Column Eline: "Waarom vinden sommige mannen het zo moeilijk om hun mondkapje normaal te dragen?"

Het heeft zelfs een naam: mask-slipping

street style  paris fashion week   menswear springsummer 2020  day six
Claudio LaveniaGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Ik zie ze dagelijks op straat, in de supermarkt en op televisie: mensen die het dragen van een mondkapje kennelijk heel ingewikkeld vinden. Meestal – niet altijd – zijn dit mannen. Ze dragen hem afgezakt, als een soort stoffen baard. Of het mondkapje bedekt alleen hun mond en niet hun neus. Ze kijken er dan ook heel nonchalant en uitdagend bij. Zo van, “kijk mij eens rebels zijn.” En laatst kwam ik erachter dat er een officiële term is voor dit irritante fenomeen: mask-slipping.

Mask-slipping

Een journalist van de New York Times noemde mask-slipping zelfs het nieuwe manspreading. Je kent ze wel: van die eikels die heel dominant en met hun benen wijd gaan zitten in het openbaar vervoer, zodat hun been tegen die van jou aan schuurt en je noodgedwongen tegen de andere persoon naast je geplakt zit. Ik vermoed dat manspreaders ermee de indruk willen wekken dat hun geslachtsdeel zo gigantisch is dat ze er twee zitplaatsen voor nodig hebben. Een soort mal paringsritueel dat, zoals wel vaker met dit soort maniertjes, volstrekt niet het effect op vrouwen heeft waar ze waarschijnlijk op hopen.

Mannen raken sneller besmet

Terug naar mask-slipping. Waarom vinden sommige mannen het zo moeilijk om dat mondkapje op een normale, functionele manier te dragen? Hebben ze een opfriscursus biologie nodig en zijn ze zich er niet van bewust dat er bacillen uit zowel je neus als je mond kunnen komen? En niet uit je kin? Een Amerikaans onderzoek concludeerde dat veel mannen het dragen van een mondmasker “gênant, niet cool en een teken van zwakte” vinden. Zucht. Volgens het onderzoek zijn mannen minder snel geneigd een mondkapje (correct) te dragen omdat ze geloven dat ze minder vatbaar zijn voor het Coronavirus. Dit terwijl de statistieken laten zien dat het virus vaker mannen te grazen neemt dan vrouwen en ze, als ze besmet zijn, ook ernstigere symptomen vertonen.

Mondkapje dragen

Kortom, er zit totaal geen logica achter dit domme machogedrag. Het enige dat ze er mee bereiken is een vergroot risico van besmetting van zichzelf en anderen. Kijk, ik weet ook wel dat een mondkapje oncomfortabel zit en dat je er soms moeilijk door kunt ademen. Het is superirritant als je op de fiets naar de supermarkt zit en er halverwege achter komt dat je je mondkapje bent vergeten, het is superirritant dat ze muf gaan ruiken als je ze niet regelmatig in de was gooit en dat je elkaar de helft van de tijd niet kan verstaan. Maar dat is nog geen reden om hem niet of halfbakken te dragen.

Double-masking

De laatste tijd klinken er geluiden dat we straks twee mondkapjes over elkaar moeten gaan dragen. Dat heet dan weer double-masking. Ik ben benieuwd wat de heren daar straks van gaan bakken. Misschien één op hun voorhoofd en één om hun hals?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points