Wat ik níet heb gemist: al die mannen die ongevraagd aan me zitten tijdens uitgaan

En dan heb ik het niet alleen over kontknijpen

portrait of young confident woman
Renell Medrano / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Oh man, wat mis ik uitgaan. Een pre-party houden bij iemand thuis, die stiekem vaak nog veel leuker is dan de avond zelf. Zorgvuldig mijn tijd investeren in het creëren van een mooie make-uplook die ik er een paar uur later weer afzweet. Dansen in een club waar het zo druk is dat het een half uur duurt om een drankje te krijgen en de rij voor de toiletten zo lang is dat je maar een praatje gaat maken met de mensen vóór of achter je.

Ik mis het allemaal. Oprecht. Wat ik niet mis: mannen die me ongegeneerd - vanuit hun kant - en ongewenst - vanuit mijn kant - betasten.

Ongewenst betasten

Ik ben nog nooit een vrouw tegengekomen die hier niet mee te maken heeft gehad: mensen met grijpgrage handen die denken dat ze het recht hebben om aan je te zitten tijdens het uitgaan. En met 'mensen', bedoel ik eigenlijk 'mannen'. Want hoewel niet alle mannen dit doen, zijn het - in mijn ervaring - wel altijd wildvreemde mannen en nooit vrouwen die in een kroeg, in een club of op een festival aan mij of aan m'n vriendinnen zitten.

Billen knijpen

Dat gaat verder dan kontknijpen, wat inmiddels al zó genormaliseerd is dat vrouwen er soms niet meer raar van opkijken als er tijdens een feestje zo'n drie keer aan hun billen is gevoeld. Het hoort erbij, leren we. En dát is natuurlijk grote onzin. Dat zoveel mannen het doen, betekent niet dat het oké of normaal is. Eén keer vroeg ik aan een man die 's nachts op straat mijn kont greep, wat hem in godsnaam bezielde om me ongevraagd aan te raken. Zijn antwoord? "Je kont zag er te lekker uit om niet aan te zitten."

Betasten tijdens uitgaan

Als ik het aantal keer dat een complete vreemdeling opzettelijk aan mijn kont heeft gezeten moet schatten, dan komt dat getal op 'oneindig' te liggen. Maar, nogmaals: het gaat niet alleen over kontknijpen, er gebeurt veel meer dan dat. Ik ben op feesten en festivals geweest waarbij ik me door een menigte probeerde te manoeuvreren en iemand met beide armen gestrekt naar mijn borsten greep. En in clubs waarbij er door een voorbijganger gegraaid werd naar m'n kruis, dat vervolgens een paar seconden stevig werd vastgepakt. En ik weet dat ik lang niet de enige ben bij wie dit is gebeurd.

Seksuele intimidatie

Kunnen we het beestje bij de naam noemen en stellen dat dit seksuele intimidatie en een vorm aanranding is? Het wordt de allerhoogste tijd dat dit gedrag stopt. Dus, mannen die denken dat ze zonder toestemming aan vrouwen mogen zitten: kap ermee. En, mannen die wél respectvol met hun medemens omgaan en dit zien gebeuren: zeg er wat van. Denk niet dat dit normaal is. Kom voor ons op, zodat wij dat niet alleen hoeven doen. Dan kunnen wij ons weer mooi verheugen op 'het nieuwe uitgaan' dat hopelijk snel mag, zónder ongewenst betast te worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points