Column Eline: Waarom geloven we slachtoffers van seksueel geweld niet?

Waarom is het nog steeds onze eerste impuls om hun te wantrouwen en te shamen?

column eline waarom geloven we slachtoffers van seksueel geweld niet
Unsplash

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Aanklachten

Ze blijven maar komen, de aanklachten wegens (seksueel) geweld en mishandeling tegen beroemde mannen. Muzikante FKA Twigs spande onlangs een zaak aan tegen acteur Shia Laboeuf, wegens seksueel geweld, mishandeling en emotioneel misbruik. En vorige week beschuldigde actrice Evan Rachel Wood haar ex Brian Warner, ook wel bekend als zanger Marilyn Manson, van seksueel geweld en geestelijke mishandeling tijdens hun relatie.

Vier anderen vrouwen deelden kort daarop soortgelijke ervaringen met de ‘shockrocker’, die vooral begin 2000 enorm populair was. De details zijn gruwelijk: van drogeren met grote hoeveelheden drugs en alcohol tot het uithongeren en martelen van partners en een ‘verkrachtingskamer’ in zijn huis. Niet lang daarna lieten zijn management en agentschap hem vallen. Marilyn Manson is officieel gecanceld.

Hiding in plain sight

Het is wel opvallend dat iedereen hem pas liet vallen toen ze niet anders konden. Toen het duidelijk was dat het hun zou schaden in de portemonnee als ze het nìet zouden doen. Men tuimelt nu over elkaar heen om Manson te cancellen, terwijl het achteraf zo klaar als een klontje was dat die vent niet deugde. In zijn autobiografie en in interviews kwam zijn gewelddadige binnenwereld regelmatig en gedetailleerd naar voren. Zo ging zijn nummer I Want to Kill you Like They Do in Movies volgens hem over de denkbeeldige moord op Wood. En in interviews vertelde hij dat hij dagelijks fantaseerde hoe hij ‘de schedel van Wood inslaat met een hamer’. Dat noemen we hiding in plain sight: blijkbaar was Manson zo overtuigd van zijn eigen onschendbaarheid dat hij ongegeneerd met zijn misogynie te koop liep.

Wantrouwen en shamen

Hoe kan het dat beroemde, maar ook alledaagse mannen, zo vaak wegkomen met hun wandaden? Zie R. Kelly, zie Harvey Weinstein, zie Donald Trump, en hoeveel getuigenissen eraan te pas moesten komen om de geloofwaardigheid van één man te overwinnen. Er waren 60 getuigenissen van seksueel misbruik voor nodig om Bill Cosby te veroordelen. Voor Harvey Weinstein kwam dat getal dichterbij de 80. Donald Trump loopt nog vrij rond en zit as we speak in z’n golf resort in Florida waarschijnlijk medium-rare steak met ketchup te vreten. Waarom geloven we vrouwen niet? Waarom is het nog steeds onze eerste impuls om hun te wantrouwen en te shamen?

'Waarom is onze eerste impuls om te wantrouwen en te shamen?'

Ze zullen wel op geld uit zijn, ze zullen het er wel zelf naar gemaakt hebben, ze zullen het wel doen voor de aandacht. Slachtoffers die naar buiten komen met verhalen van seksueel misbruik hebben juist niets te winnen en alles te verliezen. En kunnen meestal rekenen op reacties als “het zal allemaal wel meevallen”, of glasharde ontkenning. Wanneer houden we op vrouwenhaters en seksuele roofdieren een hand boven het hoofd te houden vanwege hun succes?

Een nieuwe tijd

We zijn allemaal grootgebracht met het idee dat een verkrachter een smeerlap is in een vieze trenchcoat, die ’s nachts uit de bosjes springt en je overmeestert. Terwijl in de realiteit 80 procent van de verkrachtingszaken de dader een bekende is van het slachtoffer. Het kan je geliefde zijn, een vriend of goede kennis. Iemand die tegelijkertijd een goede vader is, een aimabel figuur, een geliefd persoon. Dat maakt het allemaal nog duizend keer zo ingewikkeld. Wij als maatschappij willen het vaak niet zien, willen het niet geloven, kunnen de daden van zo’n man niet rijmen met hoe we hem kenden of dachten te kennen. Laten we hopen dat er nu een nieuwe tijd aanbreekt, waarin we vrouwen serieus nemen en niet wachten tot de dader zoveel schade heeft aangericht dat we er niet meer omheen kunnen.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking Points