Hoe vraag je om loonsverhoging tijdens een pandemie - en wat moet je juist niet zeggen?

Het feit dat we ons in een pandemie bevinden, mag je er niet van weerhouden om om loonsverhoging te vragen

Veel vrouwen gaan niet zelf achter een loonsverhoging aan, maar wachten erop. Het is niet zo dat vrouwen het niet zouden willen vragen. Volgens Google Trend is de zoekterm 'Hoe vraag ik om loonsverhoging?' alleen de afgelopen maand al enorm toegenomen. Deze stijging wijst erop dat het nieuwe thuiswerken (vaak zelfs tot laat in de avond en in het weekend) ertoe leidt dat velen denken dat hun salaris niet in verhouding staat tot de bijdrage die ze leveren aan een bedrijf.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Loonsverhoging vragen tijdens pandemie

Nu zoveel bedrijven mensen ontslaan, vragen veel werknemers zich af of ze überhaupt wel om loonsverhoging kunnen vragen. “Je mag blij zijn dat je nog een baan hebt," krijgen ze vaak te horen. Volgens HR-directeur Hayley Cross van het gezondheids- en wellness magazine Improb mag het feit dat we ons in een pandemie bevinden, je er niet van weerhouden om om een loonsverhoging te vragen. Hayley geeft advies: hoe vraag je precies om een verhoging van je salaris? En wat kun je beter níet zeggen?

 1. Timing is alles
  First things first: timing is alles," zegt Hayley. “De afgelopen maanden zijn voor veel bedrijven onzeker geweest en in sommige gevallen zijn er zelfs mensen ontslagen. Helaas is de druk en overbelasting een beetje de norm geworden. Als je wil praten over salarisverhoging is het van belang dat je de huidige situatie van de werkplek in zijn geheel beoordeelt. Als er onlangs mensen zijn ontslagen, klanten verloren zijn gegaan of er een algehele tegenslag is geweest, is het verstandig om het onderwerp van een loonsverhoging uit te stellen. Je wil goed voor de dag komen, dus het is belangrijk dat je het juiste moment hiervoor uitkiest.”

 2. Wees realistisch
  Volgens Hayley is het makkelijk om je te laten meeslepen bij het onderhandelen over loonsverhoging. Het is daarom belangrijk om realistisch te zijn wanneer je erom vraagt. “Een loonsverhoging die overdreven is, heeft veel meer steun nodig dan een realistische loonsverhoging. Voordat je over een loonsverhoging begint, moet je de tijd nemen om zoveel mogelijk punten op te schrijven waarom je het verdient. Zodra je je lijst hebt opgesteld, kijk je opnieuw naar de punten en zet je ze in volgorde van belangrijkheid."

  Hayley vervolgt: "Hierna beoordeel je de lijst en neem je de tijd om de taken van je functie te bekijken. Op basis hiervan kun je een realistische loonsverhoging koppelen aan de taken die jij uitvoert en waarvan je denkt dat een bepaald salaris hier bij past. Vervolgens kijk je hoeveel procent verhoging dit zal zijn. Op deze manier ben je er zeker van dat je mogelijke loonsverhoging realistisch is en je met een zeker gevoel het gesprek kan aangaan.”

 3. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  "Salarisverhoging aanvragen is een gesprek op zich," zegt Hayley. “Zeg niet dat je een loonsverhoging wil als je vervolgens geen bewijs, algemene punten of gespreksonderwerpen hebt die je goed kunt beargumenteren. Verwacht een lang gesprek dat bol staat van de details.” Volgens Hayley kun je in plaats van loonsverhoging ook andere voordelen vragen. “Een werkplek is misschien niet in de positie om loonsverhoging door te voeren, maar een uitbreiding van het aantal vakantiedagen, flexibele werktijden of jaarlijkse bonussen kunnen net zo waardevol zijn. Onderhandelingen over secundaire arbeidsvoorwaarden moeten op dezelfde manier worden benaderd als een salarisverhoging, met sterke argumentatie en een open houding. Ga er echter niet vanuit dat je meerdere verhogingen tegelijkertijd krijgt.”

 4. Investering in werknemers
  Een veelgehoord argument is dat een werknemer na een bepaalde periode recht heeft op een loonsverhoging. Volgens Hayley is dat niet altijd het geval. “De tijd die je binnen een bedrijf doorbrengt, is geen afspiegeling van talent, geleverde bijdragen of presentaties. Wat iemand in één jaar bereikt, kan even goed zijn als wat een ander in twee jaar bereikt.” In wezen is een salarisverhoging een investering in een persoon en wat hij kan bereiken, niet een beloning voor de tijd die hij heeft opgebouwd binnen een bedrijf.

 5. Wees voorzichtig met ultimatums stellen
  Het kan verleidelijk zijn om ultimatums te stellen als je niet precies krijgt wat je wil - maar dit uitspreken zal door anderen waarschijnlijk worden geïnterpreteerd als een agressieve actie. "Dit zou een ultimatum moeten zijn dat je alleen tegen jezelf uitspreekt," zegt Hayley. "Als je het ultimatum wel uitspreekt naar je werkgever, moet je ook bereid zijn om het uit te voeren."

 6. Zorg voor een goede voorbereiding
  Nu de meesten van ons thuiswerken, is het communiceren met collega's via digitale platforms de norm geworden. Maar hoewel het kortstondig berichten sturen naar collega's en het houden van korte videochats perfect is voor de meeste werkgerelateerde gesprekken, is het niet ideaal voor het gesprek over loonsverhoging. "Maak tijd vrij voor het gesprek, stuur een uitnodiging voor een vergadering en zorg ervoor dat alle partijen die aan het gesprek deelnemen op de hoogte zijn van het onderwerp voordat de vergadering start," besluit Hayley.

  Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Werk & Carrière