Column Ashlee: "Kom uit je comfortzone, groei hoort onprettig te zijn"

"De magie gebeurt buiten je comfortzone, zeggen ze"

anacollectives
ANA COLLECTIVES / @ana_collectives

Ashlee Janelle Danso (29) praatte op school altijd het grootste deel van de les en ontdekte een paar jaar geleden dat het een van haar talenten is. Nu voert ze gesprekken met interessante creatieve mensen via haar podcast Stories of YOUNG. In haar artikelen schrijft ze over purpose, self-love en bewustwording.

Om dit artikel te schrijven moest ik even een moment voor mezelf nemen. Wat gaat de tijd toch snel. Over een maand ben ik dertig. Je hoort mensen vaak zeggen dat ze op hun dertigste bepaalde doelen moeten hebben bereikt, maar om heel eerlijk te zijn heb ik daar nooit echt over nagedacht. Ik weet heel goed wat ik wil, maar om teleurstellingen te voorkomen en mezelf niet te beperken, koppel ik liever geen leeftijd of tijdslimiet aan mijn doelen en geloof ik sterk dat alles gaat zoals het moet gaan.

Dertig worden

Toch merk ik - hoe nuchter ik ook probeer te blijven - dat ik het spannend vind om dertig te worden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je leert over het leven - maar wat gebeurt er als je dertig bent?

Als ik terugblik naar mezelf als kind ging ik vrij onschuldig en naïef door het leven. Ik was altijd bezig met kleding, zat vaak achter de computer of luisterde de gesprekken van mijn stoere zussen en vriendinnen af. Dromen en fantaseren over mijn leven kon ik heel goed (#TeamPisces). Dat werd vanuit huis ook erg gestimuleerd door mijn ouders.

Lucky you, zal je vast denken als je dit zo leest. Maar is dat wel zo? Alle prestaties die ik heb bereikt in mijn jongvolwassen leven, heb ik kunnen uitoefenen in mijn comfortzone. Een plek waarbij een persoon zich op het gemak voelt, controle heeft en weinig stress en angst ervaart. Dit zeg ik niet om mezelf naar beneden te halen, maar om te beseffen dat ik bevoorrecht ben geweest om in een veilige ruimte te mogen ontdekken, groeien en falen. De magie gebeurt buiten je comfortzone, zeggen ze. Hoe vaker ik deze zin lees, hoe meer ik besef dat het tijd is om de magie op te zoeken.

Zelfreflectie

In de voortuin van ons huis in Ghana zit ik te reflecteren. Wat bedoeld was als een vier weken-durende trip naar mijn moederland veranderde heel snel in ontdekkingsreis van zelfliefde. Kleine en grote gewoontes waar ik makkelijk mee weg kon komen in Nederland worden onthuld en werken hier niet. De mensen in Ghana hebben een ‘no food for lazy men’-mentaliteit en wachten op niemand. Veertigduizend Instagram volgers? Niet effectief in Ghana. Wil je dingen gedaan krijgen, dan moet je geld hebben, niet volgers.

Ghana motiveert mij om harder te werken. De onafhankelijkheid hier is moeilijk te omschrijven, maar het voelt alsof alles mogelijk is. Elke keer weer als ik naar Ghana reis, ontmoet ik nieuwe jongeren vanuit de diaspora die zijn verhuisd om voor zichzelf te beginnen. Zou ik binnenkort naar Ghana willen verhuizen?

Mijn leven voelt op dit moment een beetje als die jongen zonder naam uit een van mijn lievelingsboeken, The Alchemist. Tijdens de reis van de jonge jongen leert hij naar zijn hart te luisteren en de taal van voortekenen te volgen. Ghana zit misschien niet in de lockdown zoals dat in Nederland het geval is, maar ik voel me intern af en toe wel ongemakkelijk.

Groeien

Ik moet denk ik eerst maar dertig worden en leven om te weten wat het daar nou zo anders maakt. Eén ding weet ik zeker: een nieuwe fase instappen is mooi en positief. Ik heb in mijn twenties genoeg gefeest en gehuild om onnodige dingen. Het is nu tijd om volwassen te worden, verantwoordelijkheid te nemen en wie weet wel mijn eigen gezinnetje te starten. Terwijl ik de laatste hap van mijn verse Ghanese mango neem, geloof ik dat de magie in de kleine, mooie en ongemakkelijke momenten zit. Groei is nooit prettig, maar als ik mijn nieuwe fase leer te waarderen en de leermomenten eruit weet te halen zal het me vast en zeker rust geven. Is dat niet uiteindelijk wat we allemaal willen?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points