Waarom we deze vraag niet meer moeten stellen aan slachtoffers van misbruik en mishandeling

FKA Twigs legt het haarfijn uit tijdens een interview met Gayle King

burberry spring summer 2020 show
David M. BenettGetty Images

Zangeres Tahliah Debrett Barnett, beter bekend als FKA Twigs, kwam vorig jaar naar buiten met het verhaal dat zij veelvuldig fysiek, emotioneel en mentaal werd mishandeld door haar inmiddels ex-vriend, acteur Shia LaBeouf. In een interview met Gayle King vertelt ze openhartig over de traumatische periode, maar ook waarom we één bepaalde vraag niet meer aan slachtoffers van misbruik en mishandeling moeten stellen.

Praten over misbruik

Misbruik en mishandeling is op alle fronten verkeerd. Wat wel een positieve verandering is, is dat er steeds meer over gesproken wordt. Zo worden de verhalen van slachtoffers van misbruik en mishandeling verteld. Dan wel door henzelf, dan wel door anderen. FKA Twigs ging eerder deze maand het gesprek aan met CBS This Morning-presentatrice Gayle King. Ze diende afgelopen december een aanklacht in tegen haar ex-vriend, acteur Shia LaBeouf, voor zowel fysieke als emotionele en mentale mishandeling.

Tijdens het interview deelt FKA Twigs zeer openhartige details over de relatie en het misbruik van Shia LaBeouf. De vraag die na haar onthullingen al snel gesteld wordt, is: waarom ben je niet weggegaan? Voordat Gayle King zich aan de vraag brandt, vraagt ze of het überhaupt geoorloofd is om die vraag te stellen aan slachtoffers van misbruik en mishandeling.

Hoewel de vraag vaak met goede bedoelingen wordt gesteld, is het eigenlijk not done om 'm te stellen. De vraag is namelijk zo geformuleerd dat het net lijkt alsof het slachtoffer schuld heeft, doordat de bal bij het slachtoffer wordt neergelegd. FKA Twigs: "Ik maak hierbij een statement door geen antwoord te geven op deze vraag. De vraag zou namelijk bij de dader moeten liggen, want waarom houdt diegene het slachtoffer gevangen?"

Schuld niet bij slachtoffer

FKA Twigs vervolgt: "Soms denken mensen dat het niet zo erg geweest kan zijn, omdat ik niet ben weggegaan. Maar de reden dat ik niet uit de situatie kon komen, was juist omdat het zo verschrikkelijk was." Met deze uitleg slaat ze wat mij betreft de spijker op zijn kop. Het is voor slachtoffers allesbehalve makkelijk om weg te lopen. Zowel mentaal als fysiek. De schuld mag dan ook nooit, hoe onschuldig en goedbedoeld de vraag misschien ook lijkt, bij het slachtoffer worden neergelegd.

Bekijk hieronder het hele interview met FKA Twigs terug.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points