Politica Senna Maatoug: "Ik wil niet 'Het Kamerlid' zijn bij mijn vrienden"

Jongeren niet geïnteresseerd in politiek? Think again!

senna maatoug
Elisabeth Lanz

Jongeren niet geïnteresseerd in politiek? Think again! Glamour spreekt piepjonge politici die keihard bezig zijn aan een opmars. Al eerder spraken we politica Kauthar Bouchallikht. Vandaag is het de beurt aan Senna Maatoug (31). Ze staat op nummer vijf bij GroenLinks.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Welke emoties voelde je toen je hoorde dat je op de lijst stond?

“Eer en verantwoordelijkheid.”

Hoe zou je jezelf omschrijven aan anderen?

“Ik ben zo iemand die zegt: ‘Hoi ik ben Senna, wie ben jij?’ Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar wat andere mensen te vertellen hebben. Over mezelf vertellen vind ik saai.”

En aan kiezers?

“Ja, nu ben ik politicus, dus nu moet ik wel, haha. Ik ben grote zus, dochter, ik kom uit Leiden en ik geloof dat we samen heel veel goeds kunnen doen. De politiek zie ik als een plek om ons land mooier te maken. Ik heb verstand van financieel-economische en sociale onderwerpen, en ik ben een keiharde werker. Ik zie waar de uitdagingen in Nederland zitten. Politici schrikken nu achteraf dat een moeder geen boodschappen mag doen voor haar kind in de bijstand. Terwijl zij zelf voor die wet hebben gestemd. Ik wil de regels die bepalend zijn voor ons leven omzetten in regels die rekening houden met wat mensen echt nodig hebben. Dus bij elk debat of elke wet vraag ik me af: wat betekent dit concreet voor mensen?”

Hoe wil je jezelf profileren in de Kamer?

“Ik wil vooral dingen doen. Ik wil focussen op de omgang met werk en inkomen in Nederland. Als je een beetje pech hebt in het leven, is er dan wel een vangnet voor je? Voor grote groepen werkenden steeds minder. Terwijl dat vangnet, of die sociale zekerheid, er niet alleen is omdat we lief willen doen voor elkaar, maar omdat we het allemaal nodig kunnen hebben. Zonder sociale zekerheid stort onze economie in.”

Wat wil je leren?

“Mensen een stem geven, en het meteen kunnen vertalen naar actie. Nu is het heel lang onderwerpen op de agenda proberen te krijgen en dan hulp bieden. Ik wil de stap naar actie versnellen, dus niet eerst jaren praten, zoals bij de toeslagenaffaire.”

Wat is het meest onverwachte nadeel aan politicus zijn?

“Ik wil graag ‘Senna’ blijven. Ik vind het best fijn dat niet iedereen weet wie alle Kamerleden zijn. Als ik dan met mensen praat, vertellen ze hopelijk sneller hoe het echt met ze gaat, in plaats van dat ze met mij praten in de hoedanigheid van mijn functie. Ik zou het ook heel slecht trekken als ik ‘Het Kamerlid’ ben bij mijn vrienden. Die houden me hopelijk met beide benen op de grond.”

Wat zou je meer willen zien in de politiek?

“De verbinding tussen wat mensen zeggen, en wat ze doen. Heel veel tijd en energie gaat naar drama rondom politiek. Dat neemt de focus weg van waar het over moet gaan: Nederland helpen.”

Welke boodschap wil je tot slot meegeven?

“Sta op, doe mee, ga stemmen! Politiek is van jou. Eis een plekje aan de tafel.”

Dit artikel verscheen eerder in Glamour. Meer inspirerende verhalen lezen? Bestel het nieuwste nummer hier online.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points