Glamour's Vote Guide: alles wat je moet weten om 17 maart te stemmen

Ready, Set, VOTE!

pittsburgh, pa   november 02 lady gaga speaks in support of democratic presidential nominee joe biden during a drive in campaign rally at heinz field on november 02, 2020 in pittsburgh, pennsylvania one day before the election, biden is campaigning in pennsylvania, a key battleground state that president donald trump won narrowly in 2016 photo by drew angerergetty images
Drew AngererGetty Images

Binnenkort is het weer zo ver! De Tweede Kamerverkiezingen vinden op 17 maart weer plaats en kun jij je stem uitbrengen - die overigens heel belangrijk is. Weet je niet precies wat je allemaal bij je moet hebben, waar je naar toe kunt en hoe het stemmen precies in z'n werk gaat? No worries - wij zetten alle belangrijkste punten voor je op een rij in Glamour's Vote Guide.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Stap 1: check je stempas, ID én mondkapje

Altijd als er verkiezingen zijn in Nederland ontvangt elke Nederlandse staatsburger van 18 jaar of ouder een stempas. Daarmee ben je officieel gemachtigd je stem uit te brengen tijdens de verkiezingen. Het enige dat je nodig hebt naast je stempas is een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een Nederlandse ID-kaart of paspoort zijn, maar ook een rijbewijs is toegestaan. Good to know: zelfs als je identiteitsbewijs op 17 maart 2021 niet langer dan 5 jaar verlopen is kun je er mee stemmen.

Dit jaar zullen we voor het eerst nóg een item nodig hebben om te kunnen gaan stemmen; namelijk het mondkapje. Het is verplicht dat alle kiezers in het stemlokaal een mondkapje dragen - een zogenaamd faceshield is daarbij niet toegestaan. Maak het stemmen extra leuk door Glamour's Vote-mondkapje te dragen die je ontvangt bij het nieuwe nummer.

Stap 2: beslis wie jouw stem krijgt

Met 37 deelnemende partijen (!) kan het een hele klus zijn de juiste partij en persoon te kiezen die passen bij jouw visie. Toch is het echt de moeite waard om wat tijd te nemen om je te verdiepen in de ideeën en plannen van de partijen en politici van jouw keuze - deze mensen gaan jou namelijk vertegenwoordigen. Een tip is om de Stemwijzer te doen, waarna je je kunt verdiepen in de partijprogramma's van jouw top drie. Daarna is het goed te kijken op welke specifieke persoon je zult stemmen (bij voorkeur een vrouw en iemand met een niet-Westerse achtergrond om de inclusiviteit in de Tweede Kamer te vergroten).

Stap 3: zoek een stembureau

Stemmen gebeurt in Nederland enkel fysiek, waardoor iedereen die stemt naar een stemlocatie moet gaan. De dichtstbijzijnde stemlokalen worden door jouw gemeente vier dagen voor de verkiezingen persoonlijk naar je toegestuurd. Ook kun je zelf heel gemakkelijk zoeken wel stembureau er in jouw buurt te vinden is via deze website. Let op: dit overzicht is nog niet compleet en wordt tot en met de verkiezingen continu aangevuld.

Stap 4: hoe te stemmen tijdens corona

Doordat stemmen in Nederland enkel op een fysieke manier kan plaatsvinden, zijn er dit jaar wegens de huidige coronacrisis verschillende extra voorzorgsmaatregelen getroffen. De stemlokalen zijn zo ingericht dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden van elkaar, zodat iedereen veilig op locatie kan gaan stemmen.

Bovendien kun je dit jaar door de coronacrisis niet op één maar op drie verschillende dagen stemmen. Naast de officiële datum van 17 maart kan er ook vervroegd worden gestemd op 15 en 16 maart. Dat kan in alle gemeenten in een aantal geselecteerde stemlokalen en is vooral bedoeld voor kiezers die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus.

Vind je het niet prettig om tijdens deze periode in een stemlokaal te stemmen? Dan kun je iemand anders machtigen die in jouw plaats jouw stem uitbrengt. Diegene mag jouw stem alleen uitbrengen op het moment dat deze persoon zelf gaat stemmen. Hier lees je meer hoe je precies iemand kunt machtigen.

Stap 5: Vote!

Het maakt niet uit wat je stemt, áls je maar stemt. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je deze verkiezingen jouw stem laat horen. Want hoe klein de impact van één stem misschien ook lijkt, uiteindelijk maakt elke stem uit. Ook jouw visie telt - maak gebruik van je stemrecht en heb zo invloed op jouw toekomst.

Glamour's VOTE-issue

Het nieuwe issue van Glamour is eindelijk hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in. Je vindt in dit nummer Monica's interview met Hugo de Jonge en interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points