De verschillende stemwijzers voor de verkiezingen op een rij

Van de Jongeren Kieswijzer tot de Politieke Sekswijzer

young woman using smartphone
We AreGetty Images

Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen, wordt het langzaam tijd om een partij te kiezen die het beste bij jou past. Ben je er nog niet uit op wie je wil stemmen en kom je niet uit de talloze ingewikkelde verkiezingsprogramma's? Een stemwijzer helpt je de politieke partij te vinden die het beste bij je past. Wist je dat er naast de algemene variant nog veel meer stemwijzers bestaan die focussen op specifieke onderwerpen? Van De Jongeren Kieswijzer tot de Politieke Sekswijzer; wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De algemene Stemwijzers

De bekendste en meest algemene kieswijzer is de StemWijzer. Met behulp van dertig stellingen gebaseerd op actuele thema's uit de politiek, wordt er een overzicht gemaakt van alle politieke partijen en welke het beste bij je passen. Je kunt per stelling gemakkelijk zien wat het standpunt is van bepaalde partijen, wat hun onderbouwing is voor hun visie, en of dat wel of niet overeenkomt met de antwoorden die jij hebt gegeven.

Een andere algemene stemwijzer is onder meer het Kieskompas. Bij het Kieskompas wordt niet specifiek getoond hoe groot de match is tussen jouw visie en die van de politieke partijen, maar word jouw plek in het politieke speelveld getoond in een visueel overzicht met alle politieke partijen, waardoor de verhoudingen tussen jouw visie en die van de partijen in één oogopslag duidelijk worden.

De Jongeren Kieswijzer

De standaard stemwijzers kunnen soms onduidelijk of lastig te begrijpen zijn. Bovendien zijn de thema's die worden behandeld in een standaard stemwijzer vaak niet het meest relevant voor jongeren. Daarom werd de Jongeren Kieswijzer ontwikkeld - gemaakt door jongeren, voor jongeren.

Stellingen die direct invloed hebben op jouw leven worden behandeld op een toegankelijke manier, van onderwerpen als studiefinanciering en beschikbaarheid van stageplekken tot de toekomst van de huizenmarkt en het milieubeleid. Zo kun je zelfs als je niks met politiek hebt toch onderzoeken welke politieke partij het meeste doet aan de dingen die jij belangrijk vindt.

De Onderwijs Stemhulp

Een van de belangrijkste kwesties van de jongere generatie is onderwijs; wat gebeurt er met het leenstelsel en hoe ziet de toekomst van het onderwijs eruit? Als onderwijs een van de meest bepalende thema's is voor je keuze deze verkiezingen, dan kan de Onderwijs Stemhulp je op weg helpen. In deze kieswijzer zijn niet enkel de verkiezingsprogramma’s van partijen geanalyseerd op het thema onderwijs, maar is ook gekeken hoe de partijen recent hebben gestemd op onderwijs-gerelateerde moties waardoor je weet wat ze in de praktijk willen met het onderwijs-beleid.

De Duurzame Kieswijzer

Duurzaamheid speelt steeds meer een grotere rol in de maatschappij, en daardoor ook in de politiek. Vind je duurzaamheid een belangrijk onderwerp en wil je weten wat de verschillende politieke partijen doen op dit vlak, dan is de Duurzame Kieswijzer iets voor jou. De standpunten op het gebied van duurzaamheid van de negen grootste politieke partijen worden hier in kaart gebracht. Ook onderbouwen acht partijen bij tien andere stellingen over onder meer het klimaat, milieu- en mensenrechten hun uitgebreidere visie.

De Politieke Sekswijzer

Deze verkiezingen hebben niet alleen invloed op standaardonderwerpen als duurzaamheid, onderwijs en economie, maar ook op je persoonlijke seksuele gezondheid. Want ook seks, relaties en intimiteit zijn belangrijk én horen bij de politiek. Iedereen heeft er mee te maken, en ze zijn onderwerp van velen wetten.

Via de Politieke Sekswijzer ontdek je aan de hand van vijftien stellingen welke politieke partij het beste aansluit bij jouw visie op seksualiteit. Relevante onderwerpen als anticonceptie, de preventie van seksueel geweld en abortus komen aan bod in de stellingen, die zijn bedacht door Aidsfonds - Soa Aids Nederland in samenwerking met Rutgers, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.

De StemmenTracker

Deze stemwijzer kijkt in plaats van het beleid dat politieke partijen beloven te zullen gaan voeren in hun verkiezingsprogramma's naar wat de partijen daadwerkelijk hebben gestemd. Bij de StemmenTracker beantwoord je zelf een aantal stellingen waarna je gelijk ziet wat het stemgedrag was van de verschillende partijen.

Een andere goede hulp om regelmatig up-to-date te worden gehouden over het daadwerkelijke stemgedrag van politieke partijen is het Instagram-account MotieMeter. Er wordt over honderden moties gestemd, en deze pagina laat in een duidelijk overzicht zien waar politieke partijen voor of tegen zijn.

Glamour's VOTE-issue

Het nieuwe issue van Glamour is eindelijk hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in. Je vindt in dit nummer Monica's interview met Hugo de Jonge en interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points