Politica Kauthar Bouchallikht: "Blijf menselijkheid zien, ook in de politiek"

Jongeren niet geïnteresseerd in politiek? Think again!

kauthar bouchallikht
Martine Kamara

Jongeren niet geïnteresseerd in politiek? Think again! Glamour spreekt piepjonge politici die keihard bezig zijn aan een opmars. Kauthar Bouchallikht (26) staat op nummer negen bij GroenLinks.

Welke emoties voelde je toen je hoorde dat je op de lijst stond?

“Ik was blij, maar tegelijkertijd wist ik dat ik mijn mouwen moest opstropen. Ik ben de politiek in gegaan om verandering teweeg te brengen en op zo’n moment hoor je dat je dat echt kunt gaan doen.”

Hoe beschrijf je jezelf aan kiezers?

“Als iemand die probeert de wereld ietsjes beter te maken en dat graag samen met anderen doet, ook via stakingen en demonstraties, op het gebied van klimaat, anti-racisme en andere belangrijke thema’s in de samenleving. Dat geeft mij veel energie. Blij is niet het juiste woord, maar het sterkt mij te weten dat er heel veel mensen zijn die voor verbetering willen zorgen. We hebben met veel uitdagingen te maken, maar als we samenwerken zie ik mooie dingen gebeuren.”

Hoe wil je jezelf profileren in de Kamer?

“Ik heb de afgelopen jaren met veel toffe mensen mogen werken op het gebied van klimaatrechtvaardigheid. De klimaatcrisis raakt ons allemaal. We hebben echt iedereen nodig om die aan te pakken, maar ook om de andere uitdagingen in onze samenleving aan te gaan. Ik vind het belangrijk om constant open te staan voor samenwerkingen, en ervoor te zorgen dat de mensen die het meest geraakt worden het meest worden beschermd. Daarnaast vind ik grote bedrijven aanpakken belangrijk.”

Wat wordt je focus voor de eerste 100 dagen in de Kamer?

“Ik wil graag in contact blijven, dus ik wil Den Haag verbinden met de rest van het land. Daarmee blijf je oog hebben voor wat er speelt en kun je aan de hand daarvan politiek bedrijven.”

Wat wil je niet loslaten van jezelf?

“De hoop op verandering. We zeggen vaak tijdens klimaatdemonstraties: we are unstoppable, another world is possible. Je moet durven dromen over een andere wereld en daarnaartoe werken. En vooral niet bang worden door alle dingen die op je af komen. Het gaat mis op heel veel vlakken en dat is eng en spannend. Maar tegelijkertijd wil ik niet het gevoel verliezen dat er ontzettend veel hoop is. Want juist daar komt de energie vandaan: hoop op een betere samenleving.”

Meest onverwachte zware bijkomstigheid aan politicus zijn?

“Het is niet per se zwaar, maar ik kan vanwege de drukte niet reageren op alle fijne berichten die ik ontvang. Ik krijg superveel lieve reacties en daar wil ik heel graag persoonlijk op antwoorden!”

Wat zou je meer willen zien in de politiek?

“Durf te veranderen. We zijn als samenleving heel erg aan het veranderen en dat betekent ook dat je je moet aanpassen. De klimaatcrisis is ons aan het inhalen. Als we dezelfde dingen op dezelfde manieren blijven doen, zullen de uitkomsten ook hetzelfde blijven. Dat schiet niet op.”

Welke boodschap wil je tot slot meegeven?

“Droom. Blijf menselijkheid zien, ook in de politiek. We hebben elkaar echt nodig om dingen te fixen. Dus hou hoop en stem.”

Dit artikel verscheen eerder in Glamour. Meer inspirerende verhalen lezen? Bestel het nieuwste nummer hier online.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points