarom ook jouw stem zo belangrijk is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart

Minimaal elke vier jaar vinden er in Nederland verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer waarin een nieuwe regering wordt verkozen. In tegenstelling tot landen met in de praktijk een tweepartijensysteem zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kent Nederland een evenredig meerpartijenstelsel waardoor het nieuwe kabinet wordt gecreëerd uit verschillende partijen die gezamenlijk een coalitie vormen.

Alle Nederlandse staatsburgers die 18 jaar of ouder zijn mogen op verkiezingsdag hun stem uitbrengen. Dit kan enkel door persoonlijk te stemmen, of door een ander persoon te machtigen die jou stem kan uitbrengen. Door de huidige coronamaatregelen zullen er meer voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zodat er zonder problemen en in alle veiligheid kan worden gestemd. Hier vind je meer informatie over het stemmen.

Waar stem je op?

Je stemt tijdens deze verkiezingen op één van de kandidaten die allen gelinkt zijn aan een politieke partij. In de Tweede Kamer zitten 150 politici die bij een politieke partij horen; ook wel volksvertegenwoordigers genoemd. Naast de partijen die nu al in de Kamer zitten zullen ook nieuwe partijen meedoen met de verkiezingen. Zij hopen genoeg stemmen te verzamelen waardoor ze een zetel in de Kamer kunnen bemachtigen.

Met jouw stem beïnvloed je het aantal zetels van de partij waar je op stemt. Hoe meer zetels een partij krijgt, des te groter is de kans dat deze partij in de regering terecht komt. Betekent dit dat je stem alleen nuttig is wanneer jouw gekozen partij de grootste wordt? Absoluut niet; ook partijen in de oppositie hebben invloed op de richting van het beleid van de regering.

Waarom stem je?

Zinnen als 'het is een recht om te stemmen', 'maak het verschil' en 'jouw stem telt' komen veelvuldig voor in deze periode waarin de verkiezingen er aan komen. Maar wat betekenen deze leuzen nu echt? Als je denkt dat je slechts één stem bent in een zee van miljoenen anderen en dat je daarom niet veel verschil kunt maken, think again.

Jouw stem is dan misschien niet direct gelinkt aan de persoon die wordt verkozen tot de nieuwe premier, maar jouw stem zorgt er wel voor dat de door jou gekozen politieke partij meer macht en zeggingschap krijgt ofwel in de regeringscoalitie of als invloedrijke oppositiepartij. Met jouw stem bepaal je dus welke richting de Nederlandse samenleving opgaat.

Jij hebt invloed

Het is bovendien extra belangrijk dat de jongeren in Nederland hun stem laten horen. Jongeren tussen de achttien en dertig jaar oud vormen de kleinste groep kiezers in Nederland, terwijl de toekomst van invloed is op hun leven. Omdat de opkomst van de jongeren vaak laag ligt doet organisatie Politieke Jongeren een oproep aan alle jongeren om wél te stemmen tijdens de verkiezingen zodat ook jij kunt meebepalen over jouw toekomst.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Stemmen is een van de grootste rechten die ons land kent. Veel mensen in landen over de hele wereld hebben niet dezelfde vrijheid, en hebben daardoor geen invloed op het beleid dat de omstandigheden waarin ze leven beïnvloedt. Het maakt niet uit wat je gelooft en wie je steunt, als je maar gebruik maakt van dat bijzondere recht en je stem laat horen. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? De Stemwijzer kan je helpen bij het vinden van een politieke partij die past bij jouw visie.

Glamour's VOTE-issue

Het nieuwe issue van Glamour is eindelijk hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in: zo neemt Monica je mee in haar politieke overwegingen en benadrukt zij het belang van stemmen in een periode als deze. Daarnaast interviewt Monica in dit nummer Hugo de Jonge en vind je interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes. Op deze mondkapjes staan de teksten ‘VOTE’ en ‘VOTED’, zodat ook jij iedereen kan overtuigen om te gaan stemmen. Let op: de exclusieve mondkapjes worden apart nagestuurd nádat jij je bestelling hebt geplaatst.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points