Zo zorg je met jouw stem deze verkiezingen voor meer inclusiviteit in de Tweede Kamer

Hoe relevant is een debat over Black Lives Matter met nul (!) zwarte politici in de kamer?

diversiteit en inclusiviteit
Getty Images

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer bijna aan, wat betekent dat jij invloed kan uitoefenen op de richting die de Nederlandse samenleving op gaat. Op 17 maart kun je met jouw stem bepalen wie onze volksvertegenwoordigers worden en of ze een realistische weergave zijn van de samenleving. Dit doe je door bijvoorbeeld bewust te stemmen op een vrouw of bewust te zijn van de culturele achtergrond of afkomst van de politicus. Dit is wat jij kunt doen om een zo inclusief mogelijke Tweede Kamer te creëren tijdens de verkiezingen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kies voor meer inclusiviteit

Dat inclusiviteit in de Nederlandse politiek hard nodig is blijkt wel uit de cijfers; in de huidige samenstelling van de Tweede Kamer zit geen één politicus die van Molukse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst is. Nog kwalijker; er zitten nul zwarte politici in de Tweede Kamer (nul!!). Zeker in een maatschappij waar een onderwerp als inclusiviteit steeds meer de aandacht krijgt die ze verdient, is het op zijn zachtst gezegd zeer kwalijk dat er zo'n onbalans bestaat in de groep politici die ons vertegenwoordigt. Hoe relevant is een debat over prangende onderwerpen als Zwarte Piet en Black Lives Matter zonder zwarte politici in de kamer?

Politieke partijen zijn bezig inclusiviteit op de kaart te zetten. De huidige kandidatenlijsten zijn de meest diverse tot nu toe, blijkt uit een onderzoek van Trouw. Er staan bij zowat alle partijen meer vrouwen en meer kandidaten met een multiculturele achtergrond op de lijst. Op de lijsten van de meeste partijen heeft vijftien tot vijfendertig procent van de verkiesbare kandidaten een niet-westerse achtergrond.

Trouw stelt dat dit een verdubbeling is ten opzichte van het huidige gemiddelde van de hele Tweede Kamer. PvdA is koploper met 35 procent, bij D66 en GroenLinks heeft 25 procent een niet-westerse achtergrond en bij de ChristenUnie 20 procent. De SP heeft 15 procent multiculturele kandidaten, VVD volgt met 13 procent en het CDA met 5 procent. De Partij voor de Dieren en de SGP hebben 0 procent kandidaten met een niet-Westerse achtergrond.

Geen diversiteit zonder inclusiviteit

Een inclusieve samenleving houdt in dat er ruimte is voor iedereen; mensen met verschillende geaardheden, culturele achtergrond en beperkingen. Hoewel in het kabinet de noodzaak van genderbalans en meer diversiteit wordt onderstreept, is ook een focus op andere vraagstukken en groepen uit de samenleving van belang. Het hebben van een inclusieve vertegenwoordiging in de politiek is van belang omdat het rolmodellen zijn van de Nederlandse samenleving.

Kijk daarom ook wat een partij doet met andere vraagstukken, die verder reiken dan diversiteit op basis van gender en culturele achtergrond. De verdeling van politici uit de randstad versus de provincies is een belangrijk onderwerp. Zo blijkt uit onderzoek van staatscommissie parlementair stelsel dat in 2019 ruim 63 procent van de Tweede Kamerleden uit de randstad woont, terwijl slechts 47 procent van de bevolking in de randstad woont. De schaarse vertegenwoordiging van mensen met een beperking is ook een issue waar verandering in moet komen.

Glamour's VOTE-issue

Het nieuwe issue van Glamour is eindelijk hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in. Je vindt in dit nummer Monica's interview met Hugo de Jonge en interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points